Afgelopen zondag reden we vanuit Groningen op en neer naar het midden van het land voor een rondje langs familie. Op de A7 was het druk. De A6 was één en al auto. En zelfs op de acht banen van de A12 was het heen én terug alles behalve een auto-rustige zondag.

‘Waar gaan al die mensen toch heen?’ vroeg ik me hardop af. ‘En waarom? Wat is dit toch voor vreemds dat we zelfs op zondag met zoveel mensen zoveel moeten reizen? Al die auto’s. Wat stoken we een energie op. En waarom?’ 

Ik was oprecht in shock. Mijn leventje speelt zich namelijk vooral af in en om autoluwe stad Groningen en in de bossen van Drenthe. En voor langere reizen in Nederland pak ik doorgaans het OV.

Ons ritje was heen en terug 443 kilometer. Mijn – inderdaad niet erg zuinige – auto (een Subaru Legacy uit 2001) gebruikt daar ongeveer veertig liter brandstof voor. Veertig liter! In één dag stookten we veertig liter brandstof op! 

Veertig liter! Hoe ziet dat eruit als je dat in één keer in de fik steekt? In mijn middelbare schooltijd probeerde ik een keer de barbecue aan te steken met een bodempje benzine. In plaats van de barbecue gingen mijn wenkbrauwen en haar in rook op.

In Nederland legden we in 2018 met z’n allen – met personenauto’s – 121,4 miljard kilometers af. 121,4 Delen door dik tien is 10 miljard liter benzine per jaar. Dat is ongeveer drieduizend olympische wedstrijdzwembaden vol brandstof bij elkaar of een kwart van het Sneekermeer. Stel je voor dat je die op één middag in de hens zou zetten! Die zwarte rookwolk zou zo ongeveer tot in de VS te zien moeten zijn! 

Naast die 121,4 miljard kilometers in personenauto’s, rijden er vrachtwagens, varen en schepen, vliegen er vliegtuigen, stoken we gas om warm te blijven en om op te koken en verbranden we gas, steenkolen en biomassa om electriciteit op te wekken en dan is er ook nog de industrie. En dan zijn er naast Nederland nóg 195 landen, die ook stuk voor stuk meer of minder opstoken. 

Adem in. Adem uit. 

Tijdens onze rit zagen we duizenden auto’s, bijna allemaal uitgerust met brandstofmotor. Een enkele hybride. Nog minder 100% elektrisch.

We zagen veel nieuwere auto’s. Veel SUV’s. Veel – ook niet SUV’s – uitgerust met twee of meer uitlaten. Stel dat al die auto’s net zo lang meegaan als mijn Legacy uit 2001, dan zijn we nog zeker twintig jaar niet verlost van die duizenden zwembaden brandstof en zwarte wolken per jaar.

Mijn conclusie: het moet radicaal anders. Niet incrementeel anders, maar totaal, rigoureus anders. Misschien moeten we maar helemaal stoppen met ons over zulke grote afstanden te verplaatsen. Terug naar loop- en fietsafstand. Terug naar een menselijke maat. Terug naar hoe we het mogelijk misschien nog wél een beetje goed houden voor onze planeet. Of zou het al te laat zijn?

Wat doe jij al radicaal anders?

Hoe krijgen we de stilte-coupé écht stil?

(foto: Wikimedia - Steven Lek)Gisteren reisde ik met de trein (tweede klas) terug van Amsterdam naar Groningen. Twee overstappen, drie treinen, drie keer koos ik voor de stilte-coupé, lekker lezen, heerlijk rustig. En drie keer was er simpelweg onduidelijkheid over...

Huppelen, de Haarlemmer Olie voor je gezondheid?

Wat gebeurt er als je het woord huppelen hoort of zelf uitspreekt? Waarschijnlijk moet je glimlachen, dwarrelt er iets vrolijks door je gedachten en denk je terug aan je kindertijd. En wat is dan de laatste keer dat je gehuppeld hebt? En wat is de laatste keer dat je...

16+ Ideeën om meer ruimte om te bewegen te maken (in de ouderenzorg)

ZINN, of voluit Zorgorganisatie In Noord-Nederland, is één van de grote ouderenzorgorganisaties van het noorden. Ze zijn gezond, gaan lekker, doen al volop slimme, innovatieve, mooie dingen voor ouderen, naasten en de wereld, en… er mag de komende jaren nog meer...

Elkaar langer aankijken

Geen mens is een slecht mens In 2009 werd ik gezakkenrold door een junk. Hij jatte een tientje uit mijn broekzak en dat raakte zoiets dieps in mij, dat ik voelde alsof ik hém wel van zijn leven wilde beroven. Later ging ik koffie drinken met mensen van de straat en...

Mijn tweede roman: Over Lijden.

(“an expressive oil painting of a crow stealing jewelry from an old man” - DALL-E 2) Met de dood in zicht, handel je vanuit wat je nodig denkt te hebben om vredig te kunnen sterven. Je bent geen slecht mens. ‘Over Lijden’, mijn tweede roman in wording, vertelt het...

Wat als we elke dag naar ons werk zouden wandelen?

Vorige week wandelde ik een etappe van het Groot Frieslandpad mee met wandelprofessor Zef Hemel. Zef is planoloog en heeft als denker, doener, hoogleraar, ambtenaar een grote invloed gehad op grootstedelijke ontwikkeling in Nederland. Sinds maart dit jaar is hij...

Zomerleestip, naar de koning en smartphone gezonde scholen

Zomerleestip: Donkerder 2.0 In 2020 verscheen mijn debuutroman Donkerder. Zo’n 1.000 exemplaren gingen over de toonbank, tientallen prachtige reacties verschenen op Bol.com, Hebban.nl en Goodreads en tientallen bibliotheken namen Donkerder op in hun collectie en mijn...

86 Tips voor gezond smartphone gebruik op school en in de klas.

(Foto: Martijn Aslander) Smartphones zijn wonderapparaatjes, daarom heten ze ook smartphones. Als je alles wat je met een smartphone kunt, in losse apparaten bij je zou willen dragen, dan zou je een flink backpack nodig hebben. Smartphones zijn ook de hel, dat is...

Hoe zet je een sociale beweging op? Mijn handleiding, in drie stappen.

Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Freya (bovenstaande foto is ook van haar).  ‘Ik volg je nu een tijdje op LinkedIn, omdat ik vind dat je erg inspirerende en interessante dingen doet en dan ook nog in het noorden! Erg leuk.    Ik hou me bezig met...

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Digitale Fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Doe je mee?

De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20...