Goed. Even lekker vaag doen. Ik deel wat dwarrelingen uit mijn hoofd. Schiet, vraag of vul gerust aan. Work in progress.

Vorige week was ik met mijn vader in het Aviodrome in Lelystad (vader-zoon aanrader trouwens). Het museum vertelt onder meer het verhaal van de Nederlandse luchtvaart. Van de eerste 37 meter in 12 seconden tot een killer drone voor in je rugzak. Van de eerste Spin van Fokker tot grootse verhalen over de miljarden tonnen die KLM in de loop der jaren over miljarden kilometers heeft vervoerd.

In iets meer dan een eeuw leerden we (gemotoriseerd) vliegen. We leerden sneller vliegen dan het geluid. We leerden vijf maal sneller vliegen dan het geluid.

Ik had vier uur in het Aviodrome nodig om dit niet alleen voor waar aan te nemen, maar er ook echt iets bij voor te stellen. In een eeuw gingen we van maximaal 100 kilometer per uur over land en water naar meer dan 5.000 kilometer per uur en ook nog’ns linea recta door de lucht.

Het steeds maar meer afstand in een uur kunnen afleggen, laat me opnieuw nadenken over tijd en aandacht en ergens zijn. En dat we zo eigenlijk steeds meer en meer tijd in een dag proppen. En dat dat heel handig en efficiënt en effectief is, maar dat het ook best hard werken is voor je hoofd. Of zo.

Ik zwengel mijn laptop aan. Even Facebooken. Een update van Eka uit Georgië. Marijke zit in Thailand. Franka in Barcelona. En onze gastvrouw in Minsk zit in Berlijn. In gedachten reis ik de wereld over. Ik zie Ronald en mij weer college geven op de State University van Tblisi. Een elektrisch kacheltje houdt de temperatuur vlak boven het vriespunt. De studenten zitten met jassen aan en mutsen op in de banken. Ik ruik tapas. Ik voel de zon. Er schiet vier Sangria met Iris door mijn hoofd. Ik like hier en comment daar. Ik verplaats me duizenden kilometers per seconde.

En ik zwaai ‘ns flink met mijn rechterbeen om de hangmat nog net iets hoger te laten zwaaien. De Martinitoren staat er nog steeds en lacht me toe.

We videochatten met India. We live-broadcasten vanuit Liberec met Periscope. En we werken met tientallen mensen van alle continenten real time in één Google Doc. En neem Wikipedia. Of Youtube. Ik zie mezelf en al die mensen over de aarde zoeven. Een wolkendek van uiteengetrokken zielen.

Ik bedenk dat je ook kunt Facebooken tijdens het mailen, tijdens het Google Docsen, tijdens je treinreis van Groningen naar de Randstad. Multitasken. Op meerdere plaatsen tegelijk zijn. Teleporting en clonen in één. Of zo. Wereldwijde glasvezelbundels vormen de basis. Ons menselijk verbindings- en voorstellingsvermogen is de afterburner. Wij, de mensheid, heeft de snelheid van het licht overwonnen!

Ik draai door. Mijn oprechte excuses.

Er ontstaat een dwarreling in mijn hoofd over een soort van oertijd, die je kunt gebruiken als ijktijd, die je kunt gebruiken voor meer rust, voor meer aandacht, voor meer mindfulness.

Stel je bent in een ruimte met jezelf en niets dan jezelf. Zonder afleiding van de wereld. Zonder afleiding van gedachten. In een soort van ultieme zen-modus. Je bent daar en een seconde is een seconde. En een minuut is een minuut.

Iemand die je goed kent treedt toe tot de ruimte. Je praat. Je luistert. Je verplaatst je in de ander. Samen ben je ter plekke. Je bent samen in een soort oertijd. Zonder afleiding van buitenaf. Zonder dat je twee gesprekken met anderen elders in de wereld voert. Zonder één of andere compressie van tijd. Een seconde is bij benadering een seconde. En een minuut is bij benadering een minuut. Je bent samen. Als hij vragend kijkt, geef je daar aandacht aan en antwoordt.

Je krijgt een belletje van een collega in Amsterdam over het vak dat je over twee maanden weer samen gaat geven. Je ziet hem voor je in zijn maatpak, achter zijn Macbook in een koffieplekje. Jij in Groningen. In die ruimte. Je verplaatst je in hem. En hij gaat terug naar zijn studietijd in Groningen en verplaatst zich in jou. Je zoekt elkaars taal. Je zoekt elkaars ritme. Je synchroniseert. Althans zo goed mogelijk, want je ziet zijn vragende blik niet en je praat dus door, zodat later bij het uitwerken blijkt dat je elkaar toch niet goed hebt begrepen en je toch weer moet bellen en bedenkt dat je dit een volgende keer gewoon even handiger samen met elkaar aan één tafeltje had kunnen doen. De tijd die je vroeger zou overbruggen via trein (of wandelen) en treffen comprimeer je nu tot weinig. Het gesprek duurt zes minuten. In oertijd misschien wel anderhalf uur treinen heen en terug voor jullie beide, bijkletsen en het er dan echt over hebben. Zeg vier uur. De tijdscompressie is veertig. Of zo.

Even vijf minuutjes Facebooken kost je feitelijk vijf minuten. Maar hoeveel uur zou het je hebben gekost als je echt had moeten reizen en echt synchroniseren? Ik stel me dat rondvliegen met lichtsnelheid weer voor en zie een tijdscompressie van bijna oneindig.

Het lijkt allemaal mega-handig, en effectief en efficiënt. Maar het rukt je zijn uit elkaar. En dat geeft een hoop stress.

Nu maar ‘ns een rondje wandelen. Niet rennen. Telefoon uit. En dan maar ‘ns zijn waar de ander is met wie ik ben.

Goed weekend alvast.

Twee weken terug schreef ik deze blogpost al over tijd. Er komt vast een vervolg. Want: work in progress.

STROOM Emmen zoekt jongeren die willen vlammen voor Emmen

Op dinsdag 12 oktober zijn de audities voor STROOM: een gloednieuw programma van de Bieb in Emmen voor creatieve, ondernemende jongeren om samen met een toegewijd team echt toffe events te organiseren. Wie laat zien goede plannen te kunnen verzinnen, dingen te kunnen...

Teamuitje: ‘never let a good Corona-crisis go to waste’

"Hoera! Het Corona-monster is getemd!" Vanaf half juni hebben praktisch alle volwassenen een eerste vaccinatieprik te pakken. Vanaf half juni voelen praktisch alle volwassenen zich bevrijd. Vanaf half juni kunnen we weer normaal doen, weer dichterbij elkaar komen,...

SLIK! Nederlandse automobilisten zetten per jaar 3000 olympische zwembaden vol brandstof in de fik.

Afgelopen zondag reden we vanuit Groningen op en neer naar het midden van het land voor een rondje langs familie. Op de A7 was het druk. De A6 was één en al auto. En zelfs op de acht banen van de A12 was het heen én terug alles behalve een auto-rustige zondag. ‘Waar...

Op zoek naar 100 Groningers, die aan staan

‘Andere regio’s laten keer op keer van zich horen, gaan mee op handelsreizen en staan met busladingen lobbyisten in Den Haag en Brussel. Groningers zie je bijna nooit en zeker niet met één duidelijk verhaal voor de toekomst. En ik denk dat jullie daar kansen laten...

Donkerder Avond bij EM2 – kom je ook?

Donderdag 30 juli. Een avond in EM2 Groningen rondom mijn roman Donkerder.  Op 30 april kwam Donkerder, mijn debuutroman, uit. Sindsdien is er - nog even los van Corona - veel gebeurd. De eerste paar honderd mensen kochten, leenden en lazen mijn boek. Ik kreeg diep...

Lokaal Lekkers – eten uit eigen buurt en regio

Hou je van lekker koken en eten met gezond, mooi - bio, kleinschalig, liefdevol - spul op fietsafstand? Dit is je kaartje met kaasboeren, melktaps, lokale bierbrouwerijen, meel van de molens, boerderij-ijs, heerlijke honing, vis, schelpdieren, vlees en alles wat je je...

RVS-advies structureel terugbrengen dakloosheid lang niet structureel genoeg: Dakloos word je niet op je 20e of 30e, omdat je geen huis meer hebt. Dakloos word je doorgaans al vlak na je geboorte.

Gisteren bracht de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) een gevraagd advies uit aan staatssecretaris Paul Blokhuis over een structureel andere aanpak voor het terugdringen van dakloosheid in Nederland. De Raad wil vooral inzetten op huisvesting en minder...

Daar komt de stille revolutie

Een paar maanden terug sprak ik op een school in Groningen met Tom. We hadden het over werk, mijn werk, zijn werk en ik vroeg hem wat hij wilde worden. “Beroemd,” was zijn antwoord. “Beroemd?” “Ja, maakt niet uit hoe en waarmee.” Typisch iets waar je mee bezig kunt...

Hoe maak je als ZZP-er je schip klaar voor de Corona-storm?

Vanochtend belde ik met Ella, de uitbaatster van De Pijp, waar ik een flexplek heb. Gewoon om even te bellen, zoals we normaal gesproken bijna elke dag wel even gewoon kletsen. We sparden wat en toen nodigde Ella me uit om even een mailtje te componeren voor de...

Wie wil verdriet delen?

Iedereen draagt verdriet en pijn bij zich. De één meer of heftiger, de ander minder of luchtiger. Onverwerkt verdriet of trauma’s staan lekker leven in de weg en leiden niet zelden tot meer ellende zoals algehele chagrijnigheid, naar gedrag, een burn-out of een...

Waar ellende vandaan komt (en wat ik ermee ga doen)

In voorbereiding op mijn Vision Quest, begin 2020, sprak ik met verschillende mensen die iets dergelijks hadden ondernomen. Een man deelde dat-ie na tien dagen bos, in stilte, op alleen water het licht had gezien en één en al vrijheid en verbinding had ervaren. Dat...

Op Vision Quest in Drenthe

Een week terug was ik op Vision Quest. Inmiddels ben ik weer - zo ongeveer - geland. Drie dagen en drie nachten was ik in mijn eentje, op alleen water, in totale stilte in het bos. Drie dagen en drie nachten was ik bezig met alles loslaten wat niet mijn essentie was...