De afgelopen jaren verdiende ik mijn geld vooral met meeting design: het ontwerpen van bijeenkomsten die doen waarvoor ze bedoeld zijn. Ik noem bijvoorbeeld de jaarlijks grootste en meest impactvolle hackathon ter wereld, een avond rond euthanasie bij dementie of de grootste brainstorm ter wereld. Stuk voor stuk bijeenkomsten waar ik trots op ben.

Bij de meeste van die bijeenkomsten stond ik zelf in de coulissen, als regisseur, als architect. Af en toe echter, mocht ik zelf aan de bak, bijvoorbeeld als spreker op zo’n bijeenkomst, als dagvoorzitter tijdens zo’n middag of als begeleider van een groep Groningers om hun stad nog veiliger te maken. En van welke bijeenkomsten werd ik het meest blij? Wat werden de voor mij mooiste bijeenkomsten? Wat deed ik het allerliefst? Exact: wanneer ik zelf tussen de mensen stond.

Afgelopen jaar hielp business coach Hanneke Laaning me om naar mezelf en mijn werk te kijken en te benoemen waar ik meer van wil. Ik noem het groepswerk: werken met groepen mensen die zijn samengebracht om iets betekenisvols samen te doen. Mijn plek: offline, fysiek, tussen de groep. Daar voel ik me thuis. Daar kom ik optimaal tot mijn recht. Daar ben ik het meest van waarde. 

Ik werk met groepen mensen. Duidelijk toch? Bij deze deel ik het met de wereld en nodig ik je uit me te bellen (of liever eerst even te mailen) als er iets moois of nuttigs met een groep moet gebeuren. Ik help je mee scherp te krijgen wie je waarom bij elkaar wilt brengen, wat er moet gebeuren en dat regelen we dan, samen. In veiligheid, in verbinding, voorwaarts op avontuur.

Tijdens mijn studie begeleidde ik ATB-tochten in de Drentse bossen. Soms was het doel om samen lekker vies te worden of lol te hebben met vrienden. Een andere keer moest een management-team nader tot elkaar komen en werd het een weekend op de hei, inclusief (illegaal) buiten slapen op een uitkijktoren. Wie wil je waarom samenbrengen? Dan regelde ik dat.

Mijn hoogleraren nodigden me uit om colleges over te nemen. Omdat ik zelf nog bijna dagelijks in de collegebanken zat wist ik één ding zeker: een hoorcollege van anderhalf uur is niet de beste manier om kennis over te dragen. Ik herontwierp vakken en bouwde vaak de collegezaal om tot een opstelling waar ik wél mee uit de voeten kon. Later nam ik studenten mee de straat op, trendwatchen, naar buiten kijken, begon ik de collegereeks op het Martinikerkhof, bezochten we echte bedrijven en eindigden we bijvoorbeeld in het Drents Museum. Wie wil je waarom samenbrengen? Nou, dan regelden we dat.

Na mijn studie ging ik aan de slag als strategie-consultant. Meestal zat ons werk dan niet in het uitdenken van een slimme missie en visie of het schrijven van een dik rapport, maar in het simpelweg samenbrengen van de strategiemakers, ze samen laten eten, samen dezelfde kant op te laten kijken en samen te zien waar het heen moest. Wie wil je waarom samenbrengen? Precies, dan regelden we dat.

De afgelopen weken liep ik mijn werkzame leven bij langs en zag de rode draad: mooie dingen doen met groepen mensen. Ik scrollde door mijn offertes en facturen en vond verbindingsdag, ontwikkeldag, inspiratiedag, spiegeldag, laatste schooldag, heidag, strategie tweedaagse, toekomstdag, brainstormsessie, teamuitje, een dag overwerken voor het goede doel. Ik deed het allemaal en… ik doe het graag.

Dus wil je iets met een groep mensen? Bel of (liever) mail mij en we maken er samen iets moois van. Beloofd. Bij deze.

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Digitale Fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Doe je mee?

De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20...

Vaker tot veel tellen

‘Waar wind je je over op?’ Ik stel deze vraag vaak aan groepen om ze een beetje aan de praat te krijgen. Als er ruimte is stuur ik ze daarna graag de straat op, de krantenhoek van de bieb in, om pas weer terug te komen als ze een flinke verzameling opwindsels hebben,...

Alsjeblieft: versie 2.0 van mijn roman Donkerder, gratis.

Tien jaar terug zette ik de daklozenwandelingen van Groningen op; ik hielp twaalf voormalig dakloze gidsen hun levensverhaal te delen aan de hand van de stad. Duizenden mensen wandelden mee, soms wel tien kilometer. Elke gids had zijn of haar eigen levensverhaal en...

Let’s welcome Winter!

This week was the week of Samhain, All Saints or as the Mexicans call it Las Dias de los Muertos. It’s the time of year that – at least in the northern hemisphere - we feel winter is coming, the darker season is rising. From now on most of us have the tendency to...

Vijf dagen en nachten overleven in de Schotse natuur

“Bushcraft, zoals wij het zien, is mensen te laten ervaren dat buiten je thuis kan zijn en daar hoort alles bij,” aldus René Nauta en Beke Olbers over bushcraft, hun bedrijf Extra Bushcraft en hun opleidingen. In 2019 begonnen Erik, Stefan, Ward en ik bij Beke en René...

Van lezing over digitalisering naar Nationaal Museum Digitalisatie

Een aantal weken terug vroeg een onderwijsgroep me of ik een lezing wilde geven over digitalisering. Omdat lezingen niet per sé de meest inspirerende vorm zijn om iets te leren verzonnen we samen een niet-lezing: het Nationaal Museum Digitalisatie. In plaats van een...

STROOM Emmen zoekt jongeren die willen vlammen voor Emmen

Op dinsdag 12 oktober zijn de audities voor STROOM: een gloednieuw programma van de Bieb in Emmen voor creatieve, ondernemende jongeren om samen met een toegewijd team echt toffe events te organiseren. Wie laat zien goede plannen te kunnen verzinnen, dingen te kunnen...

Teamuitje: ‘never let a good Corona-crisis go to waste’

"Hoera! Het Corona-monster is getemd!" Vanaf half juni hebben praktisch alle volwassenen een eerste vaccinatieprik te pakken. Vanaf half juni voelen praktisch alle volwassenen zich bevrijd. Vanaf half juni kunnen we weer normaal doen, weer dichterbij elkaar komen,...

SLIK! Nederlandse automobilisten zetten per jaar 3000 olympische zwembaden vol brandstof in de fik.

Afgelopen zondag reden we vanuit Groningen op en neer naar het midden van het land voor een rondje langs familie. Op de A7 was het druk. De A6 was één en al auto. En zelfs op de acht banen van de A12 was het heen én terug alles behalve een auto-rustige zondag. ‘Waar...

Op zoek naar 100 Groningers, die aan staan

‘Andere regio’s laten keer op keer van zich horen, gaan mee op handelsreizen en staan met busladingen lobbyisten in Den Haag en Brussel. Groningers zie je bijna nooit en zeker niet met één duidelijk verhaal voor de toekomst. En ik denk dat jullie daar kansen laten...