Glimlachmeditatie / Smilefulness

levenswerk / 2024 – nu

Ritzo ten Cate

WAT

Verbindende groepsmeditatie

WAAROM

Ontspant, verbindt, stemt positief, maakt speels, opent deuren, laat stromen, maakt gezond

TOEGEPAST

Groepswerk, mindfulness, glimlachen, spiegelneuronen

Heb je behoefte aan meer verbinding, meer positiviteit, meer creativiteit, meer speelsheid in je dag, werk en/of leven? Ik heb het vermoeden dat ik iets moois heb ontdekt wat ik graag met zoveel mogelijk mensen deel: Glimlachmeditatie. Je zou het ook Smilefulness kunnen noemen.

Ontspannen, glimlachen en de spiegelneuronen hun werk laten doen

Kort gezegd komt het neer op tegenover elkaar zitten, ontspannen, aandachtsvol glimlachen en je spiegelneuronen hun werk laten doen. Heerlijk om je dag (of bijeenkomst) op te starten of juist af te ronden. Het verbindt, stemt positief en opent deuren en dat schijnt te helpen als je dingen wilt bereiken en bevorderend te werken voor je immuunsysteem en dus voor je gezondheid.

Donderdagavond in Groningen en waar en wanneer u maar wilt

Elke donderdagavond begeleid ik een meditatie van ongeveer anderhalf uur in Groningen. Daarnaast laat ik me graag uitnodigen / kun je me boeken. De eerste resultaten met kleine groepen zijn verbluffend. Ik zie ernaar om met grotere groepen aan de slag te gaan, bijvoorbeeld ook op congressen, festivals of… op pleinen en gewoon op straat. Wie nodigt me uit? Meedoen in Groningen? Welkom! Mail me even.

Doneren? Graag! ♥️

Ik nodig je uit om vrijgevigheid te beoefenen, dana te geven. Je mag dus zelf het bedrag en de vorm kiezen en eventueel een berichtje toevoegen. Digitaal kun je doneren op: bunq.me/glimlach. Je kunt uiteraard ter plekke ook contact doneren in de dana-pot.

 

De essentie uitgelegd van Glimlachmeditatie - mindful gespiegeld glimlachen

Glimlachmeditatie, het mindful zusje van lachmeditatie. In stilte.

Misschien heb je wel eens gehoord van lachmeditatie of lachyoga: op je rug liggen of in een kring zitten en je een kwartier of twintig minuten, zonder reden, helemaal het schompes lachen. Dat is fantastisch, maar glimlachmeditatie / smilefulness is iets anders. Glimlachmeditatie is het zachte, vriendelijke, stilzwijgende mindful zusje. Je doet het samen, tegenover elkaar. Bij gebrek aan een ander kun je jezelf voor de gek houden en een spiegel gebruiken. Je ontspant, je glimlacht, laat je spiegelneuronen hun werk doen en ontvangt. Door zo samen te glimlachen ontspan je samen, herinner je elkaar om te blijven glimlachen en glimlach je samen het plafond uit. Heel eenvoudig eigenlijk. En fantastisch. Je kunt het samen met zijn tweeën doen, met een groep, met een grote groep of… voor een spiegel. Na 8 Minuten glimlachen, merk je al dat je je lichter voelt in je hoofd. Na 11 minuten komt er vaak al echt een blijheidsstofje los. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als je een uur lang of nog langer doorgaat? Precies. Getting high on each other’s supply. Het werkt belachelijk eenvoudig: ontspan, lach, laat de spiegelneuronen hun werk doen en ontvang.

SAMEN GLIMLACHMEDITATIE BEOEFENEN

Elke vorm van meditatie vergt oefening, zo ook glimlachmeditatie. Door te oefenen, beoefening train je je lachspieren, ontspan je je andere spieren gemakkelijker, kun je langer zitten, weet je je ademhaling meer voor je te laten werken en lukt het je misschien steeds gemakkelijker om je gedachten los te laten. Door samen te oefenen ontdekken we samen wat glimlachmeditatie eigenlijk inhoudt, wat het kan betekenen, waarom het zo geweldig is en hoe het werkt. Samen mediteren. Samen leren. Overigens nodig ik je van harte uit om ook op andere momenten te oefenen, bijvoorbeeld elke ochtend voordat je de straat op gaat. Leuk blij-effect dat ik al heb ondervonden: bijna iedereen die je tegenkomt glimlacht naar je en… deuren gaan voor je open.

Alles gaat stromen

Door naar elkaar te glimlachen, ontspan je, laat je je gedachten los en kom je gemakkelijker bij je emoties. Door naar elkaar te glimlachen komen er wellicht eerst positieve emoties, maar – zoals leermeester Vasu altijd zo mooi zegt – zitten alle emoties in hetzelfde vat en kan er dus ook iets minder vrolijks boven komen. Dat mag er dan ook zijn. Om dan vervolgens terug te gaan naar de ontspanning en naar de glimlach.

ELKE DONDERDAGAVOND GLIMLACHCLUB

Elke donderdagavond ben je welkom bij onze wekelijkse bijeenkomst in de (voormalige) Gele School / De Klaproos, Klaprooslaan 13B Groningen. Laat alsjeblieft vooraf even via een mailtje weten dat je komt en je bent welkom (of als je vaker komt: kom gewoon). De deur is vanaf 19:30 open, om 19:45 gaat de deur op slot en mijn telefoon uit. We beginnen rond 19:50 en uiterlijk om 22:00 uur staan we weer buiten. 

Ik nodig je uit tot vrijgevigheid, dana. Zo help je deze avonden en mijn vrije sociaal werk in het algemeen mogelijk te maken. Je kunt je schenking overmaken via bunq.me/glimlach of ter plekke contant in de dana-pot. Elk bedrag en vorm is goed.

We beginnen klein, met een paar mensen die ik graag bij elkaar heb en zien wel waar het naartoe beweegt. Ik zie wel voor me dat we midzomer ergens met een iets grotere groep neerstrijken, bijvoorbeeld in het Noorderplantsoen, op de Grote Markt, in het Oosterpark, op Oerol, Lowlands of in het Mauerpark 😁 Mijn beeld daarbij: creating 1000 smiles. A day. At least.

Ik bereid voor, begeleid en samen ontdekken we wat werkt en waarom. Je bent elke week welkom, je mag ook af en toe komen aanwaaien. Laten we het vooral een beetje vrolijk en relaxed houden. Het is fijn als je kleding draagt waarin je wat kunt bewegen. We zitten op gelijke hoogte, op meditatiekussens of als dat voor iemand fijner is gewoon op stoelen.

POSITIEVE VERBINDING OP CONGRESSEN EN FESTIVALS

Wil je dat ik langskom om een glimlachmeditatie te begeleiden? Heerlijk ontspannen, verbonden, positief de dag beginnen of juist eindigen? Zoek je een zachte energizer op een congres, even iets heel anders om met je beste vrienden of op een familieweekend te doen? Met 1000+ man (mvx) op een festival? YES! Graag! Ik zie dat wel gebeuren. Smilefulness is een wondermiddel, een soort Haarlemmer olie. Waar nodig te combineren met ander groepswerk of een lezing. Nodig me maar uit. Wie wil er nou niet meer samen glimlachen? 😁

Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Laat maar horen.

Zelf Glimlachmeditaties begeleiden? Doen! 

Wil je zelf glimlachmeditaties begeleiden? Ik ben helemaal voor. Ik zie smilefulness als een cadeau voor de wereld. Ik deel mijn lessen graag, bijvoorbeeld door je uit te nodigen mee te doen met een sessie die ik begeleid. Hier vind je mijn aandachtskaartjes – een poging om mijn kennis open source te delen. Ik waardeer het als je mijn naam en site noemt en wil je uitnodigen je lessen en verhalen met me te delen. Samen heen. Samen terug. Samen overal. Jeeeeej! 😊