Gisteravond appte Max me om te vragen of ik zin had om vanavond mee te gaan eten. En hij had Erik-Jan ook al gevraagd. “Kwart over vijf bij de V&D-ingang aan de kant van de Ebbinge?” “Kwart over vijf bij de V&D-ingang aan de kant van de Ebbinge.”

Van werk naar huis loop ik tegen Richel en twee makkers aan.

“Hoe is het?”

“Goed. Jou? Ga je ook?”

“Euh. Ja goed. Ja.”

“Tot zo.”

Op de zebra bij Bommen Berend wenst Bernard me een goede dag.

“Ga je ook?”

“Waar? Ach nee. Ik eet thuis. Eet smakelijk.”

“Jammer. Ja. Jij ook.”

“Eet smakelijk. Eet smakelijk. En pas op met oversteken. Fijne avond.”

“Dank je. En jij ook.”

“Fijne avond.”

Erik-Jan is er al. Max niet. We zijn ook wat aan de vroege kant, dus gaan we maar even zitten. Op straat. Mooie plek zo voor de ingang van de V&D. Jan kijkt ons aan en vindt het maar vreemd dat twee volwassen kerels zo op de grond gaan zitten.

Max komt maar niet. Erik-Jan belt. Ik loop even het hoekje om naar Leendert, de neef van Leendert. Geen Max, maar wel Willem.

“Hoe was het gisteren?”

“Ja goed. Heel goed.”

“Ja ik moest uit Leeuwarden komen.”

“Maandag gaan we nog een keer. En dan om zes uur.”

“Ik noteer het. Tof.”

“Ik moet door. Erik-Jan wacht op me. We zijn op zoek naar Max. We gaan met hem eten.”

“Niet gezien.”

“Moi. Moi.”

“Moi. Moi.”

Erik-Jan staat er nog. Max nog niet.

Dan zelf maar die kant op.

“Wellicht heeft-ie ons laatste appje niet ontvangen en is-ie al die kant op gegaan. Hij heeft niet overal internet, hè. Het begint om half zes toch?”

“Is het hier links of rechts?”

“Butjesstraat.”

“Ik dacht daar waar Jonny ons op had gewezen.”

“Nee. Dat is iets anders. Dat is volgende week geloof ik. Ik heb nog even op internet gekeken. Bij’t Klooster.”

“OK. Als jij het zegt.”

“Is het hier?”

“Ja. Hier is’t Klooster.”

En daar is Max. Onze gastheer. Hij snelt achter ons aan en roept.

Al vanaf een afstandje begint hij ons uit te leggen, waarom hij ons hiermee naartoe wil nemen.

“Ik wil jullie de warmte laten voelen.”

“Maar hoe is het met je?”

“Ach. Het gaat weer. Ik heb in elk geval weer twee nachten geslapen. Dankzij Erik-Jan en Karin.”

“Mooi.”

“Willem vertelde al dat jullie naar me op zoek waren.”

We praten verder en gaan het hoekje om.

Daar is Richel weer met zijn twee makkers. En Jan. Dirk komt naar ons toe. En een andere Jan fietst voorbij.

“Ze gaan om kwart voor zes open.”

En Dirk en Max leggen uit hoe het gaat.

Bij de deur staat andere Dirk ons welkom te heten.

“Erik-Jan.”

“Ja ik ken jou. Dirk. Gewoon een kop koffie toch?”

“Ritzo.”

“Dirk. Geniet ervan.”

Het is al flink druk. Leandra en zijn matties zitten meteen links. Richel met zijn makkers halverwege. En daar is Gerard. En Joop. Youp is er niet. Jonny ook niet.

“Laten we hier gaan zitten. Ik zal vragen of er iemand van hier bij ons komt zitten.”

“Hi. Welkom.”

“Dank je. Ritzo.”

“Barbara. Hoi Dirk.”

“Erik-Jan.”

“Barbara. Ik kom zo bij jullie. Willen jullie groentesoep?”

Dirk hoeft geen soep. Wij wel. “Natuurlijk. Vitamientjes,” zegt Max.

Menne komt even langs. En Samuel met Peter.

“We hadden even wat gedoe, maar het is nu weer goed. Uiteraard.”

Een blinde man bespeelt de piano.

Barbara serveert de soep en schuift aan.

“Wat mooi, zeg. Dit raakt me. En dit is echt heerlijk.”

“Ja. We doen dit één keer per maand. We koken met verse ingrediënten. Inmiddels zo’n anderhalf jaar.”

We eten. Er schuiven wat mensen bij de andere tafeltjes aan. Iedereen eet.

Er wordt gepraat. Wat gelachen. Max krijgt een schouderklopje. En nog één.

“En wie zijn jullie?”

“Wij doen Gewoon een kop koffie en stadswandelingen.”

“Is dat met dat je twee kopjes koffie koopt en één achterlaat?”

“Nee. Dat is iets anders.”

En ik vertel over mijn eerste praatjes met Jonny, over koffiedrinken en over toen we samen uit eten gingen en hij me achteraf thuis koffie aanbood.

Barbara haalt het hoofdgerecht. Boontjes, komkommer, een gehaktbal en aardappels met jus. Haar zus stelt zich ook even rap voor.

“Wat mooi, zeg. Kunnen we jullie misschien ergens mee helpen?”

“Op zich gaat het nu heel goed. We hebben eten. We hebben zo’n twintig vrijwilligers uit de gemeente. Straks in de zomer gaan we even dicht.”

“Misschien dat onze meewerkers kunnen helpen? Of misschien kunnen we een barbecue organiseren?”

Max gaat van tafel en Max komt terug. En hij legt uit wat het verschil is tussen een schouderklopje en een zacht kneepje.

“Hij had me even nodig. Hij wilde me even spreken. Hij weet het nog niet. Hij had ook voor € 200,- in het Stadspark gekund en is nu meer kwijt.”

René komt binnen en schuift aan bij Leandra en zijn matties. En derde Dirk. En een jongetje met zijn moeder.

“Waar was je?”

“Werken.”

“Ah. Mijn twee meter ellende was er niet.”

En René lacht.

“Wie wil er nog een gehaktbal?”

Barbara ruimt af en komt terug met toetjes. IJs met vruchten.

“Heerlijk.”

“Maakt mijn moeder altijd een dag van tevoren.”

“Wie wil er nog één?”

De pianist neemt weer plaats en speelt verder.

De gasten vertrekken.

“We willen zo sluiten.”

We blijven nog even zitten. Ik kijk rond. We bedanken Barbara, haar vader de dominee, de kok en lopen naar buiten.

“Dat was een prachtige avond, Max.”

“Oh. ik loop nog even naar binnen om wat te doneren. Stom.”

En dat blijkt helemaal niet te hoeven, want ze vinden het contact het belangrijkste.

We nemen afscheid van Dirk en de anderen en doen nog één kop koffie en gewoon een krantje bij Kim.

Het was een rijke avond. En als Max je ooit vraagt mee uit eten vraagt. Het beste antwoord is: “Ja, graag.”

Erik-Jan, Max en ik waren vanavond te gast bij de Doperse Dis, een prachtinitiatief van de Doopsgezinde Gemeente Groningen. Elke derde dinsdag van de maand om 18.00 uur. Een gratis maaltijd voor dak- en thuislozen. Ook mooi als je wel een dak boven je hoofd hebt, bijvoorbeeld om mee te helpen als vrijwilliger.

Mee naar de toekomst en terug

We leven in een tijdperk van wereldwijde transitie. Van een geïndustrialiseerde wereld vol met uit de hand gelopen centralisatie, standaardisaties en controle, gaan we toe naar een wereld waarin steeds meer mensen, steeds meer gevoed door andere mensen, gaan denken en...

Samen door de Wadden met Oud en Nieuw

Met oud en nieuw was ik met Beau op Terschelling. We waren liever op een waddeneiland met regen, wind en leegte dan warm thuis tussen de mensen in de stad. Op Terschelling is het geweldig. Met de boot vanaf Harlingen, aankomen op West, langs de Waddenzee fietsen naar...

Op zoek naar een uitgever voor mijn coming of age roman ‘Gespoord’

De afgelopen twee jaar werkte ik aan een boek, een roman. Ik vind het af genoeg om nu op zoek te gaan naar een uitgever en het samen tot een mooi einde te brengen. Hieronder deel ik de brief die ik naar een aantal uitgevers wil sturen, de synopsis en een linkje naar...

Van Asostaat Groningen naar Vrijstaat Groningen!

Binnenstad Groningen. Zaterdagmiddag. Ik loop een rondje. Mensen genieten van een heerlijk herfstzonnetje. Ze pikken een terrasje. Ze keuvelen wat en shoppen wat. Heerlijk. Een aantal mensen is minder lekker bezig. Ze zijn zo verzonken in hun telefoon dat ze tegen...

Groningen. City of Millennials.

De afgelopen tijd vraag ik me steeds vaker af wat er met ons mooie Groningen aan de hand is. Waarom fietsen mensen over de stoep en gaan ze er daarbij van uit dat jij als voetganger wel even aan de kant gaat? Waarom dumpen stadjershun afval op straat, terwijl ze het...

Prikkels, prikkels en nog meer prikkelen

Door een continue multi-overprikkeling, leven we in een roes, hebben we steeds heftiger prikkels nodig en krijgen en maken we die. Daardoor hebben we steeds minder contact met onszelf en onze omgeving en doen maar wat. Onder andere fietsen op de stoep en bejaarden aan...

Een week weg uit de tijd

Begin deze week liep ik de Hondsrug op naar Emmen. Deur uit, Martinikerkhof over, Herestraat in, Hereweg af, centrum Haren rechts, links, zandpad, zandpad, appeltaart, zandpad, zandpad, 250 gram Black Angus burger, zandpad, zandpad, Emmermeer. Na 25 kilometer vond ik...

Die ene Vraag voor Nederland

Zeven jaar terug gaf ik een lezing over social media en de kracht van de massa die je daarmee kunt aanspreken. Ik stond op het podium en 300 paar ogen staarden me aan. Nooit eerder had ik de kracht van de massa zo gevoeld. 300 paar ogen. Daar konden geen 300.000...

Hoe Wilders zijn achterban vals voorlicht met van internet geplukte foto.

Vandaag houdt D66 haar congres. Kijkend naar tweets en livestream is dat een vrolijke bedoening. Geert Wilders heeft het congres opgemerkt en doet er een tweet over. Zie hieronder. Met de foto in deze tweet suggereert Wilders dat er nogal veel hoofddoekje dragende...

Hoe laten we nog meer dames ook ‘s avonds met een veilig gevoel door de tunneltjes tussen stad en Vinkhuizen fietsen?

[Status: permanent beta / nooit af] Op 17 november vroeg ik Groningers - vanuit mijn rol als aanjager van het Veranderlab Veiligheid - waar en wanneer ze zich onveilig voelden en waarom. Mijn intentie hierbij: die situaties samen onder de loep nemen, één of twee...

Wat is het nut van social media voor jou?

De eerste jaren nadat Twitter en Facebook op de wereld kwamen, was er tijdens een lezing altijd wel iemand met een vraag over het nut van social media. “Wat heb ik er nou aan dat andere mensen melden dat ze op het toilet zitten of worteltjes staan te schrappen?” Ik...

Oertijd, ijktijd. In beta.

Goed. Even lekker vaag doen. Ik deel wat dwarrelingen uit mijn hoofd. Schiet, vraag of vul gerust aan. Work in progress. Vorige week was ik met mijn vader in het Aviodrome in Lelystad (vader-zoon aanrader trouwens). Het museum vertelt onder meer het verhaal van de...