Een meneer stuurt me een bericht via LinkedIn:

“Dag Ritzo. Graag zou ik je spreken over een mogelijke lezing door jou op maandagavond 1 september a.s. in Utrecht. Bel me graag.”

Ik antwoord:

“Dank voor je interesse. Leuk. Lezing waarover? Klinkt goed, maar op 1 september zit ik heeel erg diep in Social Labs Groningen.”

Hij belt. We hebben een leuk gesprek. We blijken al’ns eerder contact te hebben gehad voor iets anders. Het moet iets zijn met culturele instellingen en bedrijven, zakelijker worden, relaties succesvol opzetten en het kan ook wel op 6 oktober. “Klinkt als een vleugje wie wordt waar blij van en een vleugje Osterwalder.” Of ik de datum wil vastleggen en dat wil ik wel. En hij heeft wat subsidiepotjes aangeboord dus hij heeft ook wel geld. “We mailen.”

Hij mailt. Er is een kopje Inhoudelijk, een kopje Praktisch en een een kopje Zakelijk:

“Het publiek is redelijk goed op de hoogte van de veranderende wereld en kiest daar ook bewust positie in. De lezing gaat dus bij voorkeur de diepte in.” [Red.]

“Naast een vergoeding van je reiskosten hebben we een fee van € 250 (incl. eventuele btw) beschikbaar. Is dat oke?”

Ik antwoord:

“Inhoudelijk kijk ik er later even naar.

Ik reageer wel alvast even op je financiële voorstel. Ik neem mijn werk in het algemeen en ook als spreker erg serieus. Dat houdt in dat ik elke lezing tot in de puntjes voorbereid, meedenk over het ontwerp van de bijeenkomst, ruimschoots op tijd aanwezig ben, een lezing / ding verzorg wat iets met de aanwezigen doet, achteraf de tijd neem om na te praten en terug reis. Voor een lezing in Utrecht is maar zo een uur of 15 op stap, waarschijnlijk meer. Je snapt waar ik heen ga: € 250,- ex reiskosten komt niet in de buurt bij mijn normale gage.

Voor een niet al te ingewikkelde lezing factureer ik normaal gesproken € 1.200,- (ex BTW, ex evt. bijkomende kosten). Bij meerwerk / moeilijke groep / grote zaal gaat de fee omhoog. Bij groepen die minder te besteden hebben of waar ik zelf heel blij van word / iets anders uit haal kan het tarief wat naar beneden.

Wat mij betreft wil ik best iets zakken, naar zeg € 1.000,- ex BTW en ex bijkomende kosten, maar meer zit er niet in. Bovendien heb ik ‘t lekker druk op dit moment met mooi werk en nog drukker kan, maar dan wel netjes betaald. Sorry.”

Het antwoord:

“Ik begrijp het. Je tarief is billijk en je aanbod hoffelijk. Onze middelen zijn echter niet toereikend, excuses. Tot voor kort was er helemaal niets en dat werkte wellicht wat duidelijker. Jammer, maar een eerlijke en begrijpelijke afweging. Ik hoop dat we je in betere tijden nog eens mogen benaderen.”

Mijn antwoord: “Tuurlijk. Succes. Goed weekend!”

De slides van een eerdere lezing in die hoek staan online en zijn gratis te bekijken.

Zomerleestip, naar de koning en smartphone gezonde scholen

Zomerleestip: Donkerder 2.0 In 2020 verscheen mijn debuutroman Donkerder. Zo’n 1.000 exemplaren gingen over de toonbank, tientallen prachtige reacties verschenen op Bol.com, Hebban.nl en Goodreads en tientallen bibliotheken namen Donkerder op in hun collectie en mijn...

86 Tips voor gezond smartphone gebruik op school en in de klas.

(Foto: Martijn Aslander) Smartphones zijn wonderapparaatjes, daarom heten ze ook smartphones. Als je alles wat je met een smartphone kunt, in losse apparaten bij je zou willen dragen, dan zou je een flink backpack nodig hebben. Smartphones zijn ook de hel, dat is...

Hoe zet je een sociale beweging op? Mijn handleiding, in drie stappen.

Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Freya (bovenstaande foto is ook van haar).  ‘Ik volg je nu een tijdje op LinkedIn, omdat ik vind dat je erg inspirerende en interessante dingen doet en dan ook nog in het noorden! Erg leuk.    Ik hou me bezig met...

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Digitale Fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Doe je mee?

De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20...

Vaker tot veel tellen

‘Waar wind je je over op?’ Ik stel deze vraag vaak aan groepen om ze een beetje aan de praat te krijgen. Als er ruimte is stuur ik ze daarna graag de straat op, de krantenhoek van de bieb in, om pas weer terug te komen als ze een flinke verzameling opwindsels hebben,...

Alsjeblieft: versie 2.0 van mijn roman Donkerder, gratis.

Tien jaar terug zette ik de daklozenwandelingen van Groningen op; ik hielp twaalf voormalig dakloze gidsen hun levensverhaal te delen aan de hand van de stad. Duizenden mensen wandelden mee, soms wel tien kilometer. Elke gids had zijn of haar eigen levensverhaal en...

Let’s welcome Winter!

This week was the week of Samhain, All Saints or as the Mexicans call it Las Dias de los Muertos. It’s the time of year that – at least in the northern hemisphere - we feel winter is coming, the darker season is rising. From now on most of us have the tendency to...

Vijf dagen en nachten overleven in de Schotse natuur

“Bushcraft, zoals wij het zien, is mensen te laten ervaren dat buiten je thuis kan zijn en daar hoort alles bij,” aldus René Nauta en Beke Olbers over bushcraft, hun bedrijf Extra Bushcraft en hun opleidingen. In 2019 begonnen Erik, Stefan, Ward en ik bij Beke en René...

Van lezing over digitalisering naar Nationaal Museum Digitalisatie

Een aantal weken terug vroeg een onderwijsgroep me of ik een lezing wilde geven over digitalisering. Omdat lezingen niet per sé de meest inspirerende vorm zijn om iets te leren verzonnen we samen een niet-lezing: het Nationaal Museum Digitalisatie. In plaats van een...

STROOM Emmen zoekt jongeren die willen vlammen voor Emmen

Op dinsdag 12 oktober zijn de audities voor STROOM: een gloednieuw programma van de Bieb in Emmen voor creatieve, ondernemende jongeren om samen met een toegewijd team echt toffe events te organiseren. Wie laat zien goede plannen te kunnen verzinnen, dingen te kunnen...