#HelpWad

eigen initiatief / begin 2019

WAT

Samen met duizenden mensen maakten we de Waddenzee weer iets schoner na de containerramp veroorzaakt door de MSC Zoe.

TOEGEPAST

Social engineering

MEDIA

Omrop Fryslân, Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant, e.a.

Een vreselijk begin van 2019

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor containerschip MSC Zoe 342 containers boven de Wadden. Tonnen troep spoelden aan op de stranden en dobberden richting elders. Samen met een aantal crisis- en communicatieprofessionals zette ik #HelpWad op om de latente wil van duizenden mensen om te helpen met opruimen om te zetten in actie. Samen hielpen we de eerste troep een beetje opruimen en konden professionals het daarna van ons overnemen.

De ramp was – letterlijk – niet te overzien

De dagen na de ramp staken honderden, wellicht duizenden eilanders en toeristen hun handen uit de mouwen om de troep op te ruimen. Samen graasden ze als sprinkhanen van west naar oost over de eilanden. Na twee dagen leek de grootste troep opgeruimd, maar niets bleek minder waar. Meer troep lag in de duinen, op het vasteland, in de kwelders en waar het nog niet lag, spoelde wel een nieuwe lading aan. De ramp was niet te overzien, laat staan dat mensen enig idee waar ze wanneer konden helpen.

Google Maps voor delen van plaats, tijd, actie

De eerste dagen hielp ik mee op Terschelling, maar terug op de boot ontdekte ik dat er elders nog veel meer opgeruimd moest worden, maar niemand had het overzicht. Voor mezelf maakte ik op basis van beperkte informatie een Google MyMaps kaartje met plekken waar troep lag en opgeruimd kon worden. Ik las op Twitter dat meer mensen behoefte hadden aan overzicht en deelde mijn kaartje daarom met alles en iedereen en nodigde iedereen uit om mee te helpen met troep in kaart te brengen. Ina Strating en Jorien Bakker haakten aan en samen met tientallen anderen hadden en hielden we zicht op troep en waar je wanneer kon helpen en hoe je hulp het beste tot zijn recht kwam.

Van dát je wilt helpen naar met laarzen aan in de kwelders

Honderden mensen wilden graag helpen, maar hoe, waar en wanneer? Via onze online overzichtsstroom zagen ze tot op het uur nauwkeurig dat en waar ze waardevol waren en hoe ze het beste konden helpen en met welke hulpmiddelen en dus stapten ze in de auto, de polders in, de kwelders in. Tonnen afval werd zo opgeruimd. Heel veel meer bleef voor later of ooit liggen of stroomde naar elders. Zo ruimden we samen de Wadden weer een beetje op en hielden we de ramp enigszins beperkt.

De kracht van de massa en pro-am

Ons kaartje werd door tientallen mensen en organisaties gedeeld en meer dan 250.000 geraadpleegd. Het liet de liefde voor de Wadden van alle amateur-opruimers samengaan met de kracht van honderden professionals. De kracht van de massa en de kracht van pro-am werd weer eens heerlijk helder. Het gebruik van Google Maps, Instagram, Twitter en Google Docs kostte nul euro. De waarde uit beperkte schade en leringen was immens.

Lees hier het hele verhaal: Samen door de Wadden met Oud en Nieuw.

​Ook de kracht van de massa voor je laten werken?

Wil je ook – in crisis of structureel – slim gebruik maken van de kracht van grote groepen mensen? Ik denk en nerd graag met je mee. Vraag gerust. En ik deel onze leringen graag in een lezing.