Stilte-Samen-Zwerving

autonoom groepswerk / 2017 – nu

WAT

Drie, vier uur letterlijk de hei op en de kracht van stilte voor jezelf en de groep te laten werken

TOEGEPAST

Groepswerk, wandeling

GESCHIKT VOOR

Natuurfestivals, management teams die even letterlijk de hei op willen, leerlingen die een mini digi-detox willen ervaren, mensen die een micro-vision quest zoeken.

LIJKT OP

Naakte Zaterdag

MEDIA

EenVandaag

Hoe vaak neem je de tijd om even helemaal niets te doen? Nou, dat is precies wat de Stilte-Samen-Zwerving je uitnodigt te ervaren. Je komt tot jezelf, je verbindt – verrassend genoeg – met je mede-zwermgenoten en het zou ook zomaar kunnen dat je een goed idee of een ingeving krijgt of een kluwen ontrafelt die je eigenlijk allang had weggelegd.

Zonder iets in de natuur zijn

De Stilte-Samen-Zwerving is een uitnodiging om een aantal uren in stilte samen met aandacht door de natuur te zwerven. Zonder telefoon, zonder camera, zonder horloge, zonder apparaten, zonder eten, zelfs zonder aantekeningenboekje. Gewoon met jezelf, een flesje water en elkaar. Er is geen route of gids. Je praat niet, je communiceert niet, ook niet met eventuele passanten, maar je houdt wel oog voor elkaar. En zo beweeg je heel traag, met aandacht langs bomen, mierenhopen en sta je misschien ineens oog in oog met een schaap of rund. In termen van Theory U: je verlaat de expliciete wereld en betreedt de impliciete wereld. Je verlaat de wereld van chronos, de taal, de woorden, de getallen, de feiten, de data. Je betreedt de wereld van stilte, leegte, rust, kairos, intuïtie, toeval.

Ontstaan door in stilte samen te zwerven

De eerste Stilte-Samen-Zwerving ontstond bij toeval. Ismaël, Carolien en ik wilden wandelen, maar werden afgeleid door het prachtig stuk natuur waarin we belandden. Ismaël klom in een boom, Carolien leunde en genoot van de zon en ik volgde een groep mieren in hun gang. In plaats van elkaar uit ons eigen pleziertje te halen, stemden we af met onze blikken. We volgden een schapenkudde, plukten bosbessen en belandden in een spel van niet praten en wel samen bewegen. Terug thuis bedacht ik welke spelregels we impliciet hadden gevolgd: in stilte, samen, zwerven.

Van ongemak naar rust, verbinding en inzicht

Ik nodigde groepen vrienden uit, liet collega’s samen zwerven en kreeg groepen leerlingen van een middelbare school mee en telkens werd het leuk, ongemakkelijk, onplezierig en ronduit vervelend voordat de rust intrad. Mannen in pak deden nog snel even hun laatste belletje voordat ze net iets te laat uit de auto stapten om mee te doen. Ze begonnen, zochten de randen van de verbinding op en lagen ineens op hun rug in het gras. ‘Dat heb ik nog nooit gedaan,’ hoorde ik achteraf en ‘blijkbaar had ik het even nodig.’

De spelregels: 

  1. Stilte: de intentie om niet te communiceren en om dat te vergemakkelijken hou je afstand, 
  2. Samen: hou zicht op tenminste twee anderen, liever meer, blijf als zwerm samen, 
  3. Zwerven: geen route, geen gids, geen haast, beweeg met aandacht, in verbinding, let op elkaar.
  4. Vooraf checken we samen in. Achteraf checken we samen uit.

Mag je zelf een Stilte-Samen-Zwerving organiseren? Natuurlijk. Ik deel graag mijn verhalen en leringen en nodig je uit dat ook te doen, want ik geloof in de kracht van samen.

Welkom!

Wil je ook de kracht van de natuur ervaren? 

Misschien is de Stilte-Samen-Zwerving iets voor je of anders help ik je graag met anders Groepswerk.