Businessmatch Groningen

in opdracht / 2003

WAT

Wedstrijd en springplank voor studentondernemers RuG (en later Hanze)

TOEGEPAST

Leren ondernemen

IN OPDRACHT VAN

Rijksuniversiteit Groningen

MEDIA

Dagblad van het Noorden

Ondernemen doe je buiten de universiteit

In 2003 vond hoogleraar (en één van mijn grote helden) Dany Jacobs dat er voor alle studenten van de RuG een vak Innovatief Ondernemerschap moest komen. Hij vroeg mij om dat vak te ontwikkelen en doceren. Ik vond dat zo’n vak veel werkelijkheid in zich moest hebben en moedigde de studenten daarom aan vooral veel naar buiten te gaan. Het vak sloten we af met Businessmatch Groningen: een Dragon’s Den achtige middag in het Drents Museum in Assen: pitchen, winnen én tips krijgen van zwaargewichten om ook écht aan de slag te gaan met je onderneming.

Van vak op de RuG naar studentenplatform op de Hanzehogeschool

Het vak was om allerlei redenen een groot succes en niets stond ons in de weg om er een jaarlijks terugkerend keuzevak van te maken. Behalve die ene decaan. Hij vond dat zijn faculteit Bedrijfskunde zich minder moest richten op klein gedoe als small business en ondernemerschap en hij besloot het vervolg van het vak te blokkeren. In overleg met Dany doneerde ik Businessmatch Groningen aan de Hanzehogeschool. Docent Bram ten Kate pakte het op en liet zijn studenten de tweede editie organiseren. Ondertussen is Businessmatch Groningen uitgegroeid tot hét studentenplatform voor ondernemerschap op de Hanzehogeschool en heeft het duizenden ondernemende studenten een steuntje in de rug gegeven.

Docent Minor Ondernemerschap

In 2015 vroegen oud-collega’s Maryse Brand en Frank Streefland me terug op de RuG. Twee jaar gaf ik het echt ondernemen deel Zelf Ondernemen van de RuG-brede minor ondernemerschap. Dat was wederom tof en inspirerend, maar ik leerde ook dat ik liever buiten de universiteit met ondernemerschap bezig ben en dus nam ik in 2017 weer afscheid.

Leren ondernemen?

Wil je een lezing, masterclass of programma over ondernemen of over een deel ervan? Bel of mail me even.