Met regelmaat word ik gevraagd of ik een lezing / praatje / keynote wil geven, bijvoorbeeld over maatschappelijk verantwoord ondernemen, of over waar ellende en dakloosheid vandaan komt.  Dat doe ik heel erg graag! En… het is mijn werk. Dus mijn standaard-reactie is: laten we afspreken en dat fiksen. Met regelmaat komt dan ergens aan het eind van het gesprek of – erger nog – in een zg ‘opvolgende mail’ nog even ter sprake dat er geen geld is voor sprekers, want (écht!) ‘je bent toch een maatschappelijk verantwoord ondernemer?’ of ‘wij zijn als organisatie met maatschappelijk verantwoord ondernemen bezig en dus hebben we geen geld.’ Mijn standaard-reactie is dan: bedankt en #TegenDeBakker. Of ik verwijs naar een rekensommetje van Ionica Smeets. Want zeker als de organisatie wel geld heeft voor een (vaak dure) locatie, catering en een aandenken vind ik het wat onhandig dat er geen geld is voor een goede, professionele spreker.

Deze keer mailde, belde en mailde de penningmeester (!) van een maatschappelijk betrokken organisatie voor het lustrum van ‘een jaarlijks grootschalig evenement’ met 150 tot 200 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, die dacht dat het noemen van mijn naam in de aankondiging wel zou kunnen bijdragen aan een hoge opkomst… En: ‘Wanneer u op ons verzoek wilt ingaan, kunt u ons dan tevens laten weten wat wij u daarvoor verschuldigd zijn. Wij hebben van de gemeente … een bescheiden subsidie gekregen voor het organiseren van deze bijeenkomst, dus we moeten helaas op de kleintjes letten.’

Het tweede punt dat wij graag vooraf duidelijk willen laten zijn betreft je vergoeding. Het bestuur van […] is van mening, dat vanuit het oogpunt van maatschappelijke betrokkenheid en ons vrijwilligerswerk een honorarium voor de spreker niet gepast is. Bovendien hebben wij slechts een bescheiden budget voor de zg onvermijdelijke “out of pocket kosten”.
Mijn antwoord:

Mijn week besteed ik voor ongeveer de helft aan autonoom werk. Met dat werk draag ik mijn steentje bij aan een betere wereld. Denk aan de daklozenwandelingen die ik heb opgezet of mijn fotografisch onderzoek naar onze relatie met smartphones. De rest van de week doe ik werk in opdracht, om te kunnen rondkomen. Autonoom komt uit mezelf. Werk in opdracht komt van een klant. Bij mijn autonome werk ben ik niet bezig met geld. Ik onderzoek, maak, geef en soms krijg ik iets terug. Voor mijn werk in opdracht ontvang ik altijd een financiële waardering. Standaard hanteer ik een tarief van € 125,- per uur waar ik dan bij voorkeur werk per dagdeel à een uur of vier. Ik doe mijn werk graag met rust en aandacht. Soms geef ik korting. Soms is het ingewikkeld en vraag ik meer. Heel af en toe – bijvoorbeeld bij scholen waar docenten iets heel moois aan het doen zijn, strijk ik over mijn hart en laat ik het bedrag aan hen, met de opmerking erbij dat meer beter is. Dat leidt eigenlijk altijd tot een mooie uitwisseling waar we allebei blij van worden.

Een lezing is voor mij niet een voorlezing van een tekstje of iets dergelijks. Het is mijn werk om te laten gebeuren wat er in de groep moet gebeuren. Het kost tijd en aandacht om dat voor elkaar te krijgen. Een lezing, voordracht of iets dergelijks kost me zo – inclusief voorbespreken, vaak wel even meedenken over het meeting design en voorbereiden – al snel twee of drie dagdelen. Ergo: dat gaat al snel richting de € 1.000,-. En soms bij maatwerk is het heel veel meer. Op fietsafstand van huis maak ik er vaak € 800,- van, want in de regio, voor de regio. Lezingen via Speakers Academy gaan voor tenminste € 1.600,-

Voor jullie heb ik zo even niet iets op de plank liggen en dus zou het normaal gesproken al snel richting een bedrag van € 800,- (ex BTW) gaan.

Het is december / januari. Jullie zijn ook met mooie dingen bezig. Vandaar dat ik je uitnodigde om zelf met een bedrag te komen, zoals ik soms ook voorstel bij scholen. Waarbij ik toevoegde: graag zoveel mogelijk.

Geen vergoeding werkt voor mij niet. Daar bedank ik voor. Net als voor cadeaubonnen, bloemen en flesjes wijn. Dit is mijn werk. Bij de bakker kun je er ook niet klakkeloos van uitgaan dat je als maatschappelijk betrokken organisatie het brood of de taartjes maar zo even gratis krijgt.

Daarom mijn voorstel: ik geef een praatje en verder ben ik er gewoon zolang als het leuk is. Ik ga me niet tegen andere dingen aan bemoeien. Ter vergoeding heb ik twee opties:

  • € 600,- (ex BTW) óf
  • Jullie nemen 35 exemplaren af van de tweede totaal herziene versie van mijn reeds uitgekomen roman Donkerder. De normale boekhandelprijs bedraagt € 20,95 (inclusief 9% BTW). Mijn uitgever Palmslag geeft 10% korting. Kortom: jullie betalen een bedrag van € 600.53 (inclusief 9% BTW). Daarvoor krijgen jullie én mijn praatje én 35 boeken om weg te geven. Mooi voorstel toch? Versie 1.0 werd warm ontvangen, was al e-reader aanrader bij Ruud de Wild op Radio 2, kreeg tientallen ronkende recensies en vormde de basis voor het winnen van de Nationale Onderwijsprijs. Versie 2.0 werd geremastered met Jelte Nieuwenhuis en telt 3.000 woorden minder én heeft (inhoudelijk) vijf hoofdstukken meer. ‘Nu nog beter!’ durf ik met volle overtuiging te zeggen. Op 21 december komt het e-book uit. Tweede helft van januari de paperback. Uiteraard kunnen jullie ook meer exemplaren afnemen. Want meer is ook in dit geval beter.

Ik hoor wel van je.

Zojuist kreeg ik een reactie.

Om maar met de deur in huis te vallen: na ampele overwegingen hebben wij besloten dat wij geen gebruik zullen maken van je aanbod om als keynote speaker op te treden. Wij hebben ja aanbod gisteren in het bestuur besproken. Daar bleken we de handen niet op elkaar te krijgen voor jouw optreden. Het argument waarop het besluit is genomen is met name je gevraagde fee. Wij achten bezoldiging voor een dergelijke spreekbeurt in strijd met de maatschappelijke doelstellingen van onze organisatie en met ons werk als vrijwilligersorganisatie in zijn algemeen. Het spijt ons je niet gunstiger te kunnen berichten en danken je hartelijk voor je overweging om een bijdrage te leveren aan het succes van ons evenement.

Hieronder staat overigens een voorbeeld van een lezing waar ik geen geld voor kreeg, maar wel een gratis begeleiding van één van de beste sprekerscoaches van Nederland en natuurlijk een mooi filmpje. Ook dat is iets waard.

Wil je mijn pionierswerk financieel ondersteunen? Graag! Fijn! Doneer hier: bunq.me/glimlach. Elk bedrag is welkom! ♥️

Reflectie Stilte Samen Zwerving op Oerol 2024

‘En, hoe was het op Oerol?’ willen mensen weten. Nou. Here we go. Het was heerlijk op de veerboot, het was heerlijk op het eiland, aan de westkant was het druk, ramdruk, veel ouderen, veel kunst-consumenten, veel mensen die op foodtrucks af komen, veel mensen die de...

Hoe krijgen we de stilte-coupé écht stil?

(foto: Wikimedia - Steven Lek)Gisteren reisde ik met de trein (tweede klas) terug van Amsterdam naar Groningen. Twee overstappen, drie treinen, drie keer koos ik voor de stilte-coupé, lekker lezen, heerlijk rustig. En drie keer was er simpelweg onduidelijkheid over...

Huppelen, de Haarlemmer Olie voor je gezondheid?

Wat gebeurt er als je het woord huppelen hoort of zelf uitspreekt? Waarschijnlijk moet je glimlachen, dwarrelt er iets vrolijks door je gedachten en denk je terug aan je kindertijd. En wat is dan de laatste keer dat je gehuppeld hebt? En wat is de laatste keer dat je...

16+ Ideeën om meer ruimte om te bewegen te maken (in de ouderenzorg)

ZINN, of voluit Zorgorganisatie In Noord-Nederland, is één van de grote ouderenzorgorganisaties van het noorden. Ze zijn gezond, gaan lekker, doen al volop slimme, innovatieve, mooie dingen voor ouderen, naasten en de wereld, en… er mag de komende jaren nog meer...

Elkaar langer aankijken

Geen mens is een slecht mens In 2009 werd ik gezakkenrold door een junk. Hij jatte een tientje uit mijn broekzak en dat raakte zoiets dieps in mij, dat ik voelde alsof ik hém wel van zijn leven wilde beroven. Later ging ik koffie drinken met mensen van de straat en...

Wat als we elke dag naar ons werk zouden wandelen?

Vorige week wandelde ik een etappe van het Groot Frieslandpad mee met wandelprofessor Zef Hemel. Zef is planoloog en heeft als denker, doener, hoogleraar, ambtenaar een grote invloed gehad op grootstedelijke ontwikkeling in Nederland. Sinds maart dit jaar is hij...

Zomerleestip, naar de koning en smartphone gezonde scholen

Zomerleestip: Donkerder 2.0 In 2020 verscheen mijn debuutroman Donkerder. Zo’n 1.000 exemplaren gingen over de toonbank, tientallen prachtige reacties verschenen op Bol.com, Hebban.nl en Goodreads en tientallen bibliotheken namen Donkerder op in hun collectie en mijn...

86 Tips voor gezond smartphone gebruik op school en in de klas.

(Foto: Martijn Aslander) Smartphones zijn wonderapparaatjes, daarom heten ze ook smartphones. Als je alles wat je met een smartphone kunt, in losse apparaten bij je zou willen dragen, dan zou je een flink backpack nodig hebben. Smartphones zijn ook de hel, dat is...

Hoe zet je een sociale beweging op? Mijn handleiding, in drie stappen.

Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Freya (bovenstaande foto is ook van haar).  ‘Ik volg je nu een tijdje op LinkedIn, omdat ik vind dat je erg inspirerende en interessante dingen doet en dan ook nog in het noorden! Erg leuk.    Ik hou me bezig met...

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Digitale Fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Doe je mee?

De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20...