Donderdag 30 juli. Een avond in EM2 Groningen rondom mijn roman Donkerder

Op 30 april kwam Donkerder, mijn debuutroman, uit. Sindsdien is er – nog even los van Corona – veel gebeurd. De eerste paar honderd mensen kochten, leenden en lazen mijn boek. Ik kreeg diep ontroerende reacties via mail, het regende pracht-reviews op Bol.com en ik werd door verschillende mensen geïnterviewd (bijvoorbeeld De Wild in de Middag, Trouw Levenslessen en Dagblad van het Noorden). Inmiddels begrijp ik door dit alles steeds beter waar mijn boek over gaat en waarom ik het geschreven heb. En dáár wil ik meer mee. En daarom nodig ik je bij deze van harte uit voor een Donkerder Avond, op donderdag, dertig djuli. Met drank. En meer duisternis. We worden warm onthaald door oud nachtburgemeester Chris en Alieke in hun EM2 op het Suiker-terrein. Vanaf 17.30 ben je welkom voor een drankje en eten. Om 19.30 sluiten we de deuren en beginnen we. 

Meld je hier aan: https://forms.gle/BCxxiWUKakA6P7C7A

Waar komt donkerte vandaan en wat doe je eraan?

Donkerder is gebaseerd op jeugdverhalen van daklozen. Van hen leerde ik dat je niet dakloos word op je twintigste of dertigste. Maar in je vroege jeugd. Daar leer je wandelen en balanceren. Of niet. Ik leerde dat niet-dakloos worden te maken heeft met kunnen omgaan met duisternis en trauma’s, groter of meer micro. Je krijgt een tik of of tikkie, krabbel je op of val je de diepe duisternis in? De Donkerder Avond, staat in het teken hiervan. Waar komt donkerte vandaan? En hoe ga je ermee om? En wees gerust: er komt ook een hoop liefde en licht in deze duistere avond.

U vraagt. Ik antwoord.

We gaan het uiteraard ook over mijn boek hebben. De basis daarvoor is simpel: u vraagt, ik antwoord. Althans: ik begin met antwoorden, maar mijn intentie is een gesprek met elkaar. Het helpt dus als je het boek vooraf gelezen hebt. Heb je ‘m nog niet gekocht / geleend / uit? Donkerder ligt bij alle Groninger en Harener boekhandels, elders is-ie uiteraard te bestellen, je kunt’m rechtstreeks bestellen bij Palmslag of… via Bol.com

Wel even aanmelden want Corona.

Meld je hier aan: https://forms.gle/BCxxiWUKakA6P7C7A 

Mee-eten? Leuk! En lekker. Pizza’s en ovengerechtjes. 

Donkerder al gelezen? Laat een review achter op Bol.com.

Heb je Donkerder gelezen? Tof. Dank je wel. En laat alsjeblieft even horen wat je ervan vindt en/of laat een review achter op Bol.com. Daar moet een debuterend auteur het van hebben.

Vragen? Vragen.

Heb je vragen of opmerkingen? Mail me even. Meer over mijn debuutroman Donkerder vind je hier. Meer over Gewoon een kop Koffie vind je hier.

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Digitale Fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Doe je mee?

De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20...

Vaker tot veel tellen

‘Waar wind je je over op?’ Ik stel deze vraag vaak aan groepen om ze een beetje aan de praat te krijgen. Als er ruimte is stuur ik ze daarna graag de straat op, de krantenhoek van de bieb in, om pas weer terug te komen als ze een flinke verzameling opwindsels hebben,...

Alsjeblieft: versie 2.0 van mijn roman Donkerder, gratis.

Tien jaar terug zette ik de daklozenwandelingen van Groningen op; ik hielp twaalf voormalig dakloze gidsen hun levensverhaal te delen aan de hand van de stad. Duizenden mensen wandelden mee, soms wel tien kilometer. Elke gids had zijn of haar eigen levensverhaal en...

Let’s welcome Winter!

This week was the week of Samhain, All Saints or as the Mexicans call it Las Dias de los Muertos. It’s the time of year that – at least in the northern hemisphere - we feel winter is coming, the darker season is rising. From now on most of us have the tendency to...

Vijf dagen en nachten overleven in de Schotse natuur

“Bushcraft, zoals wij het zien, is mensen te laten ervaren dat buiten je thuis kan zijn en daar hoort alles bij,” aldus René Nauta en Beke Olbers over bushcraft, hun bedrijf Extra Bushcraft en hun opleidingen. In 2019 begonnen Erik, Stefan, Ward en ik bij Beke en René...

Van lezing over digitalisering naar Nationaal Museum Digitalisatie

Een aantal weken terug vroeg een onderwijsgroep me of ik een lezing wilde geven over digitalisering. Omdat lezingen niet per sé de meest inspirerende vorm zijn om iets te leren verzonnen we samen een niet-lezing: het Nationaal Museum Digitalisatie. In plaats van een...

STROOM Emmen zoekt jongeren die willen vlammen voor Emmen

Op dinsdag 12 oktober zijn de audities voor STROOM: een gloednieuw programma van de Bieb in Emmen voor creatieve, ondernemende jongeren om samen met een toegewijd team echt toffe events te organiseren. Wie laat zien goede plannen te kunnen verzinnen, dingen te kunnen...

Teamuitje: ‘never let a good Corona-crisis go to waste’

"Hoera! Het Corona-monster is getemd!" Vanaf half juni hebben praktisch alle volwassenen een eerste vaccinatieprik te pakken. Vanaf half juni voelen praktisch alle volwassenen zich bevrijd. Vanaf half juni kunnen we weer normaal doen, weer dichterbij elkaar komen,...

SLIK! Nederlandse automobilisten zetten per jaar 3000 olympische zwembaden vol brandstof in de fik.

Afgelopen zondag reden we vanuit Groningen op en neer naar het midden van het land voor een rondje langs familie. Op de A7 was het druk. De A6 was één en al auto. En zelfs op de acht banen van de A12 was het heen én terug alles behalve een auto-rustige zondag. ‘Waar...

Op zoek naar 100 Groningers, die aan staan

‘Andere regio’s laten keer op keer van zich horen, gaan mee op handelsreizen en staan met busladingen lobbyisten in Den Haag en Brussel. Groningers zie je bijna nooit en zeker niet met één duidelijk verhaal voor de toekomst. En ik denk dat jullie daar kansen laten...