Raboklup / TLK

leren ondernemen in opdracht / 2010 – 2013

WAT

Leren ondernemen voor jongeren.

TOEGEPAST

Leren ondernemen.

OPDRACHTGEVER

Lokale Rabobanken

Samen leren ondernemen

Ondernemen en dingen organiseren is tof én leerzaam. Maar waar begin je als je jong en onervaren bent? Bij de Rabobank. Althans: zo werkte het voor mij. Directeur van de lokale bank in Borger Hilbert Bouwknegt vroeg mij op mijn zeventiende een Dikke Banden Race te organiseren en dat bleek een springplank voor mijn ondernemerschap. Die ervaring wilde ik graag – samen met de Rabobank – doorgeven.

We brachten groepen jongeren samen en lieten ze aan de slag gaan rondom één vraag: wat wil je – binnen een week of tien – samen organiseren wat je over 10, 20, 30 jaar nog herinnert als de dag van gisteren?  Er ontstond een open-air bioscoop op het grote plein in Delfzijl, een mega-blubber-power stormbaandag in Emmen en… de Summerjamp3: het eerste en enige MP3-experiment van Nederland. De jongeren waren een levenservaring rijker en de Rabobank had contact voor het leven met jongeren die je ook later wel als klant wilt.

Met de meest ondernemende jongeren

We vonden jongeren door naar schoolpleinen te gaan en daar te vragen wie nogal ondernemend was. Jongeren weten dat van elkaar. En zo verzamelden we de meest ondernemende types uit het werkgebied van een aantal lokale banken. In een brainstorm-sessie zetten we ze aan en in een week of tien hielpen we ze om één ding ook echt te organiseren. We hielpen ze met kennis, contacten, met alles, behalve met geld. Want daar moet je als ondernemer zelf maar voor zorgen.

Tientallen jongeren kregen de eerste ondernemerservaring van hun leven. De banken kregen contact met de jonge stemmingsmakers uit hun werkgebied en dat was op korte en lange termijn waardevol. En de bankmedewerkers leerden zelf ook ondernemen en organiseren en hoe jongerenmarketing wél kan werken.

We begonnen onder de naam Raboklup, maar al snel bleek dat de jongeren dat een suffe naam vonden. Samen bedachten ze TLK: een creatieve afkorting van ‘natuurlijk’ en dat stond voor ‘TLK – wat jij verzint kun je samen organiseren. Natuurlijk!’.

Jongeren ook laten ondernemen?

Wil je als bedrijf ook iets moois met jongeren doen? Wil je met je leerlingen een mooie ondernemerservaring geven? Wil je dat ik meedenk over jongerenmarketing? Wil je een lezing? Laat maar horen, want graag!

Vragen? Vragen!

Heb je een vraag of wil je ook samen mooie dingen maken? Mail of bel me even.