Al een jaar of vijf discussieer ik met studenten en anderen over wat fruit eigenlijk is. Ik gebruik’t om even op te warmen, om even aan elkaar te wennen of vaak ook om mijn ‘kerstboom’ te introduceren. Zoveel te langer ik me met deze vraag bezighoud, zoveel te boeiender de discussie wordt. Op enig verzoek, maar vooral ook omdat ik geïnteresseerd ben in meedenkers op het web, stel ik u de vraag: wat is fruit?

Wat is fruit? Fruit, fruit, fruit? Het lijkt zo simpel. Iedereen kent volop voorbeelden: een appel is fruit, een sinaasappel, een banaan. Daar hoeven we niet lang over te discussiëren. Fruit ligt bijvoorbeeld in de fruitmand en je kunt ’t kopen bij de groenteboer. Bij de groenteboer? Daar begint de verwarring al!

Maar wat is fruit nou eigenlijk? Wat is een bruikbare definitie? Een appel is fruit. Klaar. Een peer, een sinaasappel. Maar wat dachten we van een sperzieboon of een sappig worteltje? Een aardappel? Niet echt, hè. Allemaal eetbaar, te koop bij de groenteboer. Afkomstig van een plant. Maar wat maakt een appel fruit en een aardappel niet? Wat zegt onze Van Dale? Onder andere: fruit is eetbare vruchten. En wat is dan een vrucht oh wijs boek van Van Dale? Een kuiken is in zekere zin ook een vrucht en eetbaar, dus fruit? Lijkt me niet. Aanscherpen dus.

Laten we beginnen aan te vullen met ‘afkomstig van een plant’. Dan hebben we dat kuiken i.e.g. uitgesloten. Kunnen we fruit dan definiëren als een eetbare vrucht afkomstig van een plant? Was die sperzieboon ook fruit? Nee, groente. Wat is het verschil? Welk principe maakt een boon groente en geen fruit? Alle vormen van fruit, die we tot dusver hebben bedacht groeien aan een ‘boom’: sinaasappelboom, appelboom, perenboom, et cetera. En groente groeit niet aan een boom, maar aan iets ander plant-achtigs. Misschien moeten we er van maken: “eetbare vrucht van een boom.” Maar how about een aardbei, die groeit aan een struik… En wat is dan het verschil tussen die aardbei-struik en bijvoorbeeld een bonenstaak? Een struik is een meerjarige plant, een bonenstaak is een eenjarige plant.. Ah: “Fruit is een eetbare vrucht, afkomstig van een meerjarige plant.” Klinkt zinnig: zijn we er dan?

Wat dachten we van een kokosnoot of welke noot dan ook? Wat er binnenin zit – het vruchtvlees en/of sap – is nuttigbaar, maar de noot op zich niet. Dus eetbaar? In elk geval ten dele en soms moet je ook drinken en niet slechts eten. Kortom: is fruit dan een in ten dele of geheel nuttigbare vrucht, afkomstig van een meerjarige plant?

Kunnen we nog een slag maken? Kunnen we nog weer iets bedenken dat voldoet aan deze definitie, maar geen fruit is. Is een dennenappel fruit? Of wat dachten we van de levensbedreigend giftige wolfskers? Fruit moest maar gezond of op zijn minst eetbaar zijn – voor een mens.

Ik concludeer de discussie tot zover als volgt: fruit is een – door een mens – geheel of ten dele nuttigbare vrucht, afkomstig van een meerjarige plant, die vaak ook nog’ns gezond is.

En voor alle duidelijkheid: een komkommer, een paprika, rabarber zijn dus geen fruit.

Zie je ernstige gaten in mijn redenering? Ben je’t met me oneens? Volg je’t niet? Please let me know… En nee, ik beloof dat ik de komende tijd nog niet moeilijk ga doen over ‘groente’.

Hoe krijgen we de stilte-coupé écht stil?

(foto: Wikimedia - Steven Lek)Gisteren reisde ik met de trein (tweede klas) terug van Amsterdam naar Groningen. Twee overstappen, drie treinen, drie keer koos ik voor de stilte-coupé, lekker lezen, heerlijk rustig. En drie keer was er simpelweg onduidelijkheid over...

Huppelen, de Haarlemmer Olie voor je gezondheid?

Wat gebeurt er als je het woord huppelen hoort of zelf uitspreekt? Waarschijnlijk moet je glimlachen, dwarrelt er iets vrolijks door je gedachten en denk je terug aan je kindertijd. En wat is dan de laatste keer dat je gehuppeld hebt? En wat is de laatste keer dat je...

16+ Ideeën om meer ruimte om te bewegen te maken (in de ouderenzorg)

ZINN, of voluit Zorgorganisatie In Noord-Nederland, is één van de grote ouderenzorgorganisaties van het noorden. Ze zijn gezond, gaan lekker, doen al volop slimme, innovatieve, mooie dingen voor ouderen, naasten en de wereld, en… er mag de komende jaren nog meer...

Elkaar langer aankijken

Geen mens is een slecht mens In 2009 werd ik gezakkenrold door een junk. Hij jatte een tientje uit mijn broekzak en dat raakte zoiets dieps in mij, dat ik voelde alsof ik hém wel van zijn leven wilde beroven. Later ging ik koffie drinken met mensen van de straat en...

Wat als we elke dag naar ons werk zouden wandelen?

Vorige week wandelde ik een etappe van het Groot Frieslandpad mee met wandelprofessor Zef Hemel. Zef is planoloog en heeft als denker, doener, hoogleraar, ambtenaar een grote invloed gehad op grootstedelijke ontwikkeling in Nederland. Sinds maart dit jaar is hij...

Zomerleestip, naar de koning en smartphone gezonde scholen

Zomerleestip: Donkerder 2.0 In 2020 verscheen mijn debuutroman Donkerder. Zo’n 1.000 exemplaren gingen over de toonbank, tientallen prachtige reacties verschenen op Bol.com, Hebban.nl en Goodreads en tientallen bibliotheken namen Donkerder op in hun collectie en mijn...

86 Tips voor gezond smartphone gebruik op school en in de klas.

(Foto: Martijn Aslander) Smartphones zijn wonderapparaatjes, daarom heten ze ook smartphones. Als je alles wat je met een smartphone kunt, in losse apparaten bij je zou willen dragen, dan zou je een flink backpack nodig hebben. Smartphones zijn ook de hel, dat is...

Hoe zet je een sociale beweging op? Mijn handleiding, in drie stappen.

Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Freya (bovenstaande foto is ook van haar).  ‘Ik volg je nu een tijdje op LinkedIn, omdat ik vind dat je erg inspirerende en interessante dingen doet en dan ook nog in het noorden! Erg leuk.    Ik hou me bezig met...

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Digitale Fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Doe je mee?

De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20...

Vaker tot veel tellen

‘Waar wind je je over op?’ Ik stel deze vraag vaak aan groepen om ze een beetje aan de praat te krijgen. Als er ruimte is stuur ik ze daarna graag de straat op, de krantenhoek van de bieb in, om pas weer terug te komen als ze een flinke verzameling opwindsels hebben,...