Business Hacking

Business Coaching
on steroids

Als business hacker help ik je bedrijf op scherp te zetten en de dingen zo te doen dat ze nog meer waarde creëren én opgemerkt worden – bijvoorbeeld door je trouwe fans, bijvoorbeeld via de media. Vertel mij over je bedrijf, waarom je ooit begon, over de mensen met wie je werkt, je klanten en ik stel vragen. Uit nieuwsgierigheid, omdat ik het beter wil begrijpen, omdat ik het elders anders heb gezien of omdat ik voel dat het nóg slimmer kan. Samen hacken we het systeem van je business, om sprongen vooruit te maken. Of achteruit. Of naar boven. Of naar een compleet ander zonnestelsel. En ja, dat gaat er soms onconventioneel en radicaal aan toe. Inclusief handrem en sharp turns left and right.

Je kunt me per twee uur bijprikken. Gewoon op de zaak of tijdens een wandeling op straat of in het bos. We praten. Vaak maak ik aantekeningen of teken ik plaatjes, die ik achteraf met je deel. Bij een eerste gesprek maken we uitvoerig kennis. Daarna diepen we – eventueel – de meest relevante delen uit.

Uitleg Eric de Groot

Waar kan ik je concreet bij helpen?

  • Naar buiten kijken. Naar de wereld. Naar je markt. Of naar een nog niet bestaande markt. Trendwatchen. Benchmarken. Marktonderzoek.
  • Naar binnen kijken. Wat heb je en/of je bedrijf echt in huis? Waar zit de grote liefde? Wat zijn de talenten? Waar is nog meer of iets anders uit te halen?
  • Je strategie / propositie / sweetspot scherp zetten en je verdienmodel rond en kloppend maken. Welke waarde voeg je nou echt toe aan de wereld? En hoe krijg je daar zo veel mogelijk waardevols voor terug? We doen dat met of zonder business model of een ander canvas. Met of zonder strategie-klassiekers van Porter en Mintzberg. En als je wilt help ik je aan een strakke pitch.
  • Marketing-strategie. Denk aan je verhaal remarkable maken, zodat ‘t zelf viraal kan gaan. Denk aan nieuws maken en een grote krant of een voor jou belangrijk blog halen. Denk aan guerrilla marketing waar iedereen een glimlach van op zijn gezicht krijgt.
  • Meer met je fans / merkambassadeurs / trouwe klanten / nabije omgeving doen. Bijvoorbeeld voor fanbase-marketing of samen met hen een nog beter passend product ontwikkelen.
  • Handel scoren. Hoe kom je bij je droomwens-klant aan tafel of bij die ene investeerder in de lift.

Bij dat alles geloof ik in een trial-and-succeed-strategie: veel proberen, snel en slim bijsturen, zodat je net niet onderuit gaat. Spelen. Bewegen. Van schotsje naar schotsje. En net geen nat pak halen. Lean, agile, rapid prototyping. En daarbij al-les gebruiken wat we in huis hebben. Tak-tak-tak. En niet te veel bla-bla-bla.

“Jij stelt de verkeerde vragen, op het goede moment.”

Waarom kan ik je mogelijk helpen?

Sinds mijn zestiende ben ik ondernemer. Bij RuG-Bedrijfskunde werd ik opgeleid tot strategie- en innovatie-consultant. Met companen Ronald Mulder en Lykle de Vries kwam dat samen. Onder de vlag van De Ondernemers BV zetten we enerzijds zelf mooie ondernemingen in de wereld en hielpen we anderzijds ondernemers, grote bedrijven en NGO’s met strategie, business development en marketing. Van banken tot uitgevers. Van vastgoed tot GGZ. Van sportwagen-merk tot blockchain-ondernemer.

In 2006 schreven Ronald en ik een boek over ondernemerschap. Het werd hét boek in het hoger onderwijs. De tweede totaal herziene editie is nog steeds te koop. Op basis van het boek ontwikkelden we talloze masterclasses, een compleet leerprogramma voor basisscholen en ik mocht het echt-ondernemen-deel van de minor ondernemerschap op de RuG voor mijn rekening nemen.

Alle opgedane kennis, trucs, modellen, handigheidjes en ervaring deel ik graag met anderen. Sinds een paar jaar noem ik dat business hacking. Jij vraagt en samen kraken we jouw business. Met rust, aandacht en liefde. Of gewoon even rake klappen snel thuis.

Ondernemen gaat over de wereld leuker, blijer, mooier en beter maken, over waarde creëren met alles wat je in huis hebt en daar iets voor terug krijgen. En daar help ik je graag bij.

Sparren over
jouw business?

Nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan betekenen? Neem even contact op en ik vertel je meer.

Updates ontvangen?

Af en toe organiseer ik (stilte)wandelingen, lezingen, gekke dingen en heb ik echt nieuws. Wees niet bang dat ik je verveel met nieuwsbrieven, ik houd niet van meer prikkels uitzenden dan nodig. En natuurlijk ga ik zorgvuldig om met je privacy.