Mijn dood is niet van mij

meeting design 2018

WAT

Gespreksavond in Pakhuis de Zwijger

TOEGEPAST

Meeting design

Op tijd sterven bij dementie

Na 45 jaar debat kan anno 2018 iemand met dementie nog altijd niet op tijd sterven. Daar praten we liever omheen. Door dat taboe denken we dat de dokter wel zal ‘helpen’, geloven we dat een wilsverklaring bindend is voor artsen en verwacht de familie dat ze voor vader een beslissing mag nemen als hij dat zelf niet meer kan.

Schrijver, journalist en Parkinsonpatiënt met een grote kans op dementie, Henk Blanken wil hier verandering in brengen. Hij schreef twee boeken over zijn eigen aftakeling en worsteling, deelde zijn verhalen, gedachten en ideeën in blogposts en artikelen en werkte mee aan verschillende interviews.

 

Het debat beëindigen, en een gesprek beginnen

In de zomer van 2018 bood ik Henk aan hem te helpen met het ontwerpen van een mooie avond om het debat te beëindigen en een gesprek te beginnen. Goede vriend Marcel Kampman koppelde ons aan Pakhuis De Zwijger in Amsterdam en samen met Femke Awater en Egbert Fransen organiseerden we een avond die het gesprek – meer – in beweging zette. Door mijn meeting design kreeg de avond net die andere draai, die het gesprek nodig had.

 

Hoe begin je een gesprek?

We nodigden alle spelers uit het debat uit om deel te nemen aan een gesprek. Om hen een gesprek te laten hebben nodigden we hen uit met een metafoor: leg na elkaar een velletje papier neer met daarop geschreven wat je wilt toevoegen en heb aandacht voor de bijdrage van de anderen. Zo ontstond een zachte, aandachtsvolle, serene dynamiek van delen en naar elkaar luisteren. Debatavonden daarentegen hebben vaak meer weg van de metafoor ‘je boek meenemen waarin je jouw stelling uitwerkt en die met veel geweld op tafel ploft.’

 

Laat achter wat je meeneemt

Ter afsluiting nodigden we alle aanwezigen uit: laat achter wat je meeneemt. Dat leverde meer dan 170 handgeschreven kaartjes op en een zaal die nog lang met elkaar in gesprek bleef.

 

TEDx Amsterdam en Correspondent Dood en Aftakeling

Henk zet zijn levenswerk voort. Hij sprak onder andere op TEDx Amsterdam en werd Correspondent Dood en Aftakeling bij De Correspondent.

ook een betekenisvolle bijeenkomst?

Lees meer over meeting design of neem even contact op en met een uurtje vrijblijvend sparren weet je meer.