Lokaal Kilo’s Schuiven

werk in opdracht / 2019 – heden

WAT

Instant meer handel tussen Groninger boeren en restaurants

TOEGEPAST

Social engineering, Meeting design

MEDIA

Dagblad van het Noorden, RTV Noord, OOG TV

Wat van dichtbij komt…

Wat van ver komt, is lekker, zo gaat het gezegde. Maar dat geldt niet persé voor voedsel. Voedsel vanuit de nabije omgeving kan namelijk kraakvers en prachtig zijn omdat ‘t niet dagen op transport hoeft. Het is beter voor het milieu en het is superleuk om te zien waar je eten vandaan komt / heen gaat. En er zijn nog veel meer voordelen.

Mooie dingen doener Wilbert van de Kamp ontdekte dat tijdens een jaar wonen en koken op het Groninger Hoogeland, op Oosterhouw. En wat Wilbert ontdekt, moet verder onderzocht en gedeeld. Hij vond de Gemeente Groningen als partner en prikte mij bij als mattie. Samen verzonnen we Lokaal Kilo’s Schuiven ~ een beweging waarin lokaal voedsel verhandelen wel heel duidelijk met handen en voeten in de klei komt te staan. We brengen – nu eerst – boeren uit het Ommeland samen met restauranthouders uit de stad om elkaar te leren kennen en… handel te drijven. We verwachten ooit de wereld te veroveren met ons initiatief.

 

Minimum Viable Market

We begonnen ons avontuur met de vraag wat de meest kansrijke minimum viable food market in Groningen is en kwamen al snel op de combinatie boeren uit het Ommeland en restauranthouders uit de stad Groningen: aan beide kanten zo’n 150 mogelijke deelnemers en met twintig van beide kanten ook al snel leuk en waardevol.

 

Eten, veiling en drempels uit de weg ruimen

We nodigden boeren en restauranthouders uit voor een – zelf gekookt – etentje en het er eens goed over te hebben. We benoemden drempels voor lokale handel, we verzonnen hoe we die van tafel konden vegen, we maakten afspraken over wie waar de schouders onder ging zetten en deden een veiling. Er ontstond verbinding, we kregen beter zicht op eigenaardigheden van deze specifieke markt, haalden een vracht ideeën op, zetten dingen in gang en… er werd voor meer dan € 800,- aan lokale waren geveild! Vraag en aanbod waren er al. Met een veiling gingen de kilo’s vanzelf schuiven.

Inmiddels zijn we drie veilingen en heel veel kilo’s verder en bloeien er verschillende mooie relaties op. Restaurant De Betere Tijden koopt bijvoorbeeld – waar niet onmogelijk – alleen nog groente en fruit lokaal in via De Eemstuin, Brasserie Midi deed een culinaire avond met bokkenvlees en geitenzuivel van Egbert en Boukje.

 

Lokaal nog heel veel meer kilo’s schuiven

Op basis van de gesprekken met boeren en restauranthouders is dit voor de komende tijd ons to-do lijstje:

  • Voortzetting van de veilingen – uiteraard. Anders dan in 2019. Wellicht met bingo.
  • Een amboersadeur die vraag en aanbod gewoon lekker praktisch matcht.
  • Lokaal Kilo’s Naar Binnen Schuiven – elke maand een mooi culinair avontuur bij één van de restauranthouders met lokale producten én goede gesprekken.
  • Boerentafels: Wilbert kookt en brengt boeren bij elkaar die samen én van elkaar kunnen leren.
  • Een accelerator waarin boeren leren nog meer waarde te creëren met al dat moois wat ze van hun land halen.
  • Logistiek partnerschap met verbetering van het distributiesysteem, en het ontwikkelen van een semi-permanente online marktplaats.

Ook Lokaal Kilo’s Schuiven?

Wil je weten hoe je kunt meedoen of heb je andere vragen? Kijk even op LokaalKilosSchuiven.nl en/of vraag. Wil je ook zo’n beweging om echt iets in gang te zetten? Ik help je graag.