De afgelopen jaren verdiende ik mijn geld vooral met meeting design: het ontwerpen van bijeenkomsten die doen waarvoor ze bedoeld zijn. Ik noem bijvoorbeeld de jaarlijks grootste en meest impactvolle hackathon ter wereld, een avond rond euthanasie bij dementie of de grootste brainstorm ter wereld. Stuk voor stuk bijeenkomsten waar ik trots op ben.

Bij de meeste van die bijeenkomsten stond ik zelf in de coulissen, als regisseur, als architect. Af en toe echter, mocht ik zelf aan de bak, bijvoorbeeld als spreker op zo’n bijeenkomst, als dagvoorzitter tijdens zo’n middag of als begeleider van een groep Groningers om hun stad nog veiliger te maken. En van welke bijeenkomsten werd ik het meest blij? Wat werden de voor mij mooiste bijeenkomsten? Wat deed ik het allerliefst? Exact: wanneer ik zelf tussen de mensen stond.

Afgelopen jaar hielp business coach Hanneke Laaning me om naar mezelf en mijn werk te kijken en te benoemen waar ik meer van wil. Ik noem het groepswerk: werken met groepen mensen die zijn samengebracht om iets betekenisvols samen te doen. Mijn plek: offline, fysiek, tussen de groep. Daar voel ik me thuis. Daar kom ik optimaal tot mijn recht. Daar ben ik het meest van waarde. 

Ik werk met groepen mensen. Duidelijk toch? Bij deze deel ik het met de wereld en nodig ik je uit me te bellen (of liever eerst even te mailen) als er iets moois of nuttigs met een groep moet gebeuren. Ik help je mee scherp te krijgen wie je waarom bij elkaar wilt brengen, wat er moet gebeuren en dat regelen we dan, samen. In veiligheid, in verbinding, voorwaarts op avontuur.

Tijdens mijn studie begeleidde ik ATB-tochten in de Drentse bossen. Soms was het doel om samen lekker vies te worden of lol te hebben met vrienden. Een andere keer moest een management-team nader tot elkaar komen en werd het een weekend op de hei, inclusief (illegaal) buiten slapen op een uitkijktoren. Wie wil je waarom samenbrengen? Dan regelde ik dat.

Mijn hoogleraren nodigden me uit om colleges over te nemen. Omdat ik zelf nog bijna dagelijks in de collegebanken zat wist ik één ding zeker: een hoorcollege van anderhalf uur is niet de beste manier om kennis over te dragen. Ik herontwierp vakken en bouwde vaak de collegezaal om tot een opstelling waar ik wél mee uit de voeten kon. Later nam ik studenten mee de straat op, trendwatchen, naar buiten kijken, begon ik de collegereeks op het Martinikerkhof, bezochten we echte bedrijven en eindigden we bijvoorbeeld in het Drents Museum. Wie wil je waarom samenbrengen? Nou, dan regelden we dat.

Na mijn studie ging ik aan de slag als strategie-consultant. Meestal zat ons werk dan niet in het uitdenken van een slimme missie en visie of het schrijven van een dik rapport, maar in het simpelweg samenbrengen van de strategiemakers, ze samen laten eten, samen dezelfde kant op te laten kijken en samen te zien waar het heen moest. Wie wil je waarom samenbrengen? Precies, dan regelden we dat.

De afgelopen weken liep ik mijn werkzame leven bij langs en zag de rode draad: mooie dingen doen met groepen mensen. Ik scrollde door mijn offertes en facturen en vond verbindingsdag, ontwikkeldag, inspiratiedag, spiegeldag, laatste schooldag, heidag, strategie tweedaagse, toekomstdag, brainstormsessie, teamuitje, een dag overwerken voor het goede doel. Ik deed het allemaal en… ik doe het graag.

Dus wil je iets met een groep mensen? Bel of (liever) mail mij en we maken er samen iets moois van. Beloofd. Bij deze.

Reflectie Stilte Samen Zwerving op Oerol 2024

‘En, hoe was het op Oerol?’ willen mensen weten. Nou. Here we go. Het was heerlijk op de veerboot, het was heerlijk op het eiland, aan de westkant was het druk, ramdruk, veel ouderen, veel kunst-consumenten, veel mensen die op foodtrucks af komen, veel mensen die de...

Hoe krijgen we de stilte-coupé écht stil?

(foto: Wikimedia - Steven Lek)Gisteren reisde ik met de trein (tweede klas) terug van Amsterdam naar Groningen. Twee overstappen, drie treinen, drie keer koos ik voor de stilte-coupé, lekker lezen, heerlijk rustig. En drie keer was er simpelweg onduidelijkheid over...

Huppelen, de Haarlemmer Olie voor je gezondheid?

Wat gebeurt er als je het woord huppelen hoort of zelf uitspreekt? Waarschijnlijk moet je glimlachen, dwarrelt er iets vrolijks door je gedachten en denk je terug aan je kindertijd. En wat is dan de laatste keer dat je gehuppeld hebt? En wat is de laatste keer dat je...

16+ Ideeën om meer ruimte om te bewegen te maken (in de ouderenzorg)

ZINN, of voluit Zorgorganisatie In Noord-Nederland, is één van de grote ouderenzorgorganisaties van het noorden. Ze zijn gezond, gaan lekker, doen al volop slimme, innovatieve, mooie dingen voor ouderen, naasten en de wereld, en… er mag de komende jaren nog meer...

Elkaar langer aankijken

Geen mens is een slecht mens In 2009 werd ik gezakkenrold door een junk. Hij jatte een tientje uit mijn broekzak en dat raakte zoiets dieps in mij, dat ik voelde alsof ik hém wel van zijn leven wilde beroven. Later ging ik koffie drinken met mensen van de straat en...

Wat als we elke dag naar ons werk zouden wandelen?

Vorige week wandelde ik een etappe van het Groot Frieslandpad mee met wandelprofessor Zef Hemel. Zef is planoloog en heeft als denker, doener, hoogleraar, ambtenaar een grote invloed gehad op grootstedelijke ontwikkeling in Nederland. Sinds maart dit jaar is hij...

Zomerleestip, naar de koning en smartphone gezonde scholen

Zomerleestip: Donkerder 2.0 In 2020 verscheen mijn debuutroman Donkerder. Zo’n 1.000 exemplaren gingen over de toonbank, tientallen prachtige reacties verschenen op Bol.com, Hebban.nl en Goodreads en tientallen bibliotheken namen Donkerder op in hun collectie en mijn...

86 Tips voor gezond smartphone gebruik op school en in de klas.

(Foto: Martijn Aslander) Smartphones zijn wonderapparaatjes, daarom heten ze ook smartphones. Als je alles wat je met een smartphone kunt, in losse apparaten bij je zou willen dragen, dan zou je een flink backpack nodig hebben. Smartphones zijn ook de hel, dat is...

Hoe zet je een sociale beweging op? Mijn handleiding, in drie stappen.

Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Freya (bovenstaande foto is ook van haar).  ‘Ik volg je nu een tijdje op LinkedIn, omdat ik vind dat je erg inspirerende en interessante dingen doet en dan ook nog in het noorden! Erg leuk.    Ik hou me bezig met...

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Digitale Fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Doe je mee?

De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20...