Gisteren was ik jarig. Ik werd 41. Eergisteren – zondag – vierde ik het, want dat was handiger met volle agenda’s en zo. Samen met vrienden ging ik naar het bos in Drenthe. En na afloop was er taart met warme chocolademelk en een bescheiden drankje. En OK, nog twee wijntjes met Beau in de stad.

Het was fijn om met een mooie groep lieve mensen in een soort van optocht door mijn favoriete bos te zwerven. Het was heerlijk om met iedereen even wat te kletsen en ze het ook met elkaar goed te zien hebben. Simon had een gedicht, Maarten droeg een verhaal voor, van Beau kreeg ik een t-shirt, van Maarten een handgeschreven gedicht mét zegel, we speelden boomtikkertje en Lena, Niek en ik werkten samen even een verrotte boom tegen de vlakte. Heerlijk. En zelfs mattie Bram uit Amsterdam was er!

Het was heel simpel, heel bijzonder en ook heel fijn.

Deze manier van mijn verjaardag vieren ontstond een jaar terug. Toen had ik wederom geen zin om mijn verjaardag te vieren, want thuis in een kringetje zitten en door elkaar praten heb ik nog nooit leuk gevonden. En toen vroeg ex Hanneke me wat ik het aller-aller-aller-liefste voor mijn verjaardag wilde doen. “Naar het bos natuurlijk!” was mijn antwoord. En dat hebben toen maar gewoon samen zo georganiseerd. Samen met mijn allerliefste vrienden naar het bos, een flink stuk wandelen en dan taart en chocolademelk. Heel simpel, heel fijn en toch heel bijzonder.

En dan gisteren, mijn verjaardag. Ik werd wakker. Er was niemand. Geen slingers en ballonnen of verstopte cadeautjes. Wel al vijf lieve SMS-jes. En daarna mediteren, ontbijten en richting Coffee Company voor een dagje werken. Geen collega’s die me feliciteerden of barista’s die wisten van mijn verjaring. Wel een heel mooi zacht half-ingezongen voice-berichtje van Hanneke. En gaandeweg de dag een SMS-je hier, nog een voice-berichtje daar, een automatische felicitatiemail van Higherlevel (bestaat dat nog?), de NS en T-Mobile, een speciaal voor mij aangepaste Google, even bellen met oom Henk, Koen die nog even belde en welgeteld één persoonlijk door ex Iris bezorgd kaartje en eten met Beau. En nee, er was geen felicitatie-storm via Facebook, want ik ben gestopt met Facebook.

Voelde ik me jarig? Nee, nauwelijks. Is dat erg? Geen idee. Een dag eerder had ik al een prachtige dag met mijn allerliefste vrienden gehad.

Even wat context: ik ben nogal vrij, veel in beweging en alleen. Ik ben enig kind, mijn moeder is tweeënhalf jaar terug overleden, met mijn vader heb ik sinds dik een jaar geen contact meer (lang verhaal inclusief een klassiek gevalletje financiële uitbuiting door zijn schoonmaakster), sinds iets minder dan een jaar ben ik even-bewust single (even bijkomen van een mooie relatie met Hanneke), ik ben ZZP-er, heb geen vaste werkplek en voor mijn klussen kom ik doorgaans binnen en ben ik na een paar keer samen moois maken weer buiten. Door naar de volgende klus.

Ergo: ik heb geen vaste troupe of stam om me heen. En geen vaste troupe of stam om me heen betekent dat er geen groep van mensen is, met een collectief geheugen en collectieve verwachtingen, die als vanzelfsprekend samen een verjaringsritueel inzetten.

Is dat erg? Nee. Niet persé. Je moet alleen zelf de slingers ophangen en ruimschoots op tijd via mail, Telegram, SMS en face-to-face vooraankondigen, uitnodigen en blijven herinneren.

Afgelopen vrijdagavond vierden we Sinterklaas. Inderdaad: op 8 december en niet op 5, want dat was handiger in verband met volle agenda’s en zo. Beau had bedacht dat ze samen met een groep lieve mensen Sinterklaas wilde vieren en dus had ze het liefdevol zo georganiseerd. Acht vrienden, samen eten gemaakt, samen eten, heel veel snoepgoed, een enorme berg cadeautjes, gedichten, een gitaar, uiteraard een jute zak, gezongen en gelachen. We begonnen om zeven uur ‘s avonds en om uiterlijk half twee ‘s nachts wandelde of fietste elk van ons huiswaarts.

Het was fijn en bijzonder voor ons allemaal, want anders hadden we ongetwijfeld allemaal los van elkaar thuis zitten niksen, in de hangmat lopen bungelen om nog maar weer wat te werk doen of met onze telefoon zitten spelen of liggen Netflixen onder een dekentje. Heel simpel, maar in deze tijd van hyper-dynamiek en keuze’s-keuze’s-keuze’s en dan maar niet kiezen ook heel bijzonder. En heel fijn.

Voelde het als Sinterklaas? Nee, niet echt, ondanks die jute zak en alle andere aanwezige zo kenmerkende elementen. Het was niet zoals Sinterklaas vroeger thuis met mijn of andere ouders. Maar het was wel heel fijn en bijzonder.

Een maatwerk Sinterklaas. Speciaal voor ons georganiseerd. Speciaal voor mensen zonder gezin, al te veel familie, troupe of een andere vaste stam. Met een jute zak als symbool van vroeger hebben we samen een nieuw ritueel gemaakt. Meeting design zou je het ook kunnen noemen.

Vroeger – of ook nu nog als je gewoon een gezin, familie of troupe of andere stam hebt – was het heel simpel: het collectieve geheugen en de verwachtingen zetten een ritueel in en het liep. Heb je dat niet, dan moet je het zelf handmatig organiseren en zelf de slingers ophangen. Zelf en samen nieuwe rituelen maken, die wel passen bij de volle agenda’s en individuele behoeften.

De vraag is nu: wat gaan we met kerst doen? En met oud-en-nieuw? En met pasen? Alles kan. Keuze’s. Keuze’s. Hoe dan ook gaan we iets mooi samen doen. En misschien wordt het tijd om in de loop van volgend jaar toch maar een hedendaagse troupe of vastere stam te organiseren.

Waar hang jij zelf de slingers op? Welke eigen rituelen maakte jij? Deel het even met me als comment hieronder, of anders via mail. Dank!

Mee naar de toekomst en terug

We leven in een tijdperk van wereldwijde transitie. Van een geïndustrialiseerde wereld vol met uit de hand gelopen centralisatie, standaardisaties en controle, gaan we toe naar een wereld waarin steeds meer mensen, steeds meer gevoed door andere mensen, gaan denken en...

Samen door de Wadden met Oud en Nieuw

Met oud en nieuw was ik met Beau op Terschelling. We waren liever op een waddeneiland met regen, wind en leegte dan warm thuis tussen de mensen in de stad. Op Terschelling is het geweldig. Met de boot vanaf Harlingen, aankomen op West, langs de Waddenzee fietsen naar...

Op zoek naar een uitgever voor mijn coming of age roman ‘Gespoord’

De afgelopen twee jaar werkte ik aan een boek, een roman. Ik vind het af genoeg om nu op zoek te gaan naar een uitgever en het samen tot een mooi einde te brengen. Hieronder deel ik de brief die ik naar een aantal uitgevers wil sturen, de synopsis en een linkje naar...

Van Asostaat Groningen naar Vrijstaat Groningen!

Binnenstad Groningen. Zaterdagmiddag. Ik loop een rondje. Mensen genieten van een heerlijk herfstzonnetje. Ze pikken een terrasje. Ze keuvelen wat en shoppen wat. Heerlijk. Een aantal mensen is minder lekker bezig. Ze zijn zo verzonken in hun telefoon dat ze tegen...

Groningen. City of Millennials.

De afgelopen tijd vraag ik me steeds vaker af wat er met ons mooie Groningen aan de hand is. Waarom fietsen mensen over de stoep en gaan ze er daarbij van uit dat jij als voetganger wel even aan de kant gaat? Waarom dumpen stadjershun afval op straat, terwijl ze het...

Prikkels, prikkels en nog meer prikkelen

Door een continue multi-overprikkeling, leven we in een roes, hebben we steeds heftiger prikkels nodig en krijgen en maken we die. Daardoor hebben we steeds minder contact met onszelf en onze omgeving en doen maar wat. Onder andere fietsen op de stoep en bejaarden aan...

Een week weg uit de tijd

Begin deze week liep ik de Hondsrug op naar Emmen. Deur uit, Martinikerkhof over, Herestraat in, Hereweg af, centrum Haren rechts, links, zandpad, zandpad, appeltaart, zandpad, zandpad, 250 gram Black Angus burger, zandpad, zandpad, Emmermeer. Na 25 kilometer vond ik...

Die ene Vraag voor Nederland

Zeven jaar terug gaf ik een lezing over social media en de kracht van de massa die je daarmee kunt aanspreken. Ik stond op het podium en 300 paar ogen staarden me aan. Nooit eerder had ik de kracht van de massa zo gevoeld. 300 paar ogen. Daar konden geen 300.000...

Hoe Wilders zijn achterban vals voorlicht met van internet geplukte foto.

Vandaag houdt D66 haar congres. Kijkend naar tweets en livestream is dat een vrolijke bedoening. Geert Wilders heeft het congres opgemerkt en doet er een tweet over. Zie hieronder. Met de foto in deze tweet suggereert Wilders dat er nogal veel hoofddoekje dragende...

Hoe laten we nog meer dames ook ‘s avonds met een veilig gevoel door de tunneltjes tussen stad en Vinkhuizen fietsen?

[Status: permanent beta / nooit af] Op 17 november vroeg ik Groningers - vanuit mijn rol als aanjager van het Veranderlab Veiligheid - waar en wanneer ze zich onveilig voelden en waarom. Mijn intentie hierbij: die situaties samen onder de loep nemen, één of twee...

Wat is het nut van social media voor jou?

De eerste jaren nadat Twitter en Facebook op de wereld kwamen, was er tijdens een lezing altijd wel iemand met een vraag over het nut van social media. “Wat heb ik er nou aan dat andere mensen melden dat ze op het toilet zitten of worteltjes staan te schrappen?” Ik...

Oertijd, ijktijd. In beta.

Goed. Even lekker vaag doen. Ik deel wat dwarrelingen uit mijn hoofd. Schiet, vraag of vul gerust aan. Work in progress. Vorige week was ik met mijn vader in het Aviodrome in Lelystad (vader-zoon aanrader trouwens). Het museum vertelt onder meer het verhaal van de...