About
Ik wandel,
kijk en handel
Het liefst wandel ik rond en kijk ik om me heen. Ik observeer wat mensen doen en als iets me raakt bijt ik me er in vast en doe ik er verder onderzoek naar.
Als blijkt dat ik een belangrijk thema bij de kop heb dan nodig ik andere mensen uit om mee te doen, zoals bij Project X Haren, Gewoon een Kop Koffie of Caught in the App.
Zo ontstaat er vanuit een opwinding een beweging met niet zelden concrete oplossingen of handreikingen. Daarbij stap ik vaak over vooroordelen, ongeschreven regels en structuren heen; we leven in een tijd dat dát nodig is. Dit doe ik niet alleen op eigen initiatief maar ook in opdracht, zoals bijvoorbeeld voor de Gemeente Groningen, het UMCG, GSC Vindicat of de Burgemeester van Amsterdam.
Het gaat altijd over mensen en vaak over verbinding, veiligheid, technologie, de straat en de natuur. Niet zelden belandt iets in het onderwijs. Bodhi en Trouw maakten mooie portretten.
Stappen
Zo loopt het vaak.
1. Rondkijken
2. Opwinden
3. Onderzoeken
4. Concepting
5. Uitnodigen
6. Laten groeien
Biografie
1977 - 2002: van Ees tot en met Rijksuniversiteit Groningen
Van dorpsjongen tot
helpende computer-nerd
Ik ben Ritzo. Geboren in Assen, 1977. Opgegroeid in Ees, Drenthe. Klein esdorpje midden in het bos en heide, met minder dan 200 inwoners en een basisschool die zo klein was dat ik anderhalf jaar alleen in de klas zat en meesnoepte met de groepen boven me en uitlegde aan de groepen onder me. Verder opgeleid in Emmen en Groningen. Gymnasium, VWO, Informatica (RuG), Hogere Informatica (Hanze), Bedrijfskundige Informatica (Hanze), Bedrijfskunde (RuG), Economie (RuG). VWO, Bedrijfskundige Informatica en Bedrijfskunde maakte ik af. De rest niet.
Mensen helpen zoals in Drenthe
Van jongs af aan help ik mensen, want zo deden we dat in Drenthe. Sinds mijn zestiende doe ik dat als ondernemer. In mijn eentje of bij voorkeur samen. Maar altijd om de wereld een klein beetje leuker, blijer, mooier en beter te maken.
Studenten leren ondernemen
Na mijn studie bleef ik een tijdje plakken op de Rijksuniversiteit groningen. Ik hielp onderzoekers en het bedrijfsleven elkaar blij te maken. Ik gaf college – overigens ook bij verschillende schools op de Hanzehogeschool. In 2003 ontwikkelde ik het vak Innovatief Ondernemerschap – om de studenten in Groningen nog net iets ondernemender te maken. We sloten het vak af met wat Groningen nog steeds kent als Business Match Groningen.
2005 - 2011: van Georgië tot en met De Ondernemers Groningen
Leren ondernemen
In 2005 reisde ik samen met Ronald (Mulder) naar Tbilisi, Georgië om studenten van de Staatsuniversiteit de fijne kneepjes van ‘t ondernemerschap bij te brengen. Bij terugkomst keken we elkaar nog’ns goed aan en richtten we ons bedrijf, De Ondernemers BV, op. In 2007 voegde Lykle de Vries zich bij ons als derde compaan. In 2006 schreven we een boek over ondernemen voor het hoger onderwijs. Mark Rutte – toen nog staatssecretaris – schreef het voorwoord van de eerste editie. De tweede editie is nog steeds gewoon te koop. In 2007 lieten we 1000 kinderen in Noord-Nederland écht ondernemen. Premier Balkenende vond het prachtig.
Moois organiseren wat je over 10, 20, 30 jaar nog herinnert als de dag van gisteren
In 2009 verzon ik het Rabobank Stadspark Open – een charity golftoernooi op de grootste eendagsgolfbaan ter wereld in het stadspark van Groningen. We organiseerden het vijf keer en investeerden € 50.000 in moois in het Stadspark. Voor de Rabobank ontwikkelden we Raboklup – voor jongeren die wat willen en kunnen. In Groningen organiseerden de jongeren bijvoorbeeld de Summerjamp3. Leidend: elk jaar iets doen wat je over 10, 20, 30 jaar nog herinnert als de dag van gisteren.
Consultant in strategie, new business development, marketing
Vanuit De Ondernemers hielpen we talloze prachtbedrijven met hun strategie, new business development en marketing. Waaronder Lentis, woningcorporatie Nijestee, Bilderberg Hotels, ThiemeMeulenhoff, Porsche Centrum Groningen en verschillende Rabobanken. In 2011 verliet ik De Ondernemers.
Lezingen en stand-up inspiration
Sinds de publicatie van ons boek geef ik lezingen. Ik sprak over wat de zaal en mij interesseert. Ondernemerschap, domheid, de kracht van de massa en later Project X Haren, daklozen, rafelranden, zorg en smartphone-verslaving. Een groot deel van mijn slides vind je op Slideshare. Gaandeweg het regelmatig op een podium staan ontdekte ik dat ik het ook leuk vind om in een u-vraagt-ik-antwoord setting op te treden. Verhalen vertellen aan de hand van wat de zaal wil horen. Stand-up inspiration werkt goed voor mij.
2011 - 2016: van theaterwereld tot en met landing in Groningen
Noord Nederlands Toneel
Na mijn vertrek bij De Ondernemers werkte ik onder andere voor het Noord Nederlands Toneel als radicaal innovator / social engineer. Het leidde onder andere tot de eerste prachtig-maar-nutteloze live lipdub ter wereld, de eerste Maker Faire van Europa en een jaarlijks terugkerende jonge klassieker in Groningen. En ik werkte mee aan verschillende theatervoorstellingen, waaronder Pleinvrees / Agoraphobia bijvoorbeeld op De Dam in Amsterdam. Vaak bespeelde ik de buitenzaal, voorzaal en nazaal waar de anderen zich richtten op de binnenzaal (Schouwburg).
Bedrijven een nieuwe tijd in helpen
Naast en na mijn werk bij het NNT hielp ik verschillende bedrijven spelen, zwoegen, nadenken over hun plek in de nieuwe tijd. Ik hielp onder andere de Drie Gezusters Groningen, de Rechtbank Noord-Nederland, de Hanze Sociëteit Groningen en GSC Vindicat atque Polit.
Project X Haren
In 2012 deed ik uitgebreid onderzoek naar Project X Haren. Het resulteerde in een eervolle vermelding op de Groninger Persprijs 2013, een reeks lezingen over cyber-ellende op straat en ik mocht helpen Project X Haren achtige dingen te voorkomen bij onder andere Inhuldigingsdag in Amsterdam. Ik debuteerde als blogger op Dutch Cowboys en Fast Moving Targets.
Gewoon een Kop Koffie
In 2013 begon ik Gewoon een kop koffie: een uitnodiging om gewoon een kop koffie te drinken met een dakloze. En om de drempel daartoe te verlagen hebben we onder andere stadswandelingen georganiseerd waarin een ex-dakloze zijn of haar verhaal deelt. Meer dan 3000 stadjers wandelden met ons door de stad. November 2015 sloot ik Gewoon een kop koffie af. Een aantal gidsen gidst gewoon door.
Social Labs
In 2014 begon ik samen met een aantal mensen van MJD Groningen aan Social Labs Groningen: een virtueel sociaal laboratorium waar we in een sprintrun van een maand of twee nieuwe sociale initiatieven lieten ontstaan. Je zou het een social enterprise incubator kunnen noemen. In 2014 begonnen we op Noorderzon. Dat leidde tot prachtig veel moois zoals het Moi-shirt en Nationale zeg eens hoi-dag met Q-Music en meer. In 2015 stonden we opnieuw op Noorderzon nu met als thema ‘health hacking‘ en deze keer aangejaagd door vooral mensen van het UMCG. En ook deze keer: veel moois. De Gemeente Groningen gaf een eigen draai aan het social labs gedachtegoed en begon de Veranderlabs. Ik mocht – onder beschermheer burgemeester Peter den Oudsten – het Veranderlab Veiligheid / #Veilig050 draaien. Op het Alfa-college draaiden we de eerste run van Social Labs Alfa: een radicale leerinnovatie waarbij we samen met 100 leerlingen van één van de grote ROC’s van het Noorden groter-Groningen probeerden nog iets leuker, blijer, mooier, beter te maken. Gaandeweg werd Social Labs Groningen (dus) meer een beweging dan sec werk.
2017 - 2022: vanuit Groningen veel online
Blockchaingers Hackathon
Begin 2017 vroeg goede vriend Rutger van Zuidam me even mee te denken met zijn Dutch Blockchain Hackathon. Van even meedenken kwam vier weken lang fullswing meehelpen. Samen met hem en zijn team organiseerde ik ’s werelds grootste blockchain hackathon ever. En volgens ingewijden was het ook ’s wereld beste hackathon ever. Ik mocht het meeting design doen en voegde de appreciative approach toe: niet aan het eind mensen beoordelen op een slick keynote, maar mensen waarderen vanaf het begin op hun impact in de echte wereld. In 2018 volgde de Blockchaingers Hackathon. Opnieuw: grootste, beste. En ik deed wederom het meeting design. In 2019 kwam Corona en hielp ik het meest sociale uit de mogelijkheden van het internet te persen.
Caught in the App
In de zomer van 2016 was de halve wereld verslingerd aan Pokemon Go. De andere helft had er een oordeel over. Ik had een oordeel en begon met spelen om mijn oordeel te toetsen. Op de eerste avond raakte ik verdwaald in mijn eigen stad en voelde wat zo intensief gebruik van een smartphone met me deed. Mijn ziel was uit mijn lichaam getreden en was in Pokemon-land beland. Ik stopte met spelen en ging foto’s maken van mensen die verzonken waren in hun smartphone. In dik een jaar schoot ik meer dan driehonderd close-up portretten. Een serie – #CaughtintheApp – ontstond en ging via onder andere Trouw, Eenvandaag, Huffington Post, Metro en TEDx de wereld over. Het liet me nadenken over onze relaties met onszelf, met elkaar, met de wereld om ons heen welke invloed prikkels (ook van smartphones) op ons hebben.
Business hacking, meeting design
Naast mijn eigen werk en grotere klussen spring ik steeds vaker even bij. Even spiegelen. Even sparren. Even samen slimme dingen verzinnen. Even wat externe brainpower bijprikken. Strategie, marketing, verdienmodellen, meeting design. Alles wat ik bij me draag is per uur beschikbaar.
2022 - nu: post-Corona weer fysiek groepswerk
Door Corona: met wie wil je wél samenkomen?
Door Corona was samenkomen met grote groepen mensen onmogelijk. We gingen online en ontdekte nieuwe mogelijkheden én we gingen écht samenkomen meer waarderen. Niet meer met een paar honderd man op een congres, maar met aandacht kiezen met wie je wél wilt samenkomen – de kern van mijn werk zeg maar. Ik merkte verder dat ik leegliep op al dat online gedoe en Hanneke liet me inzien dat groepswerk écht mijn ding is. Al jaren. Gelukkig zien andere mensen dit ook en komt er mooi nieuw werk binnen.
Inzien dat ik een kunstenaar ben! Een fotograaf, een schrijver, een community-artist.
Met mijn autonome werk voed ik mezelf. Ik wind me op, onderzoek, werk uit, zet in beweging. Mede door winnen van de IkRijVoorNL-prijs van Interpolis met mijn fotografisch onderzoek naar gezond smartphone-gebruik, aan de basis staan van het winnen van de Nationale Ondewijsprijs met mijn roman Donkerder, het samenwerken met één van de beste redacteuren van Nederland voor de versie 2.0 van mijn boek, neem ik mezelf als kunstenaar steeds serieuzer en durf ik mezelf steeds vaker te presenteren als schrijver, fotograaf of community-kunstenaar.
Van lijden tot levenswerk
Mijn moeder overleed in 2015, mijn vader volgde in 2019 en daarmee werd ik wees. Ik gaf de pijn aandacht en ontdekte manieren om er gezonder mee om te gaan dan het weg te stoppen. In 2022 overleed Ismaël, één van de mijn beste vrienden. Hij vroeg me om hem en Carolien bij te staan in de laatste weken en hielp me om van lijden werk te maken: levenswerk, noem ik dat inmiddels. Mijn reis in een nieuwe wereld is begonnen. Ik mediteer, deel en heel me suf en sta anderen daarmee graag bij.
Opdrachtgevers
(semi)Overheid
- Rijksuniversiteit Groningen
- Gemeente Groningen
- Gemeente Amsterdam
- Politie Academie
- Rechtbank Noord-Nederland
- UMCG
festivals
- Welcome to the Village
- Odyssey
- Noord Nederlands Toneel
- Nacht van Kunst en Wetenschap
- Noorderzon
Bedrijven
- Rabobank Nederland
- Thieme Meulenhoff
- Lentis
- De Drie Gezusters
- Van Wijnen
Wandelen &
kennismaken?
Updates ontvangen?
Wanneer ik iets belangrijks te delen heb, verstuur ik een nieuwsbrief. Hier vind je eerdere edities. Meld je aan en je ik mail je. En natuurlijk ga ik zorgvuldig om met je privacy.