Roman: Donkerder

autonoom werk /  2020

WAT

Debuutroman

MEDIA

De Wild in de Middag, Trouw, Dagblad van het Noorden, RTV Noord, OOG TV, Radio Drenthe

GELIEERD AAN

Gewoon een Kop Koffie

UITGEGEVEN BIJ

Uitgeverij Palmslag

COVER CONCEPT & CREATIE

Hanneke Laaning

Gebaseerd op de jeugdverhalen van daklozen

In 2013 zette ik – samen met een groep Groningers – Gewoon een Kop Koffie op, beter bekend als de daklozenwandelingen van Groningen. We nodigden mensen van de straat uit om hun levensverhaal te delen aan de hand van de stad. Duizenden Groningers maakten kennis met hen.

In dik twee jaar hielpen we twaalf stadsgidsen in het zadel. Met de meeste van hen kreeg ik een goede band en raakte verbonden met de daklozen-scene van Groningen. Ze deelden hun verhalen en achtergrondverhalen met me. Ze namen me mee langs plekken die ze niet aan groepen wilden laten zien. Ze namen me mee hun levens in. En ik kreeg een driedubbele poging tot afpersing aan mijn broek en prominente leden van een motorbende lieten me weten dat ik moest ophouden met één van onze gidsen zo onder de aandacht te brengen; zij zagen hem liever van de radar verdwijnen.

Ik schreef de donkerte van me af

Door Gewoon een Kop Koffie ervoer ik aan den lijve wat diepe duisternis van anderen met mijn leven deed. In Donkerder, mijn debuutroman, schrijf ik de donkerte van me af en vertel ik het jeugdverhaal van de daklozen die me binnenlieten in hun leven. Het is een uitnodiging om met nog minder oordeel naar daklozen te kijken. Want waar komt al die duisternis eigenlijk vandaan? Dakloos word je niet op je twintigste, dertigste of veertigste. Dakloos word je in je jonge jaren.

Als kind kun je niet kiezen wat je overkomt

Donkerder gaat over Rogier, een slim jochie, lief, zorgzaam en positief. In de krokusvakantie van 1983 verhuist hij met zijn ouders naar een vakantiepark in Drenthe, waar zijn vader directeur wordt. Donkerder gaat ook over René, wiens kaarten voor het leven minder goed geschud zijn; hij is de jongste in een gezin van vier, zijn moeder is overleden en zijn vader en broers zijn aan de drank en misbruiken zijn zus. Donkerder gaat ook over wat de levens van de twee jongens met elkaar doen en dat je je tegen te veel duisternis niet kunt weren en over dat een kind niet kan kiezen wat hem overkomt.

Overal te koop!

Donkerder is overal te koop. In Groningen bijvoorbeeld bij tenminste de volgende winkels: Godert Walter, Riemer, Van der Velde Grote Markt. Of uiteraard ook op Op Bol.com.

Bij voorkeur koop je Donkerder rechtstreeks bij Uitgeverij Palmslag. Liever een kleine Groninger uitgever ondersteunen dan bijna 50% weggeven aan het Centraal Boekhuis en een grote anonieme webshop, toch?

Wil je grotere stapels Donkerder afnemen, bijvoorbeeld als voer voor de zomervakantie, over wintergeschenk voor medewerkers of relaties? Palmslag en ik denken graag creatief mee. Veel kan.

Laat achter wat je meeneemt uit het boek

Heb je mijn boek gelezen? Ik ben benieuwd wat het met je heeft gedaan en wat je eruit hebt gehaald. Ik hoor het graag en wil je uitnodigen een je reactie achter te laten op Bol.com, Hebban.nl, hieronder in een comment of natuurlijk via mail. Dank je wel!

Van versie 1.0 naar gratis te downloaden 2.0 / een totaal herziene remaster

Donkerder versie 1.0 werd warm ontvangen, was al e-reader aanrader bij Ruud de Wild op Radio 2, kreeg tientallen ronkende recensies, vormde de basis voor het winnen van de Nationale Onderwijsprijs én werd bijna geselecteerd voor dé Lijsters van Noordhoff. En toen dacht ik: ‘zit er nog meer in?’ Samen met niemand minder dan top-redacteur Jelte Nieuwenhuis maakte ik een totaal herziene remaster. Deze versie 2.0 telt 3.000 woorden minder én heeft (inhoudelijk) vijf hoofdstukken meer. ‘Nu nog beter!’ durf ik met volle overtuiging te zeggen. 😉 En… hij is hier te downloaden. Gratis én voor het goede doel. Download, lees lekker en deel veel! 

Zullen we het er eens goed over hebben?

Donkerder schreef ik als uitnodiging om ons met minder oordeel naar daklozen te laten kijken. Op mijn beurt laat ik me graag uitnodigen om het daar eens goed over te hebben. Waar komt ellende vandaan? En wat kunnen we er samen aan doen? Organiseer je een avond met vrienden, een middag met collega’s, een congres of seminar, kom je samen met je boekenleesclub, wil je een podcast, vodcast maken? Nodig me vooral uit! En ja, ik geef ook lezingen 😉

Donkerder zelf lezen?