Maker Faire Groningen

in opdracht / 2011 (- 2017)

WAT

Eerste maker faire van het vasteland van Europa

TOEGEPAST

Social engineering

IN OPDRACHT VAN

Noord Nederlands Toneel

MEDIA

NRC, NRC-Next, Fast Moving Targets, ManCave, Dagblad van het Noorden, RTV Noord

Wat moeten we samen organiseren om te laten zien dat de creativiteit vlamt in Groningen?

In 2011 leerde ik theatermaker Ko van den Bosch kennen. Hij regisseerde zijn bewerking van Prometheus voor het Noord Nederlands Toneel. Hij zette Nederland neer als een land waar het vuur dat we via Prometheus van de Goden hebben gekregen aan het uit gaan is. Nederland ver-Almeriseert, was zijn these. We hadden een klik en besloten samen te werken. Althans niet samen, want tegen elkaar. Hij de these. Ik de anti-these. Hij het vuur dat uit ging. Ik laten zien dat Groningen fikte. Hij in het theater. Ik in de buitenzaal, op straat. Ik bracht dertig zolderkamergenieën, boerenschuurkanjers en garagaboxhelden samen en vroeg hen wat we samen moesten organiseren om te bewijzen dat de creativiteit wel degelijk fikte en vlamde in Groningen. Tientallen ideeën ontstonden. We realiseerden een live lipdub video op de Vismarkt met 300 muzikanten (inclusief de beiaardier op het carillon van de Martinitoren) en de eerste Maker Faire van Europa.

Eerste Maker Faire van Europa én de tweede

Met onze Groninger Maker Faire brachten we duizend makers en geïnteresseerden samen op de eerste Maker Faire van Europa. Het festival was een groot succes, Ko gaf zich gewonnen en er was een nieuwe klassieker toegevoegd aan de evenementenkalender van Groningen. In 2012 werd de tweede editie georganiseerd onder licentie bij de Amerikaanse Make-organisatie en was daarmee de eerste officiële maker faire van Europa. En dat gewoon in Groningen!

De jaarlijks terugkerende Maker Faire werd hernoemd tot het Maakfestival en was een enorme boost voor makend Groningen en Nederland. De makers die elkaar vonden bij de Maker Faire treffen elkaar nu zeven dagen per week in hun Maakplek.

Uit een groep halen wat er in zit

Benieuwd wat je in korte tijd met een groep collega’s, met een school, met een wijk kunt organiseren? Let’s give it a try. Binnen tien weken organiseren we samen iets wat je over 10, 20, 30 jaar nog herinnert als de dag van gisteren. Ik kan je helpen en ik heb een rijk netwerk om het echte organisatiewerk eventueel uit handen te nemen. Bel of mail me gerust.

Het beste uit een groep halen?

De afgelopen jaren leerde ik hoe je groepen AAN zet en daar iets moois uit laat ontstaan. Daar mag je me altijd voor bellen of mailen.