RuG Minor Ondernemerschap

in opdracht /  2015 tot en met 2017

WAT

Half jaar echt ondernemen voor studenten Rijksuniversiteit Groningen

TOEGEPAST

Leren ondernemen

MEDIA

Dagblad van het Noorden, RTV Noord, RTLZ

Ondernemen begint bij waardecreatie, mensen blij maken

Ondernemen gaat over mensen blij maken met wat je te bieden hebt. Waardecreatie noemen bedrijfskundigen en economen het. Het gaat over goed naar jezelf en je teamgenoten kijken – ook en vooral naar je latente talenten / resources. Het gaat over goed om je heen kijken, opmerkelijkheden benoemen. Het gaat over kansen benoemen. Het gaat over risico’s overzien. En het gaat over gaan (bij voorkeur met een uitroepteken erachter). En het gaat over goed blijven opletten wie je waarmee blij maakt en anders doen of stoppen als dat beter is. En oh ja: iets met geld. Niet onbelangrijk.

Leren ondernemen door bijna echt te ondernemen

Bij het vak Zelf Ondernemen (onderdeel van de RuG-brede minor Minor ondernemerschap) leerde ik studenten zelf ondernemen door bijna-echt te gaan ondernemen. Daarom heb ik als doel van het vak heb geformuleerd: een innovatieve, remarkable onderneming ontwerpen en die tenminste ready to roll op papier zetten en pitchen. Iets waar je over 10, 20, 30 jaar nog aan terugdenkt als de dag van gisteren. En dat ging wat mij betreft dus iets verder dan een ondernemingsplan schrijven.

Elk collegejaar tenminste één startup

Zin krijgen in ondernemen en leren ondernemen is het belangrijkste van de minor ondernemerschap. Maar elk jaar ontstaat er iets dat de overstijgt. Brewpub Amarello van Jorrit, Melle en Leon, Katt professionele race-simulaties van Kevin of TagTell voorheen WheelReveal de slimme sticker-chip die zorgt dat mensen naar je luisteren, van Thijs, Paulien en Chris.

 

Leren ondernemen of ondernemerscoaching?

Wil je je medewerkers leren ondernemen? Een masterclass-programma voor PhD’s? Ondernemers-coaching? Ik heb een prachtige reeks op de plank liggen en maak er graag samen iets nog passenders van. De online syllabus voor de RuG (inclusief linkjes naar literatuur en slides) vind je hier.