‘Andere regio’s laten keer op keer van zich horen, gaan mee op handelsreizen en staan met busladingen lobbyisten in Den Haag en Brussel. Groningers zie je bijna nooit en zeker niet met één duidelijk verhaal voor de toekomst. En ik denk dat jullie daar kansen laten liggen.’ Zo herinner ik me de woorden van minister Sigrid Kaag, maandagavond tijdens een etentje georganiseerd door D66 Groningen, waar ik mocht aanschuiven.

Na afloop ontstond een mooi idee waar ik samen met een aantal andere aanwezigen graag een zwieper aan geef. Bij deze de eerste stap van die zwieper: een zoektocht naar – zeg – 100 Groningers die aan staan, een zoektocht naar 100 Groningers met een andere kijk op de wereld en de toekomst, een zoektocht naar 100 Groningers met een ander, fris geluid, een zoektocht naar 100 Groningers jong en oud, man, vrouw, stadjer, ommelander, veenkoloniaal, ondernemer, wetenschapper, bestuurder, leerling, oproerkraaier, voor de hand liggend én nog onbekend, voormalig Groninger (maar stiekem nog steeds). Samen met hen gaan we op zoek naar de essentie van Groningen. Samen met hen delen we de essentie van Groningen. Samen met hen maken we Groningen nog beter dan het nu al is…

Welke Groninger moeten we hebben? Wie mag volgens jou niet ontbreken?

Deel je suggesties voor wie we moeten spreken / uitnodigen in dit Google Form met ons of wijs ons er op een andere manier op. Ik beloof dat we zo netjes mogelijk met opgehaalde gegevens om gaan. We hebben liever één geweldige suggesties dan een lijst namen.

Van welke regio’s kunnen we leren?

Als voorbeelden waar ze het slimmer aanpakken noemde mevrouw Kaag bijvoorbeeld Brainport Eindhoven waar ze wél een duidelijk, goed verhaal hebben wat ze veel, vaak en keer op keer blijven herhalen (en wat ondertussen zijn vruchten afwerpt). Ze noemde Zeeland dat over landsgrenzen heen kijkt en naar Antwerpen trekt. En ze noemde Limburg dat de banden met de meer natuurlijke omgeving in Duitsland aanhaalt, dan dat ze naar de Randstad kijkt.

Wat kunnen wij Groningers daarvan leren?

Samen de essentie van Groningen boven halen én delen

Het idee dat ontstond: 100 Groningers samenbrengen en samen met hen de essentie van Groningen bovenhalen. 100 Groningers samenbrengen en ze samen waardevolle dingen voor elkaar en voor Groningen laten doen. 100 Groningers samenbrengen en hen met het verhaal hun werelden in laten gaan – als ambassadeur, als lobbyist, als trotse Groninger. En ja, dat gaat verder dan een brave, lichtelijk versplinterde exercitie vanuit de Provincie, een strakke campagne van Marketing Groningen of een site van een paar welwillende ondernemers. En ja, misschien kunnen we snoepen uit een poule van jonge topwetenschappers, of van een verzameling online ondernemers, of misschien kunnen we de mensen van Ommekracht weer aanzwengelen. Of wie uit deze lijst op wikipedia moeten we hebben? Misschien kunnen we met z’n allen samenkomen, maar misschien gaan we ze wel eerst één voor één bij langs om ze met aandacht interviewen, bijvoorbeeld om er een podcast van te maken. Het hoeft niet snel-snel-snel. Wel goed-goed-goed. Met rust, aandacht en liefde. Samen met hen maken we Groningen nog beter dan het nu al is…

Welk verhaal verbindt ons? Wat is onze unieke belofte naar de natuurlijke omgeving en naar de rest wereld? En wat kunnen we doen om dat verhaal te versterken en samen verder vorm te geven?

We beginnen met de Groningers. Daaruit volgt inhoud en beweging.

Wie mag volgens jou niet ontbreken? Welke Groninger móeten we spreken? 

Deel je suggesties voor wie we moeten spreken / uitnodigen in dit Google Form met ons of wijs ons er op een andere manier op. Ik beloof dat ik zo netjes mogelijk met opgehaalde gegevens om ga. 

Dank voor het meedenken.

D66 Groningen, Paula in het bijzonder, bedankt voor de uitnodiging. Mevrouw Kaag, bedankt voor het aanzwengelen. U hoort van ons. 

Voor alle duidelijkheid: het wordt geen D66-ding. D66 Groningen bracht twaalf mensen bij elkaar. Een aantal daarvan gaat de komende tijd samen verder.