Een meneer stuurt me een bericht via LinkedIn:

“Dag Ritzo. Graag zou ik je spreken over een mogelijke lezing door jou op maandagavond 1 september a.s. in Utrecht. Bel me graag.”

Ik antwoord:

“Dank voor je interesse. Leuk. Lezing waarover? Klinkt goed, maar op 1 september zit ik heeel erg diep in Social Labs Groningen.”

Hij belt. We hebben een leuk gesprek. We blijken al’ns eerder contact te hebben gehad voor iets anders. Het moet iets zijn met culturele instellingen en bedrijven, zakelijker worden, relaties succesvol opzetten en het kan ook wel op 6 oktober. “Klinkt als een vleugje wie wordt waar blij van en een vleugje Osterwalder.” Of ik de datum wil vastleggen en dat wil ik wel. En hij heeft wat subsidiepotjes aangeboord dus hij heeft ook wel geld. “We mailen.”

Hij mailt. Er is een kopje Inhoudelijk, een kopje Praktisch en een een kopje Zakelijk:

“Het publiek is redelijk goed op de hoogte van de veranderende wereld en kiest daar ook bewust positie in. De lezing gaat dus bij voorkeur de diepte in.” [Red.]

“Naast een vergoeding van je reiskosten hebben we een fee van € 250 (incl. eventuele btw) beschikbaar. Is dat oke?”

Ik antwoord:

“Inhoudelijk kijk ik er later even naar.

Ik reageer wel alvast even op je financiële voorstel. Ik neem mijn werk in het algemeen en ook als spreker erg serieus. Dat houdt in dat ik elke lezing tot in de puntjes voorbereid, meedenk over het ontwerp van de bijeenkomst, ruimschoots op tijd aanwezig ben, een lezing / ding verzorg wat iets met de aanwezigen doet, achteraf de tijd neem om na te praten en terug reis. Voor een lezing in Utrecht is maar zo een uur of 15 op stap, waarschijnlijk meer. Je snapt waar ik heen ga: € 250,- ex reiskosten komt niet in de buurt bij mijn normale gage.

Voor een niet al te ingewikkelde lezing factureer ik normaal gesproken € 1.200,- (ex BTW, ex evt. bijkomende kosten). Bij meerwerk / moeilijke groep / grote zaal gaat de fee omhoog. Bij groepen die minder te besteden hebben of waar ik zelf heel blij van word / iets anders uit haal kan het tarief wat naar beneden.

Wat mij betreft wil ik best iets zakken, naar zeg € 1.000,- ex BTW en ex bijkomende kosten, maar meer zit er niet in. Bovendien heb ik ‘t lekker druk op dit moment met mooi werk en nog drukker kan, maar dan wel netjes betaald. Sorry.”

Het antwoord:

“Ik begrijp het. Je tarief is billijk en je aanbod hoffelijk. Onze middelen zijn echter niet toereikend, excuses. Tot voor kort was er helemaal niets en dat werkte wellicht wat duidelijker. Jammer, maar een eerlijke en begrijpelijke afweging. Ik hoop dat we je in betere tijden nog eens mogen benaderen.”

Mijn antwoord: “Tuurlijk. Succes. Goed weekend!”

De slides van een eerdere lezing in die hoek staan online en zijn gratis te bekijken.

STROOM Emmen zoekt jongeren die willen vlammen voor Emmen

Op dinsdag 12 oktober zijn de audities voor STROOM: een gloednieuw programma van de Bieb in Emmen voor creatieve, ondernemende jongeren om samen met een toegewijd team echt toffe events te organiseren. Wie laat zien goede plannen te kunnen verzinnen, dingen te kunnen...

Teamuitje: ‘never let a good Corona-crisis go to waste’

"Hoera! Het Corona-monster is getemd!" Vanaf half juni hebben praktisch alle volwassenen een eerste vaccinatieprik te pakken. Vanaf half juni voelen praktisch alle volwassenen zich bevrijd. Vanaf half juni kunnen we weer normaal doen, weer dichterbij elkaar komen,...

SLIK! Nederlandse automobilisten zetten per jaar 3000 olympische zwembaden vol brandstof in de fik.

Afgelopen zondag reden we vanuit Groningen op en neer naar het midden van het land voor een rondje langs familie. Op de A7 was het druk. De A6 was één en al auto. En zelfs op de acht banen van de A12 was het heen én terug alles behalve een auto-rustige zondag. ‘Waar...

Op zoek naar 100 Groningers, die aan staan

‘Andere regio’s laten keer op keer van zich horen, gaan mee op handelsreizen en staan met busladingen lobbyisten in Den Haag en Brussel. Groningers zie je bijna nooit en zeker niet met één duidelijk verhaal voor de toekomst. En ik denk dat jullie daar kansen laten...

Donkerder Avond bij EM2 – kom je ook?

Donderdag 30 juli. Een avond in EM2 Groningen rondom mijn roman Donkerder.  Op 30 april kwam Donkerder, mijn debuutroman, uit. Sindsdien is er - nog even los van Corona - veel gebeurd. De eerste paar honderd mensen kochten, leenden en lazen mijn boek. Ik kreeg diep...

Lokaal Lekkers – eten uit eigen buurt en regio

Hou je van lekker koken en eten met gezond, mooi - bio, kleinschalig, liefdevol - spul op fietsafstand? Dit is je kaartje met kaasboeren, melktaps, lokale bierbrouwerijen, meel van de molens, boerderij-ijs, heerlijke honing, vis, schelpdieren, vlees en alles wat je je...

RVS-advies structureel terugbrengen dakloosheid lang niet structureel genoeg: Dakloos word je niet op je 20e of 30e, omdat je geen huis meer hebt. Dakloos word je doorgaans al vlak na je geboorte.

Gisteren bracht de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) een gevraagd advies uit aan staatssecretaris Paul Blokhuis over een structureel andere aanpak voor het terugdringen van dakloosheid in Nederland. De Raad wil vooral inzetten op huisvesting en minder...

Daar komt de stille revolutie

Een paar maanden terug sprak ik op een school in Groningen met Tom. We hadden het over werk, mijn werk, zijn werk en ik vroeg hem wat hij wilde worden. “Beroemd,” was zijn antwoord. “Beroemd?” “Ja, maakt niet uit hoe en waarmee.” Typisch iets waar je mee bezig kunt...

Hoe maak je als ZZP-er je schip klaar voor de Corona-storm?

Vanochtend belde ik met Ella, de uitbaatster van De Pijp, waar ik een flexplek heb. Gewoon om even te bellen, zoals we normaal gesproken bijna elke dag wel even gewoon kletsen. We sparden wat en toen nodigde Ella me uit om even een mailtje te componeren voor de...

Wie wil verdriet delen?

Iedereen draagt verdriet en pijn bij zich. De één meer of heftiger, de ander minder of luchtiger. Onverwerkt verdriet of trauma’s staan lekker leven in de weg en leiden niet zelden tot meer ellende zoals algehele chagrijnigheid, naar gedrag, een burn-out of een...

Waar ellende vandaan komt (en wat ik ermee ga doen)

In voorbereiding op mijn Vision Quest, begin 2020, sprak ik met verschillende mensen die iets dergelijks hadden ondernomen. Een man deelde dat-ie na tien dagen bos, in stilte, op alleen water het licht had gezien en één en al vrijheid en verbinding had ervaren. Dat...

Op Vision Quest in Drenthe

Een week terug was ik op Vision Quest. Inmiddels ben ik weer - zo ongeveer - geland. Drie dagen en drie nachten was ik in mijn eentje, op alleen water, in totale stilte in het bos. Drie dagen en drie nachten was ik bezig met alles loslaten wat niet mijn essentie was...