Groepswerk

Als alles klopt op een heidag, dan kom je nader tot elkaar, zie je – pling – het grotere plaatje, raak je – twinkel, twinkel – zwaar geïnspireerd, staat iedereen AAN en is helder wat er de komende dagen en weken moet gebeuren. Waarschijnlijk ben je het even flink oneens met elkaar geweest, was je op enig moment even helemaal de draad kwijt, maar begrijp je elkaar uiteindelijk door en door, weet je dat het goed zit en wil je aan de slag. En wel nu.

Maar hoe vaak gebeurt het niet dat iemand even een vergaderzaaltje boekt en dat je de hele dag zit te… vergaderen, je thermoskannen klamme koffie wegtikt, kilo’s kleffe cake wegkauwt en weer helemaal bij bent op LinkedIn, Twitter, Pinterest en hé had je dat Tinder-account nou ook nog? 

Op een goed congres praat je echt even bij met oude bekenden, leer je nieuwe mensen kennen die je eigenlijk al veel eerder had willen ontmoeten, steek je iets op, raak je geïnspireerd en tik je in de trein terug een notitie voor jezelf, die je eigenlijk ook wel ergens als essay zou kunnen publiceren.

Maar de werkelijkheid is vaak deprimerend. Je gaat omdat dat eigenlijk wel moet, je zit de hele dag in een donkere zaal naar sprekers te luisteren die Powerpoint-slides wegklikken, volgt een workshop in een break-out zaaltje, ontsnapt tussen de middag even om wél ergens goede lunch te scoren en een frisse neus te halen en vlak voor het slotwoord knijp je er tussenuit om nog net even de trein te halen. Je laptop draag je de hele dag bij je, zodat je eindelijk even ongestoord aan dat plan kunt werken.

Met mijn groepswerk – mijn werken met groepen – help ik je ervoor te zorgen dat het goed komt met je bijeenkomsten.

Ik help je om mensen bij elkaar te brengen en te laten gebeuren wat er moet gebeuren. Ik help je de bijeenkomst te ontwerpen, ik help je om de boel tot in de puntjes te organiseren en – als het even kan – begeleid ik het geheel zelf, want offline, fysiek tussen de mensen ben ik op mijn plek. Meeting design, productie respectievelijk dagvoorzitter, host of groepsdompteur.

We beginnen met de vraag: wie wil je waarom samenbrengen en pas daarna kijken we hoe we dat fiksen (en boeken we een zaaltje, of niet). Dat leidt niet zelden tot radicaal andere bijeenkomsten, op plekken die uiteindelijk toch helemaal logisch en dienend blijken. Het leidt vaak tot een totaal ander programma dan ooit eerder is afgedraaid. Maar altijd doet de bijeenkomst, wat-ie zou moeten doen of – vaak ook – net iets meer. Ik beloof niet op voorhand dat je deelnemers het magisch vinden, nieuwe vrienden voor het leven maken of de bijeenkomst over tien, twintig, dertig jaar nog herinneren als de dag van gisteren, maar dat gebeurde de afgelopen jaren wel regelmatig bij bijeenkomsten waarbij ik mijn ding deed.

Wat is meeting design?

Door goede vrienden Eric de Groot en Mike.

Mooi voorbeeld

Odyssey Hackathon 2019

Waar kun je me voor bellen? 

  • Uiteraard voor een heidag of noem het een strategie-tweedaagse of een toekomstdag. Even afstand nemen van de dagelijkse gang van zaken, herijken en nieuwe koers kiezen. Los van dat ik goed ben met groepen, help ik ook graag als creatief strateeg.
  • Uiteraard voor een congres of conferentie. En dan gaan we het wel even een andere naam geven, want stel je voor dat de mensen die je graag bij elkaar brengt verwachten dat het zo’n congres of conferentie wordt waar je niet heen wilt. Dan komen ze dus niet.
  • Voor een hackathon, een pressure-cooker weekend of… week. Even alle afleiding achter je laten, even onderzoek doen en dan bouwen, bouwen, bouwen, maken, maken, maken. En dan niet dat het eindigt met een pitch, maar… nooit. 
  • Voor een viering van iets belangrijks of een afscheid van iets of iemand die je dierbaar is. Blij met een verjaardag, jubileum, een nieuw product? Leuk! Je favoriete collega uitzwaaien? Je beste overleden vriend een erehaag geven? Prachtig.
  • Voor een middag of avond dat er even iets in gang moet worden gezet of een verschil moet worden gemaakt.
  • Brainstormsessies waarbij het niet blijft bij ideeën, maar waarbij je meteen al kiest wie waar de schouders onder zet.
  • Voor teamuitjes met betekenis. Acht uur overwerken voor een goed doel? Naar een stad of dorp gaan, daar goed rondkijken wat er anders mag, dat fiksen en iedereen flabbergasted achterlaten met dat je dat even samen hebt geregeld.
  • Voor stadswandelingen die je voor de rest van je leven bijblijven. Met een dakloos iemand zijn of haar straat op? Samen leren waar je je veilig voelt en waarom? Samen de essentie van een straat of wijk vangen? Samen fotograferen wat hot, zot of not is? Ik help je er echt iets moois van te maken.
  • Voor leer– en ontwikkeltrajecten waar mensen wezenlijk anders uit komen dan ze erin gingen. Ik geef les, college en trainingen sinds 1999, bijvoorbeeld over ondernemerschap of het opzetten van beweging. Dat deed ik op hogescholen, universiteiten, basisscholen, middelbare scholen en in-company.
  • Voor boswandelingen waarin je uren achter elkaar stil bent en het dan ineens hebt. Mijn stilte-samen-zwervingen zijn berucht én beproefd.
  • Voor buitenavonturen waar al je collega’s bij hadden willen zijn. Wildplukken, samen new nordic cuisine koken, buiten slapen onder een sterrenhemel (of in de stromende regen). Heer-lijk!

Van 2 tot 200.000 deelnemers. Van lunchbijeenkomst van een half uurtje tot wat mij betreft twee weken op ontdekkingsreis. Binnen in een huiskamer, in een theater, in een schaapskooi, op een verlaten industrieterrein of in een rijdende trein?

Ik deed het allemaal, de afgelopen twintig jaar en… ik doe het graag!

Voor al uw groepswerk, voor al uw bijeenkomsten, voor al uw onvergetelijke momenten met mensen, bel (of liever eerst) mail mij!

(Einde veel te lange tekst.)

Aan de slag met groepswerk?

Nieuwsgierig naar wat ik met mijn groepswerk voor je kan betekenen? Mail me even en we gaan bellen of treffen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Als ik iets heel belangrijks te delen heb, verstuur ik een nieuwsbrief. Hier vind je de laatste. Meld je aan en je ik mail je. En natuurlijk ga ik zorgvuldig om met je privacy.