Boswandelingen

Op de kaart van Noord-Nederland vind je drie grote bos-groene vlekken: het Drents-Friese wold, het Dwingelderveld en het hoger gelegen deel van de Hondsrug. Midden op dat hoger gelegen deel van de Hondsrug, in Ees, ben ik opgegroeid. Als kind bouwde ik er hutten en leek de wereld oneindig. Later ontdekte ik dat je uren door bossen en over heide kon wandelen of mountainbiken, zonder in de bewoonde wereld terug te komen. Het is ook het gebied waar de meeste, mooiste en grootste hunebedden ter wereld staan.

#VrijMiBos?

Vrijdagmiddag naar het bos. Goede vriend Peter Leenhouts komt vanuit Emmen. Ik vanuit Groningen. We nemen allebei mooi volk mee en zijn een middag ‘t bos. Meestal zwemmen we. Vaak struinen we. Soms wandelen we. Soms stoken we een vuurtje en eten we wat we samen hebben meegebracht. Of wat we in het bos vinden. En ik zie uit naar die keer dat we verstoppertje gaan doen. Je vindt weinig online over #VrijMiBos, want we laten onze devices vaak thuis of in de auto. Wel zo’n ontspannen begin van het weekend.

BosVlog

Door goede vriend Ismaël Lotz.

HappyPlaces

Een portret tijdens een wandeling met Marcel Kampman.

De wereld is vol natuur

Op de Hondsrug deed ik mijn liefde voor de natuur op. De rust, de zuiverheid, het gewoon kunnen zijn zonder iets. Mijn ouders en basisschooljuf wakkerden mijn leergierigheid over bomen, planten en dieren aan. Nog steeds verwonder ik me over wat ik tegen kom. Alleen of samen. Op de Hondsrug, op de Veluwe, langs het Pieterpad, in Lapland, Slovenië, India en zelfs de stad. De wereld is vol met natuur en dat beleef ik regelmatig als magisch.

Shinrin Yoku en stilte-samen-zwervingen

Sinds 2017 organiseer ik regelmatig stilte-samen-zwervingen: samen met een groep de natuur in. Zonder route, zonder gids, zonder apparaten, zonder woorden, zonder contact, maar wel in verbinding. Drie uur lang zwerf je op jezelf, maar toch samen. Wat hoor je? Wat ruik je? Wat zie je? Wat voel je? Wat proef je? En hoe voelt het als je dat allemaal op een hoop gooit? Toen ik natuurheld Aaldrik Pot vertelde over de zwervingen, wees hij me op Shinrin Yoku: de Japanse kunst en wetenschap van het bosbaden ~ baden in bos. En dat gaf verdieping aan de zwervingen.

Buiten kennismaken

De natuur gebruik ik ook graag als een plek om nader kennis te maken of het eens goed ergens over te hebben. Tijdens een wandeling ontstaat rust. En vanuit rust ontstaat vaak verbinding en vanuit verbinding ontstaan vaak de beste ideeën.

Wandelen
en kennismaken?

Neem even contact op en we maken een afspraak.

Updates ontvangen?

Af en toe organiseer ik (stilte)wandelingen, lezingen, gekke dingen en heb ik echt nieuws. Wees niet bang dat ik je verveel met nieuwsbrieven, ik houd niet van meer prikkels uitzenden dan nodig. En natuurlijk ga ik zorgvuldig om met je privacy.