Vanochtend belde ik met Ella, de uitbaatster van De Pijp, waar ik een flexplek heb. Gewoon om even te bellen, zoals we normaal gesproken bijna elke dag wel even gewoon kletsen. We sparden wat en toen nodigde Ella me uit om even een mailtje te componeren voor de pandgenoten en die deel ik nu – enigszins aangepast – ook op mijn blog. Want juist in tijden van Corona moeten we elkaar zo veel mogelijk helpen.

Daarom bij deze mijn eerste antwoord op de vraag:

hoe maak je als ZZP-er je schip klaar voor de Corona-storm?

Vind je deze blogpost te lang? Scroll even naar de vetgedrukte delen hieronder, want daar vind je concrete tips bijvoorbeeld over uitkeringen.

Het is voor ons allemaal een spannende tijd en het wordt nog veel spannender.

Ik voorzie dat we aan de vooravond staan van een – voor velen – donkere periode (zie bijvoorbeeld dit Nieuwsuur-interview van gisteravond). Vanaf volgende week maandag, dinsdag of woensdag gaan er ook in Nederland te weinig IC-bedden zijn en daarmee gaan er door het hele land duizenden doden vallen en daar gaan we met z’n allen een flink trauma mee oplopen en stress van krijgen. Meer mensen en bedrijven gaan het de komende dagen en weken financieel lastiger krijgen / in zwaar weer komen. Ik kan me voorstellen dat er strengere maatregelen aan zitten te komen. Vanaf vanavond – de persconferentie van Rutte – wordt het denk ik allemaal wat minder leuk. Voor velen.

Die hele donkere wolk heb ik vanochtend aandacht gegeven. Daardoor voelde ik eerst stress opkomen, maar al snel dacht ik ook: ‘wat moet ik doen om dit te overleven?’ En daardoor ontstond focus en daadkracht. Ik heb mijn ego aan de kant gezet en een uitkering aangevraagd, wat voor mij 1.000 euro support per maand betekent en effectief dat ik’t nóg iets langer kan uitzitten en rust heb en ik dus waarschijnlijk over een tijdje wél beschikbaar en strijdvaardig ben (als onze stad / ons land het echt nodig heeft). Ik ben wat lijntjes aan het uitzetten om dat voor te bereiden of eigenlijk ben ik daar vorige week al mee begonnen. Ik kies er daarmee voor om me – gesupport door die uitkering – in rust te focussen op over een maand of twee, drie en dát geeft nog meer rust.

Prachtig allemaal, maar wat wil ik delen?

  1. Kijk of je een TOZO-uitkering kunt aanvragen. Elke gemeente handelt dat op zijn eigen manier af, het linkje voor de Gemeente Groningen vind je hier. Hoeveel je (mogelijk) krijgt hangt af van je situatie: getrouwden of samenwonenden krijgen hun inkomen aangevuld tot 1.500 euro, alleenstaanden krijgen maximaal 1.050 euro. Aanvragen is laagdrempelig en ik was klaar in een kwartiertje. Doe dat gewoon. We moeten in tijden van crisis niet onnodig interen op onze vetreserves.
  2. Kijk of je een TOGS-uitkering kunt aanvragen. Ondernemers in getroffen sectoren kunnen een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro aanvragen. Of je in een getroffen sector kun je eenvoudig bekijken via de site. Voorwaarden vind je hier.
  3. Kun je andere handel dan normaal creëren? Mede door Corona realiseer ik me bijvoorbeeld dat mijn werk niet sec gaat over het ontwerpen van grote bijeenkomsten, maar vooral over het verbinden van mensen en vanuit daar iets doen. En dat is juist nu belangrijk, nu we bijna allemaal in vlagen van stress thuis zitten. Concreet resulteert dat bij mij in dat ik een aantal mensen nu help met online diepe verbinding maken in online meetings (en levert dat hopelijk snel handel op). Overigens is dat heel simpel: laat je menselijke kant zien, voordat je met inhoud begint, en sluit elke bijeenkomst daar ook mee af. Even sparren over mijn core-business en nieuwe business heeft mij enorm geholpen. Mijn uitnodiging: zoek elkaar op / durf te vragen. Samen helpen we elkaar door de Corona heen.
  4. Kun je betalingsregelingen treffen en kosten besparen? Ga in gesprek en wacht daar niet mee. Goede vriend Ronald mailde afgelopen weekend zijn huurbaas bijvoorbeeld omdat’t water tot aan zijn lippen leek te komen te staan en toen bleek dat die huurbaas helemaal niet zat te wachten op een leeg huis maar heel schappelijk reageerde.
  5. Creëer rust. Klinkt mooi, maar hoe doe je dat? Nou bijvoorbeeld door je fundamenten zo goed mogelijk op orde te maken, maar ook door ervoor te kiezen om je lijf rustig te houden of maken. Als je heftige stress ervaart, kun je niet meer helder denken en handelen. Maak een wandeling, ga sporten, ga mediteren, ga douchen, bla-bla-ja-ja, breng je ademhaling tot rust en kijk dan nog eens naar de situatie. Ik probeer het thuiszitten en niet kunnen werken te zien als een rustgevende retraite om op krachten en tot inzichten te komen en ook zo in te zetten. Niet als een gevangenschap 😉

Heb je vragen? Heb je aanvullingen / ideeën? Laat maar horen in een comment of mail even. Ik denk dat we er allemaal op één of andere manier voor elkaar kunnen zijn.

Ik wens jullie rust, gezondheid en goede handel.

Let’s welcome Winter!

This week was the week of Samhain, All Saints or as the Mexicans call it Las Dias de los Muertos. It’s the time of year that – at least in the northern hemisphere - we feel winter is coming, the darker season is rising. From now on most of us have the tendency to...

Vijf dagen en nachten overleven in de Schotse natuur

“Bushcraft, zoals wij het zien, is mensen te laten ervaren dat buiten je thuis kan zijn en daar hoort alles bij,” aldus René Nauta en Beke Olbers over bushcraft, hun bedrijf Extra Bushcraft en hun opleidingen. In 2019 begonnen Erik, Stefan, Ward en ik bij Beke en René...

Van lezing over digitalisering naar Nationaal Museum Digitalisatie

Een aantal weken terug vroeg een onderwijsgroep me of ik een lezing wilde geven over digitalisering. Omdat lezingen niet per sé de meest inspirerende vorm zijn om iets te leren verzonnen we samen een niet-lezing: het Nationaal Museum Digitalisatie. In plaats van een...

STROOM Emmen zoekt jongeren die willen vlammen voor Emmen

Op dinsdag 12 oktober zijn de audities voor STROOM: een gloednieuw programma van de Bieb in Emmen voor creatieve, ondernemende jongeren om samen met een toegewijd team echt toffe events te organiseren. Wie laat zien goede plannen te kunnen verzinnen, dingen te kunnen...

Teamuitje: ‘never let a good Corona-crisis go to waste’

"Hoera! Het Corona-monster is getemd!" Vanaf half juni hebben praktisch alle volwassenen een eerste vaccinatieprik te pakken. Vanaf half juni voelen praktisch alle volwassenen zich bevrijd. Vanaf half juni kunnen we weer normaal doen, weer dichterbij elkaar komen,...

SLIK! Nederlandse automobilisten zetten per jaar 3000 olympische zwembaden vol brandstof in de fik.

Afgelopen zondag reden we vanuit Groningen op en neer naar het midden van het land voor een rondje langs familie. Op de A7 was het druk. De A6 was één en al auto. En zelfs op de acht banen van de A12 was het heen én terug alles behalve een auto-rustige zondag. ‘Waar...

Op zoek naar 100 Groningers, die aan staan

‘Andere regio’s laten keer op keer van zich horen, gaan mee op handelsreizen en staan met busladingen lobbyisten in Den Haag en Brussel. Groningers zie je bijna nooit en zeker niet met één duidelijk verhaal voor de toekomst. En ik denk dat jullie daar kansen laten...

Donkerder Avond bij EM2 – kom je ook?

Donderdag 30 juli. Een avond in EM2 Groningen rondom mijn roman Donkerder.  Op 30 april kwam Donkerder, mijn debuutroman, uit. Sindsdien is er - nog even los van Corona - veel gebeurd. De eerste paar honderd mensen kochten, leenden en lazen mijn boek. Ik kreeg diep...

Lokaal Lekkers – eten uit eigen buurt en regio

Hou je van lekker koken en eten met gezond, mooi - bio, kleinschalig, liefdevol - spul op fietsafstand? Dit is je kaartje met kaasboeren, melktaps, lokale bierbrouwerijen, meel van de molens, boerderij-ijs, heerlijke honing, vis, schelpdieren, vlees en alles wat je je...

RVS-advies structureel terugbrengen dakloosheid lang niet structureel genoeg: Dakloos word je niet op je 20e of 30e, omdat je geen huis meer hebt. Dakloos word je doorgaans al vlak na je geboorte.

Gisteren bracht de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) een gevraagd advies uit aan staatssecretaris Paul Blokhuis over een structureel andere aanpak voor het terugdringen van dakloosheid in Nederland. De Raad wil vooral inzetten op huisvesting en minder...

Daar komt de stille revolutie

Een paar maanden terug sprak ik op een school in Groningen met Tom. We hadden het over werk, mijn werk, zijn werk en ik vroeg hem wat hij wilde worden. “Beroemd,” was zijn antwoord. “Beroemd?” “Ja, maakt niet uit hoe en waarmee.” Typisch iets waar je mee bezig kunt...

Wie wil verdriet delen?

Iedereen draagt verdriet en pijn bij zich. De één meer of heftiger, de ander minder of luchtiger. Onverwerkt verdriet of trauma’s staan lekker leven in de weg en leiden niet zelden tot meer ellende zoals algehele chagrijnigheid, naar gedrag, een burn-out of een...