Autonoom werk

Ongeveer de helft van mijn tijd besteed ik aan autonoom werk: werk gebaseerd op waar ik zelf tegenaan loop, me over verwonder of me over opwind. Ik wandel, kijk, luister, pluis uit, ga in gesprek en handel. Het begint vaak heel klein en eindigt niet zelden met grote groepen mensen en in de media. Een terugkomend thema is verbinding. Veel van mijn werk maak ik buiten, op straat. De ene keer resulteert het in een wandeling, een andere keer ontstaat er een fotoserie of… een roman. Ik wandel, kijk, handel en maak wat nodig is.

Van koffiedrinken met Jonny tot onderwijsprogramma over dakloosheid

In 2012 vroeg straatkrantverkoper Jonny me of ik een krantje van hem wilde kopen. Ik hoefde zijn krantje niet en vroeg hoe ik hem kon helpen. Hij had mijn hulp niet nodig, maar hij dronk wel regelmatig een kop koffie met een mevrouw in de Oosterstraat. En dat zijn wij toen ook maar gaan doen en had ik ineens mooi, betekenisvol contact met mensen van de straat. Ik schreef een handleiding hoe je gewoon een kop koffie drinkt met een dakloze, ik zette de daklozenwandelingen van Groningen op, schreef een roman gebaseerd op de jeugdverhalen van de mensen die op straat leerde kennen en hielp toen ineens mee aan een onderwijsprogramma over dakloosheid. Niets hoefde, ik liep mijn nieuwsgierigheid en verwondering na en er ontstond iets moois. In tien jaar tijd liet ik duizenden mensen kennismaken met een andere kant van de maatschappij, hun stad, hun straat. Trouw wijdde een mooi artikel aan mijn werk met daklozen.

Van eigen smartphone-verslaving tot onderwijsprogramma rondom gezond gebruik

In 2008 werd ik live op landelijke TV door verslavingsdeskundige Keith Bakker gediagnosticeerd als smartphone-verslaafd. Sinds dat moment heeft het mijn aandacht, zowel bij mezelf als bij anderen. In 2016 kocht ik een camera en zocht ik op straat naar iets om te fotograferen. Al die mensen verzonken in hun mobieltjes vielen me op en dus ging ik met hen aan de slag. Het leverde een fotoserie op over telefoonzombies, ik mocht een TEDx-talk geven en er ontstond een onderwijsprogramma op scholen. Hoe zie jij onze en jouw eigen relatie met smartphones? Ik hielp mee aan april op stil en begeleidde stilte-samen-zwervingen: een maand respectievelijk een middag zonder mobiel.

Van eigen verdriet delen tot anderen helpen helen

In 2015 overleed mijn moeder, in 2019 volgde mijn vader. Dat leverde een hoop verdriet op. Gelukkig waren er heel veel lieve mensen om me heen die me mijn verdriet hielpen delen. Dat scheelde, het heelde, gaf mooie verbinding en anderen helpen hun verdriet te delen kreeg mijn aandacht. In 2020 leidde dat tot het begin van een nieuwe fotoserie, waarbij ik vrienden uitnodig om elf minuten lang in mijn camera te kijken en… aan de grootste pijn te denken die ze bij zich dragen. Door Corona viel deze serie stil, maar in 2022 pakte ik de draad weer op.

Meer werk

Ik wandel, kijk, luister en handel. Sommige initiatieven worden groot, de meeste blijven bij een probeerseltje. Om mezelf en anderen te herinneren elke dag iets moois of nuttigs te doen, begon ik een serie filmpjes op youtube. Ik hielp de Waddenzee opruimen na de scheepsramp met MSCZoe. Ik hielp lekkers uit de buurt in kaart te brengen. Ik wond me op over Groningen fietsstad. Ik verken het jaar 2050. En ik schreef talloze blogs.

Goede vriend Marcel Kampman maakte dit mooie video-portret over mij, mijn werkwijze en werk.

Support mijn werk

Bij mijn autonome werk luister ik alleen naar mezelf en maak ik me niet druk over geld. Ik maak, deel, geef en zie wel wat er terugkomt, bijvoorbeeld in de vorm van betaalde lezingen of gulle gevers die mijn werk met een kleinere of grotere bijdrage supporten.

Mijn droom is om op enig moment al mijn tijd te kunnen besteden aan mijn autonome werk en daar ook voldoende geld mee binnen te brengen. Wil je mijn pionierswerk financieel ondersteunen? Dat kan door een donatie over te maken via bunq.me/glimlach. Wil je me liever op een andere manier ondersteunen? Bijvoorbeeld ‘in natura’. Dat kan uiteraard ook. En als je me met je bedrijf wilt sponsoren of een fonds hebt of weet? Graag! Mail me even. Dank!

Nieuwsbrief ontvangen?

Als ik iets heel belangrijks te delen heb, verstuur ik een nieuwsbrief. Hier vind je de laatste. Meld je aan en je ik mail je. En natuurlijk ga ik zorgvuldig om met je privacy.