Gisteravond appte Max me om te vragen of ik zin had om vanavond mee te gaan eten. En hij had Erik-Jan ook al gevraagd. “Kwart over vijf bij de V&D-ingang aan de kant van de Ebbinge?” “Kwart over vijf bij de V&D-ingang aan de kant van de Ebbinge.”

Van werk naar huis loop ik tegen Richel en twee makkers aan.

“Hoe is het?”

“Goed. Jou? Ga je ook?”

“Euh. Ja goed. Ja.”

“Tot zo.”

Op de zebra bij Bommen Berend wenst Bernard me een goede dag.

“Ga je ook?”

“Waar? Ach nee. Ik eet thuis. Eet smakelijk.”

“Jammer. Ja. Jij ook.”

“Eet smakelijk. Eet smakelijk. En pas op met oversteken. Fijne avond.”

“Dank je. En jij ook.”

“Fijne avond.”

Erik-Jan is er al. Max niet. We zijn ook wat aan de vroege kant, dus gaan we maar even zitten. Op straat. Mooie plek zo voor de ingang van de V&D. Jan kijkt ons aan en vindt het maar vreemd dat twee volwassen kerels zo op de grond gaan zitten.

Max komt maar niet. Erik-Jan belt. Ik loop even het hoekje om naar Leendert, de neef van Leendert. Geen Max, maar wel Willem.

“Hoe was het gisteren?”

“Ja goed. Heel goed.”

“Ja ik moest uit Leeuwarden komen.”

“Maandag gaan we nog een keer. En dan om zes uur.”

“Ik noteer het. Tof.”

“Ik moet door. Erik-Jan wacht op me. We zijn op zoek naar Max. We gaan met hem eten.”

“Niet gezien.”

“Moi. Moi.”

“Moi. Moi.”

Erik-Jan staat er nog. Max nog niet.

Dan zelf maar die kant op.

“Wellicht heeft-ie ons laatste appje niet ontvangen en is-ie al die kant op gegaan. Hij heeft niet overal internet, hè. Het begint om half zes toch?”

“Is het hier links of rechts?”

“Butjesstraat.”

“Ik dacht daar waar Jonny ons op had gewezen.”

“Nee. Dat is iets anders. Dat is volgende week geloof ik. Ik heb nog even op internet gekeken. Bij’t Klooster.”

“OK. Als jij het zegt.”

“Is het hier?”

“Ja. Hier is’t Klooster.”

En daar is Max. Onze gastheer. Hij snelt achter ons aan en roept.

Al vanaf een afstandje begint hij ons uit te leggen, waarom hij ons hiermee naartoe wil nemen.

“Ik wil jullie de warmte laten voelen.”

“Maar hoe is het met je?”

“Ach. Het gaat weer. Ik heb in elk geval weer twee nachten geslapen. Dankzij Erik-Jan en Karin.”

“Mooi.”

“Willem vertelde al dat jullie naar me op zoek waren.”

We praten verder en gaan het hoekje om.

Daar is Richel weer met zijn twee makkers. En Jan. Dirk komt naar ons toe. En een andere Jan fietst voorbij.

“Ze gaan om kwart voor zes open.”

En Dirk en Max leggen uit hoe het gaat.

Bij de deur staat andere Dirk ons welkom te heten.

“Erik-Jan.”

“Ja ik ken jou. Dirk. Gewoon een kop koffie toch?”

“Ritzo.”

“Dirk. Geniet ervan.”

Het is al flink druk. Leandra en zijn matties zitten meteen links. Richel met zijn makkers halverwege. En daar is Gerard. En Joop. Youp is er niet. Jonny ook niet.

“Laten we hier gaan zitten. Ik zal vragen of er iemand van hier bij ons komt zitten.”

“Hi. Welkom.”

“Dank je. Ritzo.”

“Barbara. Hoi Dirk.”

“Erik-Jan.”

“Barbara. Ik kom zo bij jullie. Willen jullie groentesoep?”

Dirk hoeft geen soep. Wij wel. “Natuurlijk. Vitamientjes,” zegt Max.

Menne komt even langs. En Samuel met Peter.

“We hadden even wat gedoe, maar het is nu weer goed. Uiteraard.”

Een blinde man bespeelt de piano.

Barbara serveert de soep en schuift aan.

“Wat mooi, zeg. Dit raakt me. En dit is echt heerlijk.”

“Ja. We doen dit één keer per maand. We koken met verse ingrediënten. Inmiddels zo’n anderhalf jaar.”

We eten. Er schuiven wat mensen bij de andere tafeltjes aan. Iedereen eet.

Er wordt gepraat. Wat gelachen. Max krijgt een schouderklopje. En nog één.

“En wie zijn jullie?”

“Wij doen Gewoon een kop koffie en stadswandelingen.”

“Is dat met dat je twee kopjes koffie koopt en één achterlaat?”

“Nee. Dat is iets anders.”

En ik vertel over mijn eerste praatjes met Jonny, over koffiedrinken en over toen we samen uit eten gingen en hij me achteraf thuis koffie aanbood.

Barbara haalt het hoofdgerecht. Boontjes, komkommer, een gehaktbal en aardappels met jus. Haar zus stelt zich ook even rap voor.

“Wat mooi, zeg. Kunnen we jullie misschien ergens mee helpen?”

“Op zich gaat het nu heel goed. We hebben eten. We hebben zo’n twintig vrijwilligers uit de gemeente. Straks in de zomer gaan we even dicht.”

“Misschien dat onze meewerkers kunnen helpen? Of misschien kunnen we een barbecue organiseren?”

Max gaat van tafel en Max komt terug. En hij legt uit wat het verschil is tussen een schouderklopje en een zacht kneepje.

“Hij had me even nodig. Hij wilde me even spreken. Hij weet het nog niet. Hij had ook voor € 200,- in het Stadspark gekund en is nu meer kwijt.”

René komt binnen en schuift aan bij Leandra en zijn matties. En derde Dirk. En een jongetje met zijn moeder.

“Waar was je?”

“Werken.”

“Ah. Mijn twee meter ellende was er niet.”

En René lacht.

“Wie wil er nog een gehaktbal?”

Barbara ruimt af en komt terug met toetjes. IJs met vruchten.

“Heerlijk.”

“Maakt mijn moeder altijd een dag van tevoren.”

“Wie wil er nog één?”

De pianist neemt weer plaats en speelt verder.

De gasten vertrekken.

“We willen zo sluiten.”

We blijven nog even zitten. Ik kijk rond. We bedanken Barbara, haar vader de dominee, de kok en lopen naar buiten.

“Dat was een prachtige avond, Max.”

“Oh. ik loop nog even naar binnen om wat te doneren. Stom.”

En dat blijkt helemaal niet te hoeven, want ze vinden het contact het belangrijkste.

We nemen afscheid van Dirk en de anderen en doen nog één kop koffie en gewoon een krantje bij Kim.

Het was een rijke avond. En als Max je ooit vraagt mee uit eten vraagt. Het beste antwoord is: “Ja, graag.”

Erik-Jan, Max en ik waren vanavond te gast bij de Doperse Dis, een prachtinitiatief van de Doopsgezinde Gemeente Groningen. Elke derde dinsdag van de maand om 18.00 uur. Een gratis maaltijd voor dak- en thuislozen. Ook mooi als je wel een dak boven je hoofd hebt, bijvoorbeeld om mee te helpen als vrijwilliger.

Hoe krijgen we de stilte-coupé écht stil?

(foto: Wikimedia - Steven Lek)Gisteren reisde ik met de trein (tweede klas) terug van Amsterdam naar Groningen. Twee overstappen, drie treinen, drie keer koos ik voor de stilte-coupé, lekker lezen, heerlijk rustig. En drie keer was er simpelweg onduidelijkheid over...

Huppelen, de Haarlemmer Olie voor je gezondheid?

Wat gebeurt er als je het woord huppelen hoort of zelf uitspreekt? Waarschijnlijk moet je glimlachen, dwarrelt er iets vrolijks door je gedachten en denk je terug aan je kindertijd. En wat is dan de laatste keer dat je gehuppeld hebt? En wat is de laatste keer dat je...

16+ Ideeën om meer ruimte om te bewegen te maken (in de ouderenzorg)

ZINN, of voluit Zorgorganisatie In Noord-Nederland, is één van de grote ouderenzorgorganisaties van het noorden. Ze zijn gezond, gaan lekker, doen al volop slimme, innovatieve, mooie dingen voor ouderen, naasten en de wereld, en… er mag de komende jaren nog meer...

Elkaar langer aankijken

Geen mens is een slecht mens In 2009 werd ik gezakkenrold door een junk. Hij jatte een tientje uit mijn broekzak en dat raakte zoiets dieps in mij, dat ik voelde alsof ik hém wel van zijn leven wilde beroven. Later ging ik koffie drinken met mensen van de straat en...

Wat als we elke dag naar ons werk zouden wandelen?

Vorige week wandelde ik een etappe van het Groot Frieslandpad mee met wandelprofessor Zef Hemel. Zef is planoloog en heeft als denker, doener, hoogleraar, ambtenaar een grote invloed gehad op grootstedelijke ontwikkeling in Nederland. Sinds maart dit jaar is hij...

Zomerleestip, naar de koning en smartphone gezonde scholen

Zomerleestip: Donkerder 2.0 In 2020 verscheen mijn debuutroman Donkerder. Zo’n 1.000 exemplaren gingen over de toonbank, tientallen prachtige reacties verschenen op Bol.com, Hebban.nl en Goodreads en tientallen bibliotheken namen Donkerder op in hun collectie en mijn...

86 Tips voor gezond smartphone gebruik op school en in de klas.

(Foto: Martijn Aslander) Smartphones zijn wonderapparaatjes, daarom heten ze ook smartphones. Als je alles wat je met een smartphone kunt, in losse apparaten bij je zou willen dragen, dan zou je een flink backpack nodig hebben. Smartphones zijn ook de hel, dat is...

Hoe zet je een sociale beweging op? Mijn handleiding, in drie stappen.

Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Freya (bovenstaande foto is ook van haar).  ‘Ik volg je nu een tijdje op LinkedIn, omdat ik vind dat je erg inspirerende en interessante dingen doet en dan ook nog in het noorden! Erg leuk.    Ik hou me bezig met...

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Digitale Fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Doe je mee?

De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20...

Vaker tot veel tellen

‘Waar wind je je over op?’ Ik stel deze vraag vaak aan groepen om ze een beetje aan de praat te krijgen. Als er ruimte is stuur ik ze daarna graag de straat op, de krantenhoek van de bieb in, om pas weer terug te komen als ze een flinke verzameling opwindsels hebben,...