Vroeger was er een verband tussen tijd en afstand. Je was, je liep, je was. Je deed iets op plek A. Je deed iets op plek B. Je had contact met wat mensen. En dat was het dan. Afstand was overzichtelijk. Contact met mensen evenzo. Een dag had 16 uur. Je legde misschien 10 kilometer af of maximaal 15. Je sprak met 20 mensen. Je dacht aan 30 of 40.

Tegenwoordig gaat het anders. Je wordt wakker. Je pakt je telefoon. Facebook-updates in groep met 46 studenten. 5 Updates in groep met 86 stuiteraars die druk bezig zijn om eigen stukje van Nederland / de wereld mooier te maken. 5 Reacties op een bericht over morgen galerij schoonmaken samen met buren, maar nog niet voldoende aanmeldingen. 8 nieuwe reacties op Twitter, 2 nieuwe volgers (even profiel checken). 9 E-mails, 6 uit Groningen, 3 euh wacht 4 inmiddels van elders. 1 met 8 foto’s van gisteren waar ik iets mee kan / moet. Even reageren. 2 SMS-jes waarvan 1 van mijn vader hoe laat we elkaar morgen (dus vandaag) waar zien? En comments in een Google Doc waar ik gisteren aan werkte en pas volgende week mee verder wilde. 12 van 3 mensen. En iemand die moppert dat-ie Google Docs niet in komt. Koffie, ontbijt. De NOS-app brengt me via Oregon naar Syrië en Afghanistan naar Griekenland. Ik denk aan Georgië, waar Ronald en ik in 2005 waren bij Eka en Mano en George en George en Gio die eigenlijk ook George heette. Google News begint en eindigt in Groningen en brengt me langs ergens in China en beurzen in New York. En nog voor Iris aan tafel aanschuift, heb ik in mijn hoofd contact met honderden mensen gehad en dui-zen-den kilometers gemaakt.

Ik wandel naar mijn plek in mijn Coffee Company. Door de stad. SMS-je dat mijn vader probeert er op tijd te zijn. Jonny vraagt vraagt me hoe’t gaat en vertelt me dat-ie morgen wandelt met ‘t Leger des Heils en dat Marcel wel even een foto gaat maken. Max zit op mijn plek met koffie en taart en vertelt me over jonge Polen die willen werken, maar geen werk kunnen vinden en dus maar gaan drinken. En over Herman en Ria die hopelijk naar Meppel gaan. En over Rolf en Gizelle.

Zo ga ik een ontwerp maken voor een congres / feestje / samenkomst in Leeuwarden met mensen uit Drenthe, Groningen, Fryslân. Een Noordelijke club opent een filiaal van een landelijke beweging in het Noorden en vraagt of ik ze daar bij help. Ik prik een uurtje en verbind me met mensen uit Den Haag, Amersfoort, Utrecht, Groningen, Fryslân, Drenthe en breng ze samen op één punt. In elk geval nu eerst in mijn hoofd. En dan heb ik mijn kilometers voor vandaag en deze week wel weer gemaakt.

Vanmiddag naar Drenthe. Telefoon uit. Rondje toeren met mijn vader. Samen van’t zonnetje genieten. Samen quality kilometers maken.

Goed weekend.

SLIK! Nederlandse automobilisten zetten per jaar 3000 olympische zwembaden vol brandstof in de fik.

Afgelopen zondag reden we vanuit Groningen op en neer naar het midden van het land voor een rondje langs familie. Op de A7 was het druk. De A6 was één en al auto. En zelfs op de acht banen van de A12 was het heen én terug alles behalve een auto-rustige zondag. ‘Waar...

Op zoek naar 100 Groningers, die aan staan

‘Andere regio’s laten keer op keer van zich horen, gaan mee op handelsreizen en staan met busladingen lobbyisten in Den Haag en Brussel. Groningers zie je bijna nooit en zeker niet met één duidelijk verhaal voor de toekomst. En ik denk dat jullie daar kansen laten...

Donkerder Avond bij EM2 – kom je ook?

Donderdag 30 juli. Een avond in EM2 Groningen rondom mijn roman Donkerder.  Op 30 april kwam Donkerder, mijn debuutroman, uit. Sindsdien is er - nog even los van Corona - veel gebeurd. De eerste paar honderd mensen kochten, leenden en lazen mijn boek. Ik kreeg diep...

Lokaal Lekkers – eten uit eigen buurt en regio

Hou je van lekker koken en eten met gezond, mooi - bio, kleinschalig, liefdevol - spul op fietsafstand? Dit is je kaartje met kaasboeren, melktaps, lokale bierbrouwerijen, meel van de molens, boerderij-ijs, heerlijke honing, vis, schelpdieren, vlees en alles wat je je...

RVS-advies structureel terugbrengen dakloosheid lang niet structureel genoeg: Dakloos word je niet op je 20e of 30e, omdat je geen huis meer hebt. Dakloos word je doorgaans al vlak na je geboorte.

Gisteren bracht de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) een gevraagd advies uit aan staatssecretaris Paul Blokhuis over een structureel andere aanpak voor het terugdringen van dakloosheid in Nederland. De Raad wil vooral inzetten op huisvesting en minder...

Daar komt de stille revolutie

Een paar maanden terug sprak ik op een school in Groningen met Tom. We hadden het over werk, mijn werk, zijn werk en ik vroeg hem wat hij wilde worden. “Beroemd,” was zijn antwoord. “Beroemd?” “Ja, maakt niet uit hoe en waarmee.” Typisch iets waar je mee bezig kunt...

Hoe maak je als ZZP-er je schip klaar voor de Corona-storm?

Vanochtend belde ik met Ella, de uitbaatster van De Pijp, waar ik een flexplek heb. Gewoon om even te bellen, zoals we normaal gesproken bijna elke dag wel even gewoon kletsen. We sparden wat en toen nodigde Ella me uit om even een mailtje te componeren voor de...

Wie wil verdriet delen?

Iedereen draagt verdriet en pijn bij zich. De één meer of heftiger, de ander minder of luchtiger. Onverwerkt verdriet of trauma’s staan lekker leven in de weg en leiden niet zelden tot meer ellende zoals algehele chagrijnigheid, naar gedrag, een burn-out of een...

Waar ellende vandaan komt (en wat ik ermee ga doen)

In voorbereiding op mijn Vision Quest, begin 2020, sprak ik met verschillende mensen die iets dergelijks hadden ondernomen. Een man deelde dat-ie na tien dagen bos, in stilte, op alleen water het licht had gezien en één en al vrijheid en verbinding had ervaren. Dat...

Op Vision Quest in Drenthe

Een week terug was ik op Vision Quest. Inmiddels ben ik weer - zo ongeveer - geland. Drie dagen en drie nachten was ik in mijn eentje, op alleen water, in totale stilte in het bos. Drie dagen en drie nachten was ik bezig met alles loslaten wat niet mijn essentie was...

Mee naar de toekomst en terug

We leven in een tijdperk van wereldwijde transitie. Van een geïndustrialiseerde wereld vol met uit de hand gelopen centralisatie, standaardisaties en controle, gaan we toe naar een wereld waarin steeds meer mensen, steeds meer gevoed door andere mensen, gaan denken en...

Samen door de Wadden met Oud en Nieuw

Met oud en nieuw was ik met Beau op Terschelling. We waren liever op een waddeneiland met regen, wind en leegte dan warm thuis tussen de mensen in de stad. Op Terschelling is het geweldig. Met de boot vanaf Harlingen, aankomen op West, langs de Waddenzee fietsen naar...