Vanochtend belde ik met Ella, de uitbaatster van De Pijp, waar ik een flexplek heb. Gewoon om even te bellen, zoals we normaal gesproken bijna elke dag wel even gewoon kletsen. We sparden wat en toen nodigde Ella me uit om even een mailtje te componeren voor de pandgenoten en die deel ik nu – enigszins aangepast – ook op mijn blog. Want juist in tijden van Corona moeten we elkaar zo veel mogelijk helpen.

Daarom bij deze mijn eerste antwoord op de vraag:

hoe maak je als ZZP-er je schip klaar voor de Corona-storm?

Vind je deze blogpost te lang? Scroll even naar de vetgedrukte delen hieronder, want daar vind je concrete tips bijvoorbeeld over uitkeringen.

Het is voor ons allemaal een spannende tijd en het wordt nog veel spannender.

Ik voorzie dat we aan de vooravond staan van een – voor velen – donkere periode (zie bijvoorbeeld dit Nieuwsuur-interview van gisteravond). Vanaf volgende week maandag, dinsdag of woensdag gaan er ook in Nederland te weinig IC-bedden zijn en daarmee gaan er door het hele land duizenden doden vallen en daar gaan we met z’n allen een flink trauma mee oplopen en stress van krijgen. Meer mensen en bedrijven gaan het de komende dagen en weken financieel lastiger krijgen / in zwaar weer komen. Ik kan me voorstellen dat er strengere maatregelen aan zitten te komen. Vanaf vanavond – de persconferentie van Rutte – wordt het denk ik allemaal wat minder leuk. Voor velen.

Die hele donkere wolk heb ik vanochtend aandacht gegeven. Daardoor voelde ik eerst stress opkomen, maar al snel dacht ik ook: ‘wat moet ik doen om dit te overleven?’ En daardoor ontstond focus en daadkracht. Ik heb mijn ego aan de kant gezet en een uitkering aangevraagd, wat voor mij 1.000 euro support per maand betekent en effectief dat ik’t nóg iets langer kan uitzitten en rust heb en ik dus waarschijnlijk over een tijdje wél beschikbaar en strijdvaardig ben (als onze stad / ons land het echt nodig heeft). Ik ben wat lijntjes aan het uitzetten om dat voor te bereiden of eigenlijk ben ik daar vorige week al mee begonnen. Ik kies er daarmee voor om me – gesupport door die uitkering – in rust te focussen op over een maand of twee, drie en dát geeft nog meer rust.

Prachtig allemaal, maar wat wil ik delen?

  1. Kijk of je een TOZO-uitkering kunt aanvragen. Elke gemeente handelt dat op zijn eigen manier af, het linkje voor de Gemeente Groningen vind je hier. Hoeveel je (mogelijk) krijgt hangt af van je situatie: getrouwden of samenwonenden krijgen hun inkomen aangevuld tot 1.500 euro, alleenstaanden krijgen maximaal 1.050 euro. Aanvragen is laagdrempelig en ik was klaar in een kwartiertje. Doe dat gewoon. We moeten in tijden van crisis niet onnodig interen op onze vetreserves.
  2. Kijk of je een TOGS-uitkering kunt aanvragen. Ondernemers in getroffen sectoren kunnen een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro aanvragen. Of je in een getroffen sector kun je eenvoudig bekijken via de site. Voorwaarden vind je hier.
  3. Kun je andere handel dan normaal creëren? Mede door Corona realiseer ik me bijvoorbeeld dat mijn werk niet sec gaat over het ontwerpen van grote bijeenkomsten, maar vooral over het verbinden van mensen en vanuit daar iets doen. En dat is juist nu belangrijk, nu we bijna allemaal in vlagen van stress thuis zitten. Concreet resulteert dat bij mij in dat ik een aantal mensen nu help met online diepe verbinding maken in online meetings (en levert dat hopelijk snel handel op). Overigens is dat heel simpel: laat je menselijke kant zien, voordat je met inhoud begint, en sluit elke bijeenkomst daar ook mee af. Even sparren over mijn core-business en nieuwe business heeft mij enorm geholpen. Mijn uitnodiging: zoek elkaar op / durf te vragen. Samen helpen we elkaar door de Corona heen.
  4. Kun je betalingsregelingen treffen en kosten besparen? Ga in gesprek en wacht daar niet mee. Goede vriend Ronald mailde afgelopen weekend zijn huurbaas bijvoorbeeld omdat’t water tot aan zijn lippen leek te komen te staan en toen bleek dat die huurbaas helemaal niet zat te wachten op een leeg huis maar heel schappelijk reageerde.
  5. Creëer rust. Klinkt mooi, maar hoe doe je dat? Nou bijvoorbeeld door je fundamenten zo goed mogelijk op orde te maken, maar ook door ervoor te kiezen om je lijf rustig te houden of maken. Als je heftige stress ervaart, kun je niet meer helder denken en handelen. Maak een wandeling, ga sporten, ga mediteren, ga douchen, bla-bla-ja-ja, breng je ademhaling tot rust en kijk dan nog eens naar de situatie. Ik probeer het thuiszitten en niet kunnen werken te zien als een rustgevende retraite om op krachten en tot inzichten te komen en ook zo in te zetten. Niet als een gevangenschap 😉

Heb je vragen? Heb je aanvullingen / ideeën? Laat maar horen in een comment of mail even. Ik denk dat we er allemaal op één of andere manier voor elkaar kunnen zijn.

Ik wens jullie rust, gezondheid en goede handel.

Hoe krijgen we de stilte-coupé écht stil?

(foto: Wikimedia - Steven Lek)Gisteren reisde ik met de trein (tweede klas) terug van Amsterdam naar Groningen. Twee overstappen, drie treinen, drie keer koos ik voor de stilte-coupé, lekker lezen, heerlijk rustig. En drie keer was er simpelweg onduidelijkheid over...

Huppelen, de Haarlemmer Olie voor je gezondheid?

Wat gebeurt er als je het woord huppelen hoort of zelf uitspreekt? Waarschijnlijk moet je glimlachen, dwarrelt er iets vrolijks door je gedachten en denk je terug aan je kindertijd. En wat is dan de laatste keer dat je gehuppeld hebt? En wat is de laatste keer dat je...

16+ Ideeën om meer ruimte om te bewegen te maken (in de ouderenzorg)

ZINN, of voluit Zorgorganisatie In Noord-Nederland, is één van de grote ouderenzorgorganisaties van het noorden. Ze zijn gezond, gaan lekker, doen al volop slimme, innovatieve, mooie dingen voor ouderen, naasten en de wereld, en… er mag de komende jaren nog meer...

Elkaar langer aankijken

Geen mens is een slecht mens In 2009 werd ik gezakkenrold door een junk. Hij jatte een tientje uit mijn broekzak en dat raakte zoiets dieps in mij, dat ik voelde alsof ik hém wel van zijn leven wilde beroven. Later ging ik koffie drinken met mensen van de straat en...

Wat als we elke dag naar ons werk zouden wandelen?

Vorige week wandelde ik een etappe van het Groot Frieslandpad mee met wandelprofessor Zef Hemel. Zef is planoloog en heeft als denker, doener, hoogleraar, ambtenaar een grote invloed gehad op grootstedelijke ontwikkeling in Nederland. Sinds maart dit jaar is hij...

Zomerleestip, naar de koning en smartphone gezonde scholen

Zomerleestip: Donkerder 2.0 In 2020 verscheen mijn debuutroman Donkerder. Zo’n 1.000 exemplaren gingen over de toonbank, tientallen prachtige reacties verschenen op Bol.com, Hebban.nl en Goodreads en tientallen bibliotheken namen Donkerder op in hun collectie en mijn...

86 Tips voor gezond smartphone gebruik op school en in de klas.

(Foto: Martijn Aslander) Smartphones zijn wonderapparaatjes, daarom heten ze ook smartphones. Als je alles wat je met een smartphone kunt, in losse apparaten bij je zou willen dragen, dan zou je een flink backpack nodig hebben. Smartphones zijn ook de hel, dat is...

Hoe zet je een sociale beweging op? Mijn handleiding, in drie stappen.

Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Freya (bovenstaande foto is ook van haar).  ‘Ik volg je nu een tijdje op LinkedIn, omdat ik vind dat je erg inspirerende en interessante dingen doet en dan ook nog in het noorden! Erg leuk.    Ik hou me bezig met...

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Digitale Fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Doe je mee?

De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20...

Vaker tot veel tellen

‘Waar wind je je over op?’ Ik stel deze vraag vaak aan groepen om ze een beetje aan de praat te krijgen. Als er ruimte is stuur ik ze daarna graag de straat op, de krantenhoek van de bieb in, om pas weer terug te komen als ze een flinke verzameling opwindsels hebben,...