Goed. Even lekker vaag doen. Ik deel wat dwarrelingen uit mijn hoofd. Schiet, vraag of vul gerust aan. Work in progress.

Vorige week was ik met mijn vader in het Aviodrome in Lelystad (vader-zoon aanrader trouwens). Het museum vertelt onder meer het verhaal van de Nederlandse luchtvaart. Van de eerste 37 meter in 12 seconden tot een killer drone voor in je rugzak. Van de eerste Spin van Fokker tot grootse verhalen over de miljarden tonnen die KLM in de loop der jaren over miljarden kilometers heeft vervoerd.

In iets meer dan een eeuw leerden we (gemotoriseerd) vliegen. We leerden sneller vliegen dan het geluid. We leerden vijf maal sneller vliegen dan het geluid.

Ik had vier uur in het Aviodrome nodig om dit niet alleen voor waar aan te nemen, maar er ook echt iets bij voor te stellen. In een eeuw gingen we van maximaal 100 kilometer per uur over land en water naar meer dan 5.000 kilometer per uur en ook nog’ns linea recta door de lucht.

Het steeds maar meer afstand in een uur kunnen afleggen, laat me opnieuw nadenken over tijd en aandacht en ergens zijn. En dat we zo eigenlijk steeds meer en meer tijd in een dag proppen. En dat dat heel handig en efficiënt en effectief is, maar dat het ook best hard werken is voor je hoofd. Of zo.

Ik zwengel mijn laptop aan. Even Facebooken. Een update van Eka uit Georgië. Marijke zit in Thailand. Franka in Barcelona. En onze gastvrouw in Minsk zit in Berlijn. In gedachten reis ik de wereld over. Ik zie Ronald en mij weer college geven op de State University van Tblisi. Een elektrisch kacheltje houdt de temperatuur vlak boven het vriespunt. De studenten zitten met jassen aan en mutsen op in de banken. Ik ruik tapas. Ik voel de zon. Er schiet vier Sangria met Iris door mijn hoofd. Ik like hier en comment daar. Ik verplaats me duizenden kilometers per seconde.

En ik zwaai ‘ns flink met mijn rechterbeen om de hangmat nog net iets hoger te laten zwaaien. De Martinitoren staat er nog steeds en lacht me toe.

We videochatten met India. We live-broadcasten vanuit Liberec met Periscope. En we werken met tientallen mensen van alle continenten real time in één Google Doc. En neem Wikipedia. Of Youtube. Ik zie mezelf en al die mensen over de aarde zoeven. Een wolkendek van uiteengetrokken zielen.

Ik bedenk dat je ook kunt Facebooken tijdens het mailen, tijdens het Google Docsen, tijdens je treinreis van Groningen naar de Randstad. Multitasken. Op meerdere plaatsen tegelijk zijn. Teleporting en clonen in één. Of zo. Wereldwijde glasvezelbundels vormen de basis. Ons menselijk verbindings- en voorstellingsvermogen is de afterburner. Wij, de mensheid, heeft de snelheid van het licht overwonnen!

Ik draai door. Mijn oprechte excuses.

Er ontstaat een dwarreling in mijn hoofd over een soort van oertijd, die je kunt gebruiken als ijktijd, die je kunt gebruiken voor meer rust, voor meer aandacht, voor meer mindfulness.

Stel je bent in een ruimte met jezelf en niets dan jezelf. Zonder afleiding van de wereld. Zonder afleiding van gedachten. In een soort van ultieme zen-modus. Je bent daar en een seconde is een seconde. En een minuut is een minuut.

Iemand die je goed kent treedt toe tot de ruimte. Je praat. Je luistert. Je verplaatst je in de ander. Samen ben je ter plekke. Je bent samen in een soort oertijd. Zonder afleiding van buitenaf. Zonder dat je twee gesprekken met anderen elders in de wereld voert. Zonder één of andere compressie van tijd. Een seconde is bij benadering een seconde. En een minuut is bij benadering een minuut. Je bent samen. Als hij vragend kijkt, geef je daar aandacht aan en antwoordt.

Je krijgt een belletje van een collega in Amsterdam over het vak dat je over twee maanden weer samen gaat geven. Je ziet hem voor je in zijn maatpak, achter zijn Macbook in een koffieplekje. Jij in Groningen. In die ruimte. Je verplaatst je in hem. En hij gaat terug naar zijn studietijd in Groningen en verplaatst zich in jou. Je zoekt elkaars taal. Je zoekt elkaars ritme. Je synchroniseert. Althans zo goed mogelijk, want je ziet zijn vragende blik niet en je praat dus door, zodat later bij het uitwerken blijkt dat je elkaar toch niet goed hebt begrepen en je toch weer moet bellen en bedenkt dat je dit een volgende keer gewoon even handiger samen met elkaar aan één tafeltje had kunnen doen. De tijd die je vroeger zou overbruggen via trein (of wandelen) en treffen comprimeer je nu tot weinig. Het gesprek duurt zes minuten. In oertijd misschien wel anderhalf uur treinen heen en terug voor jullie beide, bijkletsen en het er dan echt over hebben. Zeg vier uur. De tijdscompressie is veertig. Of zo.

Even vijf minuutjes Facebooken kost je feitelijk vijf minuten. Maar hoeveel uur zou het je hebben gekost als je echt had moeten reizen en echt synchroniseren? Ik stel me dat rondvliegen met lichtsnelheid weer voor en zie een tijdscompressie van bijna oneindig.

Het lijkt allemaal mega-handig, en effectief en efficiënt. Maar het rukt je zijn uit elkaar. En dat geeft een hoop stress.

Nu maar ‘ns een rondje wandelen. Niet rennen. Telefoon uit. En dan maar ‘ns zijn waar de ander is met wie ik ben.

Goed weekend alvast.

Twee weken terug schreef ik deze blogpost al over tijd. Er komt vast een vervolg. Want: work in progress.

Reflectie Stilte Samen Zwerving op Oerol 2024

‘En, hoe was het op Oerol?’ willen mensen weten. Nou. Here we go. Het was heerlijk op de veerboot, het was heerlijk op het eiland, aan de westkant was het druk, ramdruk, veel ouderen, veel kunst-consumenten, veel mensen die op foodtrucks af komen, veel mensen die de...

Hoe krijgen we de stilte-coupé écht stil?

(foto: Wikimedia - Steven Lek)Gisteren reisde ik met de trein (tweede klas) terug van Amsterdam naar Groningen. Twee overstappen, drie treinen, drie keer koos ik voor de stilte-coupé, lekker lezen, heerlijk rustig. En drie keer was er simpelweg onduidelijkheid over...

Huppelen, de Haarlemmer Olie voor je gezondheid?

Wat gebeurt er als je het woord huppelen hoort of zelf uitspreekt? Waarschijnlijk moet je glimlachen, dwarrelt er iets vrolijks door je gedachten en denk je terug aan je kindertijd. En wat is dan de laatste keer dat je gehuppeld hebt? En wat is de laatste keer dat je...

16+ Ideeën om meer ruimte om te bewegen te maken (in de ouderenzorg)

ZINN, of voluit Zorgorganisatie In Noord-Nederland, is één van de grote ouderenzorgorganisaties van het noorden. Ze zijn gezond, gaan lekker, doen al volop slimme, innovatieve, mooie dingen voor ouderen, naasten en de wereld, en… er mag de komende jaren nog meer...

Elkaar langer aankijken

Geen mens is een slecht mens In 2009 werd ik gezakkenrold door een junk. Hij jatte een tientje uit mijn broekzak en dat raakte zoiets dieps in mij, dat ik voelde alsof ik hém wel van zijn leven wilde beroven. Later ging ik koffie drinken met mensen van de straat en...

Wat als we elke dag naar ons werk zouden wandelen?

Vorige week wandelde ik een etappe van het Groot Frieslandpad mee met wandelprofessor Zef Hemel. Zef is planoloog en heeft als denker, doener, hoogleraar, ambtenaar een grote invloed gehad op grootstedelijke ontwikkeling in Nederland. Sinds maart dit jaar is hij...

Zomerleestip, naar de koning en smartphone gezonde scholen

Zomerleestip: Donkerder 2.0 In 2020 verscheen mijn debuutroman Donkerder. Zo’n 1.000 exemplaren gingen over de toonbank, tientallen prachtige reacties verschenen op Bol.com, Hebban.nl en Goodreads en tientallen bibliotheken namen Donkerder op in hun collectie en mijn...

86 Tips voor gezond smartphone gebruik op school en in de klas.

(Foto: Martijn Aslander) Smartphones zijn wonderapparaatjes, daarom heten ze ook smartphones. Als je alles wat je met een smartphone kunt, in losse apparaten bij je zou willen dragen, dan zou je een flink backpack nodig hebben. Smartphones zijn ook de hel, dat is...

Hoe zet je een sociale beweging op? Mijn handleiding, in drie stappen.

Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Freya (bovenstaande foto is ook van haar).  ‘Ik volg je nu een tijdje op LinkedIn, omdat ik vind dat je erg inspirerende en interessante dingen doet en dan ook nog in het noorden! Erg leuk.    Ik hou me bezig met...

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Digitale Fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Doe je mee?

De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20...