(foto: Wikimedia – Steven Lek)
Gisteren reisde ik met de trein (tweede klas) terug van Amsterdam naar Groningen. Twee overstappen, drie treinen, drie keer koos ik voor de stilte-coupé, lekker lezen, heerlijk rustig. En drie keer was er simpelweg onduidelijkheid over dat we in een stilte-coupé zaten. En om heel eerlijk te zijn: ik begrijp het wel, met die chique maar ook niet zo heel erg opvallende stickers op de ramen. Kunnen we hier niet iets aan doen? Mailen naar de NS is geen optie meer, chatten met chatbot Joep leidt nergens toe en zo’n lieve conducteur suggesties meegeven, lijkt me ook nogal vermoeiend (voor hem of haar). Bij deze een suggestie voor de NS en een idee voor hoe we de NS en elkaar als stilte-lievende reizigers eventueel een handje kunnen helpen. Spoiler: zelf SILENCE-stickers plakken.
Drie verhalen die op eenzelfde manier verliepen.
Ik zit te lezen, ik hoor kinderen / twee vrienden / een meneer en een mevrouw die op ‘normaal’ volume met elkaar praten. In alle drie gevallen wordt er een andere taal dan Nederlands gesproken. Ik kijk, zie vriendelijke mensen, loop er even naartoe, ga even bij ze zitten en ga een gesprekje aan: ‘Hey, Did you know that this is a silence area?’ En tot drie keer toe: ‘Ooh sorry. No. We didn’t know. Sorry.’ ‘I understand: it’s not very clear, isn’t it? I will report it to NS. Thank you for your understanding.’ En vervolgens een hele coupé die me glimlachend aankijkt en de rust die wedergekeerd is.
De oplossing: duidelijke SILENCE-stickers eventueel met QR-code.
Is dit vervelend? Nah, beetje. En hoe dan ook: het is onnodig. Plak gewoon op de binnenkomst-deuren duidelijke, opvallende, niet subtiele stickers: SILENCE area, STILTE-coupé eventueel met een QR-code erbij op naar een pagina waarop wordt uitgelegd wat dat betekent en klaar. Dan kun je er bewust voor kiezen om in stilte te reizen. Of juist niet. Voor iedereen duidelijk en fijn.
Op het reizigers-forum van de NS zijn er meerdere ‘topics’ over onduidelijkheid en ergernissen in de stilte-coupé. De oudste is zes jaar oud. De NS geeft antwoord, verontschuldigt zich, denkt in termen van inzet van personeel / die arme doorgaans lieve, leuke treinconducteurs en komt niet met een oplossing, want ook vier jaar later wordt het topic opnieuw groots besproken. Daar wordt zelfs gesuggereerd om simpelweg duidelijker te zijn dan met die ‘slappe’ stickers, maar nog steeds geen verandering, na twee jaar. Hoe moeilijk kan het zijn? Weinig moeite en kosten, en veel plezier / quick wins.
Moeten we de NS (en elkaar) een handje helpen door zelf stilte-stickers te plakken?
Stel dat dit ingewikkeld is voor de NS om te regelen, dan kunnen stilte-lievende reizigers zich misschien verenigen en samen stickers gaan plakken, guerrilla, maar uiteraard wel vanuit liefde, gewoon om de NS én de andere stilte-lievende reizigers een nog fijnere reis te geven. Uiteindelijk is iedereen gebaat bij duidelijkheid: mensen die gezellig willen kletsen / doen of van herrie van hun telefoon houden, mensen die rust en stilte fijn vinden en de NS, die door die duidelijkheid ongetwijfeld ook minder overlast-meldingen krijgt en minder (opgekropte) agressie. Win-win-win.
Dus: wie ontwerpt even een mooie liefdevolle sticker? 😉
Samen maken we de stilte-coupé een beetje stiller. Heerlijk.
Wil je mijn pionierswerk financieel ondersteunen? Graag! Fijn! Doneer hier: bunq.me/glimlach. Elk bedrag is welkom! ♥️
Menno Oomkens wijst me op de ingewikkeldheid in zones in treinen: sommige treinen hebben stiltezones, sommige hebben werken en rustzones, sommige hebben ‘meet and greet zones’. Mag het alstublieft iets minder ingewikkeld en simpelweg duidelijker? Hoe moeilijk kan het zijn? Of… hoe eenvoudig kan het zijn?
https://www.ns.nl/binaries/_ht_1528098947038/content/assets/ns-nl/stationsinformatie/voorzieningen-in-de-verschillende-intercitys.pdf
“Op Twitter zegt NS dat het bekend is dat er onduidelijkheid over de rustzones bestaat en dat de reacties van de reizigers zullen worden besproken door NS. Een woordvoerder van NS zegt de opmerkingen van de reizigers serieus te nemen, en dat de reacties een rol zullen spelen bij het ontwerpen van de nieuwe treinen. “Hoe de symbolen er bij de nieuwe en gemoderniseerde treinen uit gaan zien, is nog toekomstmuziek.”
Aldus de NOS in een artikel (in 2018) over verwarrende logo’s en ergernis in vernieuwde treinen.
https://nos.nl/artikel/2223973-verwarrende-logo-s-in-vernieuwde-treinen-zorgen-voor-ergernis