Wat gebeurt er als je het woord huppelen hoort of zelf uitspreekt? Waarschijnlijk moet je glimlachen, dwarrelt er iets vrolijks door je gedachten en denk je terug aan je kindertijd. En wat is dan de laatste keer dat je gehuppeld hebt? En wat is de laatste keer dat je echt lang gehuppeld hebt? 5 Minuten? 10 Minuten? Een uur vast niet.

Huppelen is heerlijk en gezond, ontdekte ik recent. Huppelen is de Haarlemmer olie voor lichaam en geest. Kinderen doen het. Volwassenen bijna nooit meer of misschien alleen als niemand kijkt. Maar waarom eigenlijk niet? De komende tijd wil ik de heilzame en vrolijkmakende kracht van huppelen gaan onderzoeken. Uiteraard door zelf veel te huppelen, alleen en samen. Door anderen uit te nodigen ook te gaan huppelen en hun ervaringen te delen. Door onderzoekers, bijvoorbeeld bewegingswetenschappers, te betrekken. En OK: ik zal ook literatuuronderzoek doen en experts opzoeken. Doe je mee? Huppel je mee? Je ervaringen graag hieronder in de comments of even op de mail.

Kim van den Bergh ging met me huppelen en maakte deze heerlijke podcast. Luister lekker. 

Hoe ik Hooked aan Huppelen raakte

Een aantal weken terug was ik net niet helemaal fit genoeg om écht te gaan sporten, maar ik wilde toch iets en dus ging ik naar het bos, naar mijn hardloopplekje. Ik stapte uit, wachtte even tot ik uit het zicht was van een gezinnetje was, ging het ATB-parcours op en zette een vrolijke huppelpas in. Al na drie bochten bemerkte ik een grote grijns op mijn gezicht. Geen stress, geen neiging om te presteren, maar vrolijk relaxed huppelen en heerlijk om me heen kijken, want hard ga je toch niet. En die hobbelende kadans, de rustige ademhaling en dat geschud lieten alle stress wegvloeien.

Op een zandpad wandelden gezinnetjes. ‘Doorhuppelen of toch maar even normaal doen?’ ging er door me heen. Ik huppelde voort en voegde een vrolijke ‘Hoi! Hoi!’ toe. Geen vreemde blikken, wel een glimlach en… klein meisje dat meteen mijn voorbeeld volgde. Een mevrouw die duidelijk van zichzelf moest hardlopen, keek me nors aan alsof ze vond dat ik ook zo moest zwoegen als zij.

Ik huppelde voort en voort. Een half uur, drie kwartier, langer dan ik normaal gesproken aan één stuk trailrun / ren. Na een uur en zeven minuten en dik zeven kilometer vonden mijn benen het genoeg. Ik stopte en werd bevangen door een runnershigh zo groot als ik nog nooit had ervaren. Ik was verkocht. Hooked aan huppelen.

Huppelen gezond?

Terug thuis probeerde ik online bevestiging te vinden voor mijn vermoeden dat een hoop huppelen een goed idee is. Maar waar begin je? Ik vroeg ChatGPT om een hypothese te formuleren.

“Huppelen heeft verschillende voordelen voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Hier zijn enkele redenen waarom huppelen als gezond kan worden beschouwd:

 1. Cardiovasculaire voordelen: Huppelen is een vorm van aerobe oefening, wat betekent dat het je hartslag verhoogt en de bloedcirculatie verbetert. Dit kan bijdragen aan een gezond cardiovasculair systeem.
 2. Spieractiviteit: Huppelen betrekt verschillende spiergroepen, zoals de beenspieren, bilspieren en buikspieren. Het is een vorm van lichte weerstandstraining, wat gunstig kan zijn voor spierkracht en toning.
 3. Gematigde inspanning: Huppelen valt tussen wandelen en hardlopen in wat betreft inspanning. Dit betekent dat het een effectieve manier kan zijn om calorieën te verbranden en de algehele conditie te verbeteren zonder de gewrichten te zwaar te belasten, zoals soms bij hardlopen het geval kan zijn.
 4. Ontspanning en plezier: Het plezier van huppelen kan bijdragen aan een positieve mindset en stressvermindering. Het is minder prestatiegericht dan hardlopen, waardoor je meer kunt genieten van het moment en om je heen kunt kijken.
 5. Ademhaling en ontspanning: Het ritmische karakter van huppelen kan de ademhaling reguleren en helpen bij ontspanning. Diep ademhalen tijdens het huppelen kan de longcapaciteit vergroten en de zuurstoftoevoer verbeteren.
 6. Mobiliteit en flexibiliteit: Het schudden van de spieren tijdens het huppelen kan helpen bij het verbeteren van mobiliteit en flexibiliteit. Het kan ook bijdragen aan het losmaken van strakke spieren, zoals je hebt opgemerkt.

Het verband tussen huppelen en een positieve gemoedstoestand, zoals glimlachen en blij zijn, kan worden verklaard door verschillende psychologische en fysiologische factoren:

 1. Endorfineafgifte: Lichaamsbeweging, inclusief huppelen, stimuleert de afgifte van endorfines, die vaak worden geassocieerd met een gevoel van geluk en welzijn. Deze “feel-good” chemicaliën kunnen direct bijdragen aan een positievere gemoedstoestand.
 2. Speelsheid: Huppelen heeft vaak een speels en vrolijk karakter. Het herinnert ons aan de zorgeloosheid en vreugde van de kindertijd. Door deze speelse activiteit kunnen mensen zich vrij voelen en genieten van het moment, wat een glimlach op hun gezicht kan brengen.
 3. Minder prestatiedruk: In vergelijking met intensieve sporten zoals hardlopen, kan huppelen als minder veeleisend worden ervaren. Er is minder nadruk op prestatie en meer op plezier en beweging. Dit kan leiden tot minder stress en meer ontspanning, waardoor mensen eerder geneigd zijn te glimlachen.
 4. Mindfulness: Huppelen kan een vorm van mindfulness zijn, waarbij mensen zich bewust zijn van hun lichaam en de bewegingen. Deze focus op het moment kan een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand en een gevoel van geluk bevorderen.
 5. Sociale interactie: Als mensen samen huppelen, kan dit sociale interactie en verbondenheid bevorderen. Het delen van een positieve activiteit met anderen kan bijdragen aan een gevoel van geluk en tevredenheid.

Over het algemeen dragen deze factoren bij aan het plezier en de positiviteit die mensen ervaren tijdens het huppelen, wat zich vaak vertaalt naar glimlachen en een goed humeur. Het is een geweldige manier om niet alleen fysiek, maar ook mentaal welzijn te bevorderen.”

Dat is hoopvol en het onderzoeken waard toch? Ik legde het (onder andere) voor aan twee bewegingswetenschappers en ze zagen de lol en zin er wel van in. Zou huppelen echt zo gezond zijn? Huppelen lijkt qua gezondheidsvoordelen in te zitten tussen wandelen, hardlopen, dansen en… spelen.

Huppel je mee?

De komende weken blijf ik huppelen, alleen en samen en ga ik zelf en samen de hypothesen onderzoeken. Wil je meehuppelen? Wil je zelf huppelen? Deel je verhalen en bevindingen alsjeblieft even met me. Wil je serieus onderzoek doen naar huppelen? Laat maar horen.

Waar dit heen gaat, weet ik nog niet, maar we’re onto something. Dat is me duidelijk. En op zijn minst word ik er zelf vrolijk en fit van. Dus waarom zou ik het niet doen? 😉 Hoe dan ook heb ik wel alvast even de domeinnaam Huppelen.com geregistreerd. Het registreren van een domeinnaam is voor mezelf altijd een check of ik er iets serieus mee wil of niet. Dus bij deze.

Huppel heerlijk mee, zou ik zeggen!

Wil je mijn pionierswerk financieel ondersteunen? Graag! Fijn! Doneer hier: bunq.me/glimlach. Elk bedrag is welkom! ♥️

Reflectie Stilte Samen Zwerving op Oerol 2024

‘En, hoe was het op Oerol?’ willen mensen weten. Nou. Here we go. Het was heerlijk op de veerboot, het was heerlijk op het eiland, aan de westkant was het druk, ramdruk, veel ouderen, veel kunst-consumenten, veel mensen die op foodtrucks af komen, veel mensen die de...

Hoe krijgen we de stilte-coupé écht stil?

(foto: Wikimedia - Steven Lek)Gisteren reisde ik met de trein (tweede klas) terug van Amsterdam naar Groningen. Twee overstappen, drie treinen, drie keer koos ik voor de stilte-coupé, lekker lezen, heerlijk rustig. En drie keer was er simpelweg onduidelijkheid over...

16+ Ideeën om meer ruimte om te bewegen te maken (in de ouderenzorg)

ZINN, of voluit Zorgorganisatie In Noord-Nederland, is één van de grote ouderenzorgorganisaties van het noorden. Ze zijn gezond, gaan lekker, doen al volop slimme, innovatieve, mooie dingen voor ouderen, naasten en de wereld, en… er mag de komende jaren nog meer...

Elkaar langer aankijken

Geen mens is een slecht mens In 2009 werd ik gezakkenrold door een junk. Hij jatte een tientje uit mijn broekzak en dat raakte zoiets dieps in mij, dat ik voelde alsof ik hém wel van zijn leven wilde beroven. Later ging ik koffie drinken met mensen van de straat en...

Wat als we elke dag naar ons werk zouden wandelen?

Vorige week wandelde ik een etappe van het Groot Frieslandpad mee met wandelprofessor Zef Hemel. Zef is planoloog en heeft als denker, doener, hoogleraar, ambtenaar een grote invloed gehad op grootstedelijke ontwikkeling in Nederland. Sinds maart dit jaar is hij...

Zomerleestip, naar de koning en smartphone gezonde scholen

Zomerleestip: Donkerder 2.0 In 2020 verscheen mijn debuutroman Donkerder. Zo’n 1.000 exemplaren gingen over de toonbank, tientallen prachtige reacties verschenen op Bol.com, Hebban.nl en Goodreads en tientallen bibliotheken namen Donkerder op in hun collectie en mijn...

86 Tips voor gezond smartphone gebruik op school en in de klas.

(Foto: Martijn Aslander) Smartphones zijn wonderapparaatjes, daarom heten ze ook smartphones. Als je alles wat je met een smartphone kunt, in losse apparaten bij je zou willen dragen, dan zou je een flink backpack nodig hebben. Smartphones zijn ook de hel, dat is...

Hoe zet je een sociale beweging op? Mijn handleiding, in drie stappen.

Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Freya (bovenstaande foto is ook van haar).  ‘Ik volg je nu een tijdje op LinkedIn, omdat ik vind dat je erg inspirerende en interessante dingen doet en dan ook nog in het noorden! Erg leuk.    Ik hou me bezig met...

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Digitale Fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Doe je mee?

De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20...

Vaker tot veel tellen

‘Waar wind je je over op?’ Ik stel deze vraag vaak aan groepen om ze een beetje aan de praat te krijgen. Als er ruimte is stuur ik ze daarna graag de straat op, de krantenhoek van de bieb in, om pas weer terug te komen als ze een flinke verzameling opwindsels hebben,...