Vroeger was er een verband tussen tijd en afstand. Je was, je liep, je was. Je deed iets op plek A. Je deed iets op plek B. Je had contact met wat mensen. En dat was het dan. Afstand was overzichtelijk. Contact met mensen evenzo. Een dag had 16 uur. Je legde misschien 10 kilometer af of maximaal 15. Je sprak met 20 mensen. Je dacht aan 30 of 40.

Tegenwoordig gaat het anders. Je wordt wakker. Je pakt je telefoon. Facebook-updates in groep met 46 studenten. 5 Updates in groep met 86 stuiteraars die druk bezig zijn om eigen stukje van Nederland / de wereld mooier te maken. 5 Reacties op een bericht over morgen galerij schoonmaken samen met buren, maar nog niet voldoende aanmeldingen. 8 nieuwe reacties op Twitter, 2 nieuwe volgers (even profiel checken). 9 E-mails, 6 uit Groningen, 3 euh wacht 4 inmiddels van elders. 1 met 8 foto’s van gisteren waar ik iets mee kan / moet. Even reageren. 2 SMS-jes waarvan 1 van mijn vader hoe laat we elkaar morgen (dus vandaag) waar zien? En comments in een Google Doc waar ik gisteren aan werkte en pas volgende week mee verder wilde. 12 van 3 mensen. En iemand die moppert dat-ie Google Docs niet in komt. Koffie, ontbijt. De NOS-app brengt me via Oregon naar Syrië en Afghanistan naar Griekenland. Ik denk aan Georgië, waar Ronald en ik in 2005 waren bij Eka en Mano en George en George en Gio die eigenlijk ook George heette. Google News begint en eindigt in Groningen en brengt me langs ergens in China en beurzen in New York. En nog voor Iris aan tafel aanschuift, heb ik in mijn hoofd contact met honderden mensen gehad en dui-zen-den kilometers gemaakt.

Ik wandel naar mijn plek in mijn Coffee Company. Door de stad. SMS-je dat mijn vader probeert er op tijd te zijn. Jonny vraagt vraagt me hoe’t gaat en vertelt me dat-ie morgen wandelt met ‘t Leger des Heils en dat Marcel wel even een foto gaat maken. Max zit op mijn plek met koffie en taart en vertelt me over jonge Polen die willen werken, maar geen werk kunnen vinden en dus maar gaan drinken. En over Herman en Ria die hopelijk naar Meppel gaan. En over Rolf en Gizelle.

Zo ga ik een ontwerp maken voor een congres / feestje / samenkomst in Leeuwarden met mensen uit Drenthe, Groningen, Fryslân. Een Noordelijke club opent een filiaal van een landelijke beweging in het Noorden en vraagt of ik ze daar bij help. Ik prik een uurtje en verbind me met mensen uit Den Haag, Amersfoort, Utrecht, Groningen, Fryslân, Drenthe en breng ze samen op één punt. In elk geval nu eerst in mijn hoofd. En dan heb ik mijn kilometers voor vandaag en deze week wel weer gemaakt.

Vanmiddag naar Drenthe. Telefoon uit. Rondje toeren met mijn vader. Samen van’t zonnetje genieten. Samen quality kilometers maken.

Goed weekend.

Vaker tot veel tellen

‘Waar wind je je over op?’ Ik stel deze vraag vaak aan groepen om ze een beetje aan de praat te krijgen. Als er ruimte is stuur ik ze daarna graag de straat op, de krantenhoek van de bieb in, om pas weer terug te komen als ze een flinke verzameling opwindsels hebben,...

Alsjeblieft: versie 2.0 van mijn roman Donkerder, gratis.

Tien jaar terug zette ik de daklozenwandelingen van Groningen op; ik hielp twaalf voormalig dakloze gidsen hun levensverhaal te delen aan de hand van de stad. Duizenden mensen wandelden mee, soms wel tien kilometer. Elke gids had zijn of haar eigen levensverhaal en...

Let’s welcome Winter!

This week was the week of Samhain, All Saints or as the Mexicans call it Las Dias de los Muertos. It’s the time of year that – at least in the northern hemisphere - we feel winter is coming, the darker season is rising. From now on most of us have the tendency to...

Vijf dagen en nachten overleven in de Schotse natuur

“Bushcraft, zoals wij het zien, is mensen te laten ervaren dat buiten je thuis kan zijn en daar hoort alles bij,” aldus René Nauta en Beke Olbers over bushcraft, hun bedrijf Extra Bushcraft en hun opleidingen. In 2019 begonnen Erik, Stefan, Ward en ik bij Beke en René...

Van lezing over digitalisering naar Nationaal Museum Digitalisatie

Een aantal weken terug vroeg een onderwijsgroep me of ik een lezing wilde geven over digitalisering. Omdat lezingen niet per sé de meest inspirerende vorm zijn om iets te leren verzonnen we samen een niet-lezing: het Nationaal Museum Digitalisatie. In plaats van een...

STROOM Emmen zoekt jongeren die willen vlammen voor Emmen

Op dinsdag 12 oktober zijn de audities voor STROOM: een gloednieuw programma van de Bieb in Emmen voor creatieve, ondernemende jongeren om samen met een toegewijd team echt toffe events te organiseren. Wie laat zien goede plannen te kunnen verzinnen, dingen te kunnen...

Teamuitje: ‘never let a good Corona-crisis go to waste’

"Hoera! Het Corona-monster is getemd!" Vanaf half juni hebben praktisch alle volwassenen een eerste vaccinatieprik te pakken. Vanaf half juni voelen praktisch alle volwassenen zich bevrijd. Vanaf half juni kunnen we weer normaal doen, weer dichterbij elkaar komen,...

SLIK! Nederlandse automobilisten zetten per jaar 3000 olympische zwembaden vol brandstof in de fik.

Afgelopen zondag reden we vanuit Groningen op en neer naar het midden van het land voor een rondje langs familie. Op de A7 was het druk. De A6 was één en al auto. En zelfs op de acht banen van de A12 was het heen én terug alles behalve een auto-rustige zondag. ‘Waar...

Op zoek naar 100 Groningers, die aan staan

‘Andere regio’s laten keer op keer van zich horen, gaan mee op handelsreizen en staan met busladingen lobbyisten in Den Haag en Brussel. Groningers zie je bijna nooit en zeker niet met één duidelijk verhaal voor de toekomst. En ik denk dat jullie daar kansen laten...

Donkerder Avond bij EM2 – kom je ook?

Donderdag 30 juli. Een avond in EM2 Groningen rondom mijn roman Donkerder.  Op 30 april kwam Donkerder, mijn debuutroman, uit. Sindsdien is er - nog even los van Corona - veel gebeurd. De eerste paar honderd mensen kochten, leenden en lazen mijn boek. Ik kreeg diep...

Lokaal Lekkers – eten uit eigen buurt en regio

Hou je van lekker koken en eten met gezond, mooi - bio, kleinschalig, liefdevol - spul op fietsafstand? Dit is je kaartje met kaasboeren, melktaps, lokale bierbrouwerijen, meel van de molens, boerderij-ijs, heerlijke honing, vis, schelpdieren, vlees en alles wat je je...

RVS-advies structureel terugbrengen dakloosheid lang niet structureel genoeg: Dakloos word je niet op je 20e of 30e, omdat je geen huis meer hebt. Dakloos word je doorgaans al vlak na je geboorte.

Gisteren bracht de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) een gevraagd advies uit aan staatssecretaris Paul Blokhuis over een structureel andere aanpak voor het terugdringen van dakloosheid in Nederland. De Raad wil vooral inzetten op huisvesting en minder...