Al een jaar of vijf discussieer ik met studenten en anderen over wat fruit eigenlijk is. Ik gebruik’t om even op te warmen, om even aan elkaar te wennen of vaak ook om mijn ‘kerstboom’ te introduceren. Zoveel te langer ik me met deze vraag bezighoud, zoveel te boeiender de discussie wordt. Op enig verzoek, maar vooral ook omdat ik geïnteresseerd ben in meedenkers op het web, stel ik u de vraag: wat is fruit?

Wat is fruit? Fruit, fruit, fruit? Het lijkt zo simpel. Iedereen kent volop voorbeelden: een appel is fruit, een sinaasappel, een banaan. Daar hoeven we niet lang over te discussiëren. Fruit ligt bijvoorbeeld in de fruitmand en je kunt ’t kopen bij de groenteboer. Bij de groenteboer? Daar begint de verwarring al!

Maar wat is fruit nou eigenlijk? Wat is een bruikbare definitie? Een appel is fruit. Klaar. Een peer, een sinaasappel. Maar wat dachten we van een sperzieboon of een sappig worteltje? Een aardappel? Niet echt, hè. Allemaal eetbaar, te koop bij de groenteboer. Afkomstig van een plant. Maar wat maakt een appel fruit en een aardappel niet? Wat zegt onze Van Dale? Onder andere: fruit is eetbare vruchten. En wat is dan een vrucht oh wijs boek van Van Dale? Een kuiken is in zekere zin ook een vrucht en eetbaar, dus fruit? Lijkt me niet. Aanscherpen dus.

Laten we beginnen aan te vullen met ‘afkomstig van een plant’. Dan hebben we dat kuiken i.e.g. uitgesloten. Kunnen we fruit dan definiëren als een eetbare vrucht afkomstig van een plant? Was die sperzieboon ook fruit? Nee, groente. Wat is het verschil? Welk principe maakt een boon groente en geen fruit? Alle vormen van fruit, die we tot dusver hebben bedacht groeien aan een ‘boom’: sinaasappelboom, appelboom, perenboom, et cetera. En groente groeit niet aan een boom, maar aan iets ander plant-achtigs. Misschien moeten we er van maken: “eetbare vrucht van een boom.” Maar how about een aardbei, die groeit aan een struik… En wat is dan het verschil tussen die aardbei-struik en bijvoorbeeld een bonenstaak? Een struik is een meerjarige plant, een bonenstaak is een eenjarige plant.. Ah: “Fruit is een eetbare vrucht, afkomstig van een meerjarige plant.” Klinkt zinnig: zijn we er dan?

Wat dachten we van een kokosnoot of welke noot dan ook? Wat er binnenin zit – het vruchtvlees en/of sap – is nuttigbaar, maar de noot op zich niet. Dus eetbaar? In elk geval ten dele en soms moet je ook drinken en niet slechts eten. Kortom: is fruit dan een in ten dele of geheel nuttigbare vrucht, afkomstig van een meerjarige plant?

Kunnen we nog een slag maken? Kunnen we nog weer iets bedenken dat voldoet aan deze definitie, maar geen fruit is. Is een dennenappel fruit? Of wat dachten we van de levensbedreigend giftige wolfskers? Fruit moest maar gezond of op zijn minst eetbaar zijn – voor een mens.

Ik concludeer de discussie tot zover als volgt: fruit is een – door een mens – geheel of ten dele nuttigbare vrucht, afkomstig van een meerjarige plant, die vaak ook nog’ns gezond is.

En voor alle duidelijkheid: een komkommer, een paprika, rabarber zijn dus geen fruit.

Zie je ernstige gaten in mijn redenering? Ben je’t met me oneens? Volg je’t niet? Please let me know… En nee, ik beloof dat ik de komende tijd nog niet moeilijk ga doen over ‘groente’.

Mee naar de toekomst en terug

We leven in een tijdperk van wereldwijde transitie. Van een geïndustrialiseerde wereld vol met uit de hand gelopen centralisatie, standaardisaties en controle, gaan we toe naar een wereld waarin steeds meer mensen, steeds meer gevoed door andere mensen, gaan denken en...

Samen door de Wadden met Oud en Nieuw

Met oud en nieuw was ik met Beau op Terschelling. We waren liever op een waddeneiland met regen, wind en leegte dan warm thuis tussen de mensen in de stad. Op Terschelling is het geweldig. Met de boot vanaf Harlingen, aankomen op West, langs de Waddenzee fietsen naar...

Op zoek naar een uitgever voor mijn coming of age roman ‘Gespoord’

De afgelopen twee jaar werkte ik aan een boek, een roman. Ik vind het af genoeg om nu op zoek te gaan naar een uitgever en het samen tot een mooi einde te brengen. Hieronder deel ik de brief die ik naar een aantal uitgevers wil sturen, de synopsis en een linkje naar...

Van Asostaat Groningen naar Vrijstaat Groningen!

Binnenstad Groningen. Zaterdagmiddag. Ik loop een rondje. Mensen genieten van een heerlijk herfstzonnetje. Ze pikken een terrasje. Ze keuvelen wat en shoppen wat. Heerlijk. Een aantal mensen is minder lekker bezig. Ze zijn zo verzonken in hun telefoon dat ze tegen...

Groningen. City of Millennials.

De afgelopen tijd vraag ik me steeds vaker af wat er met ons mooie Groningen aan de hand is. Waarom fietsen mensen over de stoep en gaan ze er daarbij van uit dat jij als voetganger wel even aan de kant gaat? Waarom dumpen stadjershun afval op straat, terwijl ze het...

Prikkels, prikkels en nog meer prikkelen

Door een continue multi-overprikkeling, leven we in een roes, hebben we steeds heftiger prikkels nodig en krijgen en maken we die. Daardoor hebben we steeds minder contact met onszelf en onze omgeving en doen maar wat. Onder andere fietsen op de stoep en bejaarden aan...

Een week weg uit de tijd

Begin deze week liep ik de Hondsrug op naar Emmen. Deur uit, Martinikerkhof over, Herestraat in, Hereweg af, centrum Haren rechts, links, zandpad, zandpad, appeltaart, zandpad, zandpad, 250 gram Black Angus burger, zandpad, zandpad, Emmermeer. Na 25 kilometer vond ik...

Die ene Vraag voor Nederland

Zeven jaar terug gaf ik een lezing over social media en de kracht van de massa die je daarmee kunt aanspreken. Ik stond op het podium en 300 paar ogen staarden me aan. Nooit eerder had ik de kracht van de massa zo gevoeld. 300 paar ogen. Daar konden geen 300.000...

Hoe Wilders zijn achterban vals voorlicht met van internet geplukte foto.

Vandaag houdt D66 haar congres. Kijkend naar tweets en livestream is dat een vrolijke bedoening. Geert Wilders heeft het congres opgemerkt en doet er een tweet over. Zie hieronder. Met de foto in deze tweet suggereert Wilders dat er nogal veel hoofddoekje dragende...

Hoe laten we nog meer dames ook ‘s avonds met een veilig gevoel door de tunneltjes tussen stad en Vinkhuizen fietsen?

[Status: permanent beta / nooit af] Op 17 november vroeg ik Groningers - vanuit mijn rol als aanjager van het Veranderlab Veiligheid - waar en wanneer ze zich onveilig voelden en waarom. Mijn intentie hierbij: die situaties samen onder de loep nemen, één of twee...

Wat is het nut van social media voor jou?

De eerste jaren nadat Twitter en Facebook op de wereld kwamen, was er tijdens een lezing altijd wel iemand met een vraag over het nut van social media. “Wat heb ik er nou aan dat andere mensen melden dat ze op het toilet zitten of worteltjes staan te schrappen?” Ik...

Oertijd, ijktijd. In beta.

Goed. Even lekker vaag doen. Ik deel wat dwarrelingen uit mijn hoofd. Schiet, vraag of vul gerust aan. Work in progress. Vorige week was ik met mijn vader in het Aviodrome in Lelystad (vader-zoon aanrader trouwens). Het museum vertelt onder meer het verhaal van de...