De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20 maart begon ik een social lab ‘digitale fitheid scholen’ met docenten, digitale fitheids-experts, techneuten, verslavingsexperts, mindfulness-goeroes oh en niet te vergeten jongeren, leerlingen, studenten. Wil je meedoen? Meld je hier even aan en ik nodig je uit voor als er iets moet gebeuren. (Nee, ik spam niet). Ken je iemand die moét meedenken, meehelpen? Deel dit linkje even. Dank! Dank!

Het internet is, samen met al die slimme apparaten, het meest geniale wat de mensheid is overkomen. En het is de hel. Het brengt ons in een tweede renaissance en het leidt ons af van al wat écht belangrijk is. Hoe ga je daarmee om? Iedereen worstelt er mee van 70 plusser tot 7 minner en alles daartussen.

De afgelopen jaren worstelde ik met deze vraag, ontdekte het ge-wel-di-ge en ervoer het diep verslavende, afleidende, deprimerende, ziekmakende. In 2016 deed ik ‘fotografisch onderzoek’ naar onze relatie met smartphones, hield ik een TEDx-talk over smartphone-verslaving en verbinding en nodigde ik leerlingen van allerlei scholen uit mee te doen met mijn onderzoek. Samen leerden we een beetje gezonder met die wonderapparaatjes omgaan. 

Inmiddels zijn we zeven jaar verder, roept Arjen Lubach op om smartphones te verbieden op scholen en heeft Erik Ex een petitie gestart om dat ook opvolging te geven. Want.. het zijn ‘aandachtsgeile verslavingsbommen, die ons hele onderwijs naar de tering helpen,’ zoals Arjen zegt.

Of we smartphones op scholen moeten verbieden, weet ik nog niet 100% zeker, maar hoe dan ook moeten we er serieus over in gesprek en zelf en samen écht slimme dingen verzinnen om onze relatie met smartphones, het internet (en met onszelf) gezonder te maken.

Martijn Aslander en Mark Meinema zijn recent begonnen met een beweging rondom het thema digitale fitheid. Ze brengen mensen samen om samen te leren, bijvoorbeeld elke derde maandag van de maand, bij Seats2Meet in Utrecht. Nou, dáár ga ik de komende maanden ook zijn om een social lab op te bouwen rondom digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren, leerlingen, studenten, docenten, experts, techneuten. Wie maar wil en kan bijdragen aan een gezondere relatie met smartphones, het internet (en onszelf) op school is welkom.

Wil je meehelpen? Hier kun je je aanmelden. Ken je iemand die móet meehelpen? Graag! We beginnen met kennismaken en ik schat in dat we binnen nu en een maand of twee een keer heel serieus samen aan de slag gaan.

En wat ga je doen dan? Digitale fitheid gaat over vijf pijlers:

Met het social lab digitale fitheid scholen wil ik mensen bij elkaar brengen om samen slimme dingen te verzinnen om samen digitaal fitter te worden, dus op al die thema’s! 

Concreet wil ik binnenkort een dieptedag organiseren, waarin we samen de diepte ingaan. Wat zijn de problemen? Waar hebben we in het onderwijs nou echt buikpuin, hoofdpijn, nekpijn van? Wat kunnen we er zelf en samen aan doen? En waar zetten we de schouders onder? Waar gaan we echt mee aan de slag om een verschil te maken? Door een groep mensen met nogal verschillende achtergronden bij elkaar te brengen, verwacht ik dat er goed diep begrip ontstaat, nieuwe, goede ideeën en dat er ook echt iets gaat gebeuren. Het is tijd.

Samen gezonder met smartphones, het internet. Samen digitaal fitter!

Iris in’t Hof maakte deze prachtige mini-docu over haar relatie met haar smartphone. Kijken!

Reflectie Stilte Samen Zwerving op Oerol 2024

‘En, hoe was het op Oerol?’ willen mensen weten. Nou. Here we go. Het was heerlijk op de veerboot, het was heerlijk op het eiland, aan de westkant was het druk, ramdruk, veel ouderen, veel kunst-consumenten, veel mensen die op foodtrucks af komen, veel mensen die de...

Hoe krijgen we de stilte-coupé écht stil?

(foto: Wikimedia - Steven Lek)Gisteren reisde ik met de trein (tweede klas) terug van Amsterdam naar Groningen. Twee overstappen, drie treinen, drie keer koos ik voor de stilte-coupé, lekker lezen, heerlijk rustig. En drie keer was er simpelweg onduidelijkheid over...

Huppelen, de Haarlemmer Olie voor je gezondheid?

Wat gebeurt er als je het woord huppelen hoort of zelf uitspreekt? Waarschijnlijk moet je glimlachen, dwarrelt er iets vrolijks door je gedachten en denk je terug aan je kindertijd. En wat is dan de laatste keer dat je gehuppeld hebt? En wat is de laatste keer dat je...

16+ Ideeën om meer ruimte om te bewegen te maken (in de ouderenzorg)

ZINN, of voluit Zorgorganisatie In Noord-Nederland, is één van de grote ouderenzorgorganisaties van het noorden. Ze zijn gezond, gaan lekker, doen al volop slimme, innovatieve, mooie dingen voor ouderen, naasten en de wereld, en… er mag de komende jaren nog meer...

Elkaar langer aankijken

Geen mens is een slecht mens In 2009 werd ik gezakkenrold door een junk. Hij jatte een tientje uit mijn broekzak en dat raakte zoiets dieps in mij, dat ik voelde alsof ik hém wel van zijn leven wilde beroven. Later ging ik koffie drinken met mensen van de straat en...

Wat als we elke dag naar ons werk zouden wandelen?

Vorige week wandelde ik een etappe van het Groot Frieslandpad mee met wandelprofessor Zef Hemel. Zef is planoloog en heeft als denker, doener, hoogleraar, ambtenaar een grote invloed gehad op grootstedelijke ontwikkeling in Nederland. Sinds maart dit jaar is hij...

Zomerleestip, naar de koning en smartphone gezonde scholen

Zomerleestip: Donkerder 2.0 In 2020 verscheen mijn debuutroman Donkerder. Zo’n 1.000 exemplaren gingen over de toonbank, tientallen prachtige reacties verschenen op Bol.com, Hebban.nl en Goodreads en tientallen bibliotheken namen Donkerder op in hun collectie en mijn...

86 Tips voor gezond smartphone gebruik op school en in de klas.

(Foto: Martijn Aslander) Smartphones zijn wonderapparaatjes, daarom heten ze ook smartphones. Als je alles wat je met een smartphone kunt, in losse apparaten bij je zou willen dragen, dan zou je een flink backpack nodig hebben. Smartphones zijn ook de hel, dat is...

Hoe zet je een sociale beweging op? Mijn handleiding, in drie stappen.

Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Freya (bovenstaande foto is ook van haar).  ‘Ik volg je nu een tijdje op LinkedIn, omdat ik vind dat je erg inspirerende en interessante dingen doet en dan ook nog in het noorden! Erg leuk.    Ik hou me bezig met...

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Vaker tot veel tellen

‘Waar wind je je over op?’ Ik stel deze vraag vaak aan groepen om ze een beetje aan de praat te krijgen. Als er ruimte is stuur ik ze daarna graag de straat op, de krantenhoek van de bieb in, om pas weer terug te komen als ze een flinke verzameling opwindsels hebben,...