Social Labs Groningen

in opdracht /  2014

WAT

Sociaal laboratorium om samen met 20 tot 200.000 Groningers de stad nog mooier en menselijker te maken.

TOEGEPAST

Social engineering

MEDIA

Dagblad van het Noorden, RTV Noord, OOG TV, Sikkom, Dutch Cowboys, QMusic.

Samen de stad nóg menselijker maken

In het voorjaar van 2014 stelde MJD Groningen mij de vraag of ik kon helpen om de meest prangende sociale problemen van de stad, samen met Groningers te adresseren en op te lossen. Samen ontwikkelden we Social Labs Groningen een social enterprise incubator waarbij we alle Groningers uitnodigden om samen de stad nog mooier en menselijker te maken. We waren tien dagen welkom op Performing Arts Festival Noorderzon om samen met alle bezoekers de sociale problemen van de stad in kaart te brengen, ideeën te verzinnen om er iets aan te doen en… de schouders te steken onder de oplossingen waar echt iets mee moest gebeuren. Dat leidde tot een enorme bak bewustzijn onder heel veel Groningers en prachtige initiatieven zoals het Hoi en Moi-shirt, Nationale zeg eens hoi-dag, de Groninger variant van Sint Pannekoek en een illuster geheim guerrilla gardening collectief.

Hoe mobiliseer je 100.000 Groningers?

Bij het ontwerpen van Social Labs Groningen maakte ik dankbaar gebruik van het boek The Social Labs Revolution (Hassan 2014). Daar leerde ik om taal van Business As Usual systemen bewust achter je te laten en te vervangen door nieuwe, vers gemaakte taal. Ik leerde sociaal DNA’s samen te stellen uit groepen mensen die creatieve spanning bij elkaar opwekken. Ik leerde hoe je samen met 100.000 mensen op zoek gaat naar collectieve opwinding en dat omzet in initiatieven die een stad echt mooier en menselijker maken. Ik leerde dat bezoekers van een cultureel festival zich ook graag nuttig willen maken en hoe je ze daar bij helpt.

Leren van Social Labs Groningen

Alle opgedane kennis deel ik graag. Nodig me uit voor een lezing of vraag me samen met wie jij maar aan boord wilt een social lab op te starten.

Vragen? Vragen!

Heb je een vraag of wil je ook samen mooie dingen maken? Mail of bel me even.