Naakte Zaterdag

autonoom groepswerk / 2016 – nu

Kaart van Groningen gebruikt voor Naakte Zaterdag met cirkel met straal van 300 meter

WAT

Je blootstellen aan de stad, in stilte, binnen een cirkel zo klein dat je je gaat vervelen.

TOEGEPAST

Groepswerk, wandeling

GESCHIKT VOOR

Stadsfestivals, schoolklassen die hun stad willen leren kennen, buren die een andere kijk op hun stad willen.

STADSVARIANT OP

De Stilte-Samen-Zwerving

Hoe goed ken jij je stad? En de mensen? En jezelf?

Naakte Zaterdag is een uitnodiging om je drie uur lang bloot te stellen aan de stad en haar in alle openheid te ervaren. Drie uur lang doelloos in een klein stukje van de stad zwerven, hangen, zijn en de stad en jezelf beleven, zijn en je stierlijk vervelen. Kijken wat er gebeurt. Of niet. Na afloop is er koffie, thee met koekjes en hebben we het erover.

Naakte Zaterdag is een uitnodiging om even stil te staan en even helemaal niets te doen. Het is een uitnodiging om even alleen te zijn. Alleen met de stad. Alleen met de mensen die je passeren. En telkens als je naar je telefoon wilt grijpen (die je niet bij je hebt), vraag je jezelf af wat je hoort, wat je ziet, wat je ruikt, wat je voelt. Het is een soort mini-stadsretraite waarin je veel leert over jezelf en de stad.

Het meest waardevolle van de domineesopleiding voor iedereen

Begin 2016 kwamen de Groninger dominees Evert-Jan Veldman en Geert Brüsewitz bij me met een mooie vraag: ‘Kun je ons helpen om iets te verzinnen waarmee we als kerken onze rol in de samenleving kunnen herontdekken?’ Ik stelde een wedervraag: ‘Wat was het meest waardevolle dat jullie bij je domineesopleiding hebben geleerd?’ Los van elkaar antwoordden ze allebei: ‘de exposure-oefening!’

Bij de exposure-oefening heb je de opdracht om langere tijd op één plek te blijven en daar gewoon te zijn. Je maakt geen contact, maar stelt je eenvoudigweg open voor wat er gebeurt. En of je nou vier uur lang op een brug leunt of een hele avond in een stationshal zit: je weet niet wat je meemaakt. Eerst heb je genoeg te kijken, is het ronduit vermakelijk, maar al gauw wordt het saai en vraag je je af wat je aan het doen bent. Dat is het moment dat het interessant wordt. Daarna ga je dingen zien die je nog niet eerder zag. Wat zie je, zoal? Wat hoor je? Wat voel je? Wat ruik je? En wat zegt dat eigenlijk over jou?

Van exposure-oefening tot betekenisvolle middag met groepen

Samen bouwden we de exposure-oefening om tot Naakte Zaterdag, een variant voor als je iets waardevols met een groep wilt doen. We tekenden een cirkel met een straal van 300 meter op de kaart van Groningen, kochten voor elke deelnemer een flesje water en gingen samen de stad in. We wandelden, stonden, zaten, stonden, zaten, hingen, waren. We observeerden.

In 2016 en 2017 organiseerden we een vijftal Naakte Zaterdagen. Als reactie op haar deelname schreef Beau Oldenburg:

“We lopen vrijwel nooit doelloos rond, zijn altijd wel op weg, gehaast, druk. Doordat we continu in contact willen staan met anderen via onze mobiele telefoons lijken we juist het contact met onze directe omgeving verloren te hebben. We zien, horen, ruiken en voelen maar de helft van wat er om ons heen gebeurt. Dat het zo lastig is om een paar uur helemaal niets te doen, dat we ons daar zelfs ongemakkelijk bij voelen, laat juist zien hoe zinvol (en nodig) zo’n doelloze wandeling is.”

Met collega’s, vrienden, buurtgenoten de straat op?

Wil je een Naakte Zaterdag met je collega’s, vrienden doen? Samen met je buren een hele kijk krijgen op je wijk? Ik help je graag. Ook met ander groepswerk, dat spreekt voor zich. Mail even en we maken er een bijeenkomst van die doet wat-ie moet doen.