De afgelopen jaren klopten tientallen mensen bij me aan met de vraag of ik wilde helpen een congres, een heidag of een hackathon te organiseren. Mijn eerste vraag was dan altijd: wie wil je waarom samenbrengen? Het antwoord daarop was vaak niet voldoende helder en doordacht om direct mee aan de slag te kunnen. Ik hielp ze dan het antwoord boven te krijgen en vervolgens exact dat waar te maken. Dat leverde doorgaans totaal andere bijeenkomsten op dan ze op voorhand voor ogen hadden, bijeenkomsten waar wél verbinding ontstond en waar je over tien, twintig, dertig jaar nog met een glimlach aan terugdenkt als de dag van gisteren.
Regelmatig geef ik seminars, waarin ik alles deel wat ik de afgelopen vijfentwintig jaar leerde over het werken met groepen. Eerst noemde ik het meeting design, later groepswerk, tegenwoordig noem ik het de kunst van het samenbrengen. We gaan een middag lang intensief aan de slag met het geheel van ontwerp, organiseren en faciliteren van bijeenkomsten. Doe je mee?
Het eerstvolgende seminar vindt plaats, in Groningen, op donderdag 27 februari. Je kunt je hier direct aanmelden voor deze voorjaarseditie. Welkom! Heb je vragen? Stel ze gerust.
Voor wie is dit seminar? Of: wie wil ik waarom samenbrengen?
Zielsverwanten die willen leren over de kunst van het samenbrengen en daar flink wat ruimte voor hebben.
- Ik denk aan collega-ontwerpers, dagvoorzitters, toekomstig collega’s, ZZP-ers, met baan, doorgewinterd event-managers, beginnend trainers, docenten en vergadertijgers (die klaar zijn met vergaderen). Het is een seminar waar we de diepte in gaan, wat eigenlijk al met deze uitnodiging begint. Geen cursus dus. Je hebt flink wat ruimte in je hoofd en agenda nodig om hier lekker aan mee te kunnen doen. In alle eerlijkheid denk ik dat dit seminar waardevol kan zijn voor iedereen die weleens deelneemt of een andere rol heeft in één of andere bijeenkomst en denkt dat het slimmer, beter kan. Iedereen dus eigenlijk, zolang je maar de diepte van ons vak in wilt en kunt.
- We gaan samen leren. De focus ligt op waarover ik het meest te vertellen heb: 1. het ontwerp en 2. de hosting. De organisatie of productie doe ik graag samen met / laat ik graag over aan iemand die daar meester (mvx) in is.
- Ik hoop vriendschappen te laten ontstaan en verdiepen. Dat is overigens waar ik vaak op mik. Met vrienden is het fijn samenwerken. En hoe leuk zou het zijn om elkaar vaker te treffen en vaker uit te wisselen?
- Daarvoor zorg ik voor een diverse en rijke samenstelling van de groep, met een groot risico op verbinding en een hoge kans op een waardevolle uitwisseling.
Ik beloof je dat je na het deelnemen aan het seminar anders naar elke bijeenkomst kijkt, je geen vergaderingen meer tot het einde uitzit en je geen congres meer ingedut verlaat.
Seminar ontwikkeld en getest mét klanten
Het seminar, zoals ik het nu op open inschrijving aanbied, heeft zich al meerdere malen bewezen. Ik ontwikkelde het een paar jaar terug voor een klant die zelf een groter aandeel wilde in het proces van ontwerp, organisatie en faciliteren en ontwikkelde het daarna door met verschillende opdrachtgevers, die ook meer wilden leren over mijn vak. De lesstof, of eigenlijk de stof tot vraag en antwoord, bracht ik bij elkaar in een white paper.
Reinout van Brakel, adjunct-directeur bij Universiteiten van Nederland zegt over zo’n middag:
“Wie op reis gaat met Ritzo, beleeft iets bijzonders. Dat begint met veel voorpret, want de voorbereiding is intensief, vrolijk en grondig. Alles doet ertoe bij faciliteren: locatie, selectie en uitnodiging van deelnemers, het draaiboek – als een regisseur die alles ziet, bereidt hij bijeenkomsten voor. Na zo’n rit met Ritzo kijk je anders naar ontmoetingen met mensen, en gaat er een wereld van mogelijkheden open. Bij UNL leidde de training tot zichtbaar betere ontmoetingen, collega’s die met meer vertrouwen groepen begeleiden, en selectiever gebruik van bijeenkomsten.”
En Rutger van Zuidam, mede-oprichter van Odyssey.org en één van mijn favoriete vaste opdrachtgevers van de afgelopen jaren, zegt over onze samenwerking:
“De bijeenkomsten en hackathons van Odyssey waren niet zo’n succes geweest zonder de inbreng van Ritzo. Ik wist niet half wat ik niet wist over de kunst van mensen samenbrengen en ik ken niemand op dit gebied die beter weet wat hij doet dan Ritzo. Als je bedenkt hoeveel meetings en bijeenkomsten we met elkaar organiseren, snap je al gauw hoe leuk en belangrijk dit voor jou en je omgeving kan zijn. En dat is het ook!”
Odyssey Hackathon? Ja! 👇
Wat gaan we doen?
Zie hier de flow van de middag. Duidelijk toch? 😉 Zo’n schets van de flow is alles wat ik gebruik om een bijeenkomst te faciliteren.
En dus concreet, in werkwoorden?
- We bereiden voor. Ik nodig je uit mijn white paper en het boek the Art of Gathering (Priya Parker) vooraf te lezen en vragen te formuleren. Ik nodig je ook uit om je leven bij langs te lopen en alle bijeenkomsten te noteren die je je nog herinnert, omdat ze magisch waren of juist vreselijk. En waarom dan?
- We treffen elkaar.
- We lunchen, waarbij de kunst van het samenbrengen op tafel ligt.
- We onderzoeken (als het enigszins kan) een theatervloer van onder tot boven.
- We wandelen en richten de ruimte in, voor wat-ie moet doen.
- We spelen vraag en antwoord.
- We improviseren. Dat kan, want de basis staat.
- We pauzeren en laten bezinken.
- We maken een eerste schets, voor een nieuw of rigoureus anders te arrangeren bijeenkomst. Ik nodig je uit alvast na te denken over een bijeenkomst waar je aan zou willen werken. Je verjaardag? Iets op je werk? Een demonstratie in winkelcentrum Paddepoel?
- We laten achter wat we meenemen.
- We ruimen op. We doen een drankje.
- We laten gaan wie weg wil.
- We eten samen, hopelijk met z’n allen.
- We nemen écht afscheid.
- We halen de na-oogst binnen.
- Vrijdagmiddag ga ik in Drenthe naar het bos. Voel je welkom.
Details
- Het seminar vindt plaats vlak buiten de binnenstad van Groningen. Vanaf 12:00 ben je welkom, om stipt 12:15 beginnen we. Rond 18:00 kun je ervoor kiezen om mee uit eten te gaan, of niet. Later binnenkomen dan 12:14 uur of vertrekken voor 18:00 is onwenselijk. Tussentijds even eruit voor iets belangrijks is enorm afleidend, ook voor jezelf.
- Kosten: € 300,- (ex 21% BTW). Dat bedrag is inclusief heerlijke lunch, drankjes en lekkers gedurende de middag. Het boek van Priya Parker en optionele avondeten zit niet bij dat bedrag in. Heb je niet de financiële ruimte om deel te nemen? Deel het in je aanmeldingsformulier. Heb je meer financiële ruimte? Met jouw extra bijdrage kunnen we bijvoorbeeld een nieuwsgierige student gesponsord laten meedoen.
- Betalen (€ 363,-) kan via https://bunq.me/glimlach of op NL29 BUNQ 2110 3109 79 tnv RJAG ten Cate. Wil je een factuur? Laat je factuurgegevens achter in het formulier.
- Je inschrijving is afgerond zodra je een bevestiging van je deelname van mij persoonlijk hebt ontvangen en je betaling binnen is.
- We houden de groep klein met maximaal 15 deelnemers. Het seminar gaat door met tenminste 5.
- Tot de eerste van de maand van het seminar kun je kosteloos annuleren, tot de 14e krijg je een kwart van je betaling terug. Mocht, door overmacht van mijn kant, het seminar niet doorgaan, dan krijg je uiteraard je geld terug.
Vragen? Vragen. Samen maken we er een waardevolle uitwisseling van.
Wil je dit helpen organiseren in een andere stad dan Groningen? Wil je dit ook, in company? Wil je on the job leren en gewoon samen een dijk van een bijeenkomst neerzetten? Mail me even.
Nog niet aangemeld? Voor de voorjaarseditie doe je dat hier.
Dank! Let’s go!