Een meneer stuurt me een bericht via LinkedIn:

“Dag Ritzo. Graag zou ik je spreken over een mogelijke lezing door jou op maandagavond 1 september a.s. in Utrecht. Bel me graag.”

Ik antwoord:

“Dank voor je interesse. Leuk. Lezing waarover? Klinkt goed, maar op 1 september zit ik heeel erg diep in Social Labs Groningen.”

Hij belt. We hebben een leuk gesprek. We blijken al’ns eerder contact te hebben gehad voor iets anders. Het moet iets zijn met culturele instellingen en bedrijven, zakelijker worden, relaties succesvol opzetten en het kan ook wel op 6 oktober. “Klinkt als een vleugje wie wordt waar blij van en een vleugje Osterwalder.” Of ik de datum wil vastleggen en dat wil ik wel. En hij heeft wat subsidiepotjes aangeboord dus hij heeft ook wel geld. “We mailen.”

Hij mailt. Er is een kopje Inhoudelijk, een kopje Praktisch en een een kopje Zakelijk:

“Het publiek is redelijk goed op de hoogte van de veranderende wereld en kiest daar ook bewust positie in. De lezing gaat dus bij voorkeur de diepte in.” [Red.]

“Naast een vergoeding van je reiskosten hebben we een fee van € 250 (incl. eventuele btw) beschikbaar. Is dat oke?”

Ik antwoord:

“Inhoudelijk kijk ik er later even naar.

Ik reageer wel alvast even op je financiële voorstel. Ik neem mijn werk in het algemeen en ook als spreker erg serieus. Dat houdt in dat ik elke lezing tot in de puntjes voorbereid, meedenk over het ontwerp van de bijeenkomst, ruimschoots op tijd aanwezig ben, een lezing / ding verzorg wat iets met de aanwezigen doet, achteraf de tijd neem om na te praten en terug reis. Voor een lezing in Utrecht is maar zo een uur of 15 op stap, waarschijnlijk meer. Je snapt waar ik heen ga: € 250,- ex reiskosten komt niet in de buurt bij mijn normale gage.

Voor een niet al te ingewikkelde lezing factureer ik normaal gesproken € 1.200,- (ex BTW, ex evt. bijkomende kosten). Bij meerwerk / moeilijke groep / grote zaal gaat de fee omhoog. Bij groepen die minder te besteden hebben of waar ik zelf heel blij van word / iets anders uit haal kan het tarief wat naar beneden.

Wat mij betreft wil ik best iets zakken, naar zeg € 1.000,- ex BTW en ex bijkomende kosten, maar meer zit er niet in. Bovendien heb ik ‘t lekker druk op dit moment met mooi werk en nog drukker kan, maar dan wel netjes betaald. Sorry.”

Het antwoord:

“Ik begrijp het. Je tarief is billijk en je aanbod hoffelijk. Onze middelen zijn echter niet toereikend, excuses. Tot voor kort was er helemaal niets en dat werkte wellicht wat duidelijker. Jammer, maar een eerlijke en begrijpelijke afweging. Ik hoop dat we je in betere tijden nog eens mogen benaderen.”

Mijn antwoord: “Tuurlijk. Succes. Goed weekend!”

De slides van een eerdere lezing in die hoek staan online en zijn gratis te bekijken.

Reflectie Stilte Samen Zwerving op Oerol 2024

‘En, hoe was het op Oerol?’ willen mensen weten. Nou. Here we go. Het was heerlijk op de veerboot, het was heerlijk op het eiland, aan de westkant was het druk, ramdruk, veel ouderen, veel kunst-consumenten, veel mensen die op foodtrucks af komen, veel mensen die de...

Hoe krijgen we de stilte-coupé écht stil?

(foto: Wikimedia - Steven Lek)Gisteren reisde ik met de trein (tweede klas) terug van Amsterdam naar Groningen. Twee overstappen, drie treinen, drie keer koos ik voor de stilte-coupé, lekker lezen, heerlijk rustig. En drie keer was er simpelweg onduidelijkheid over...

Huppelen, de Haarlemmer Olie voor je gezondheid?

Wat gebeurt er als je het woord huppelen hoort of zelf uitspreekt? Waarschijnlijk moet je glimlachen, dwarrelt er iets vrolijks door je gedachten en denk je terug aan je kindertijd. En wat is dan de laatste keer dat je gehuppeld hebt? En wat is de laatste keer dat je...

16+ Ideeën om meer ruimte om te bewegen te maken (in de ouderenzorg)

ZINN, of voluit Zorgorganisatie In Noord-Nederland, is één van de grote ouderenzorgorganisaties van het noorden. Ze zijn gezond, gaan lekker, doen al volop slimme, innovatieve, mooie dingen voor ouderen, naasten en de wereld, en… er mag de komende jaren nog meer...

Elkaar langer aankijken

Geen mens is een slecht mens In 2009 werd ik gezakkenrold door een junk. Hij jatte een tientje uit mijn broekzak en dat raakte zoiets dieps in mij, dat ik voelde alsof ik hém wel van zijn leven wilde beroven. Later ging ik koffie drinken met mensen van de straat en...

Wat als we elke dag naar ons werk zouden wandelen?

Vorige week wandelde ik een etappe van het Groot Frieslandpad mee met wandelprofessor Zef Hemel. Zef is planoloog en heeft als denker, doener, hoogleraar, ambtenaar een grote invloed gehad op grootstedelijke ontwikkeling in Nederland. Sinds maart dit jaar is hij...

Zomerleestip, naar de koning en smartphone gezonde scholen

Zomerleestip: Donkerder 2.0 In 2020 verscheen mijn debuutroman Donkerder. Zo’n 1.000 exemplaren gingen over de toonbank, tientallen prachtige reacties verschenen op Bol.com, Hebban.nl en Goodreads en tientallen bibliotheken namen Donkerder op in hun collectie en mijn...

86 Tips voor gezond smartphone gebruik op school en in de klas.

(Foto: Martijn Aslander) Smartphones zijn wonderapparaatjes, daarom heten ze ook smartphones. Als je alles wat je met een smartphone kunt, in losse apparaten bij je zou willen dragen, dan zou je een flink backpack nodig hebben. Smartphones zijn ook de hel, dat is...

Hoe zet je een sociale beweging op? Mijn handleiding, in drie stappen.

Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Freya (bovenstaande foto is ook van haar).  ‘Ik volg je nu een tijdje op LinkedIn, omdat ik vind dat je erg inspirerende en interessante dingen doet en dan ook nog in het noorden! Erg leuk.    Ik hou me bezig met...

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Digitale Fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Doe je mee?

De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20...