Begin deze week liep ik de Hondsrug op naar Emmen. Deur uit, Martinikerkhof over, Herestraat in, Hereweg af, centrum Haren rechts, links, zandpad, zandpad, appeltaart, zandpad, zandpad, 250 gram Black Angus burger, zandpad, zandpad, Emmermeer.

Na 25 kilometer vond ik mijn slaapzak. Onder een boom. Het bos was stil, op een enkele vogel na. En de N34. Die ronkte op de achtergrond. Ook ‘s nachts om 2 uur en om 3 en om 4 uur. Ook de Hondsrug is tegenwoordig blijkbaar 24/7 in beweging.

De volgende dag liep ik 45 kilometer. Ik zag geen mens. Alleen op campings, bij de appeltaart en bij de Black Angus burger. Volgens kroegbaas Johan kwam dat doordat de mensen vermaakt willen worden en ze gewoon naar het bos gaan te saai vinden. En waar de kinderen vroeger verstoppertje speelden en ouders of grootouders nog even een ommetje maakten, zaten ze nou allemaal op de iPad. Bos, heide, schapen en hunebedden hebben ook in Drenthe plaats gemaakt voor sensatie en altijd maar elders kunnen zijn.

Mijn telefoon liet ik weloverwogen thuis en ik was waar ik was. Ik praatte met mensen, keek naar bomen, speelde met zandkorrels, luisterde naar de wind en onderging de verveling. Twee dagen Hondsrug voelde als een week weg uit de tijd. Terug in de stad hoor en zie ik alles en iedereen nog harder gillen om aandacht. Ik laat’t maar. Volgende week trek ik er drie of vier dagen op uit.

— Update 1

Eerder dit jaar maakt ik een wandeling met filmmaker en goede vriend Ismael Lotz. Hij maakte onderstaande BosVlog van ons avontuur. Wil je ook wandelen? Laat maar horen. Ik ken de Drentse Hondsrug als mijn broekzak en weet eigenlijk overal wel – ook zonder kaart, GPS of telefoon – een weg te vinden.

— Update 2

Bovenstaand stukje leverde veel mooie reacties op. Een flink deel van die reacties komt er op neer dat de lezers het tof vinden dat ik zo maar ga wandelen. Zo maar zonder mijn telefoon. Zo maar zo ver. Zo maar zonder route, zonder plan. En dat ze dat eigenlijk ook wel willen. Eén van mijn reacties knip en plak ik hieronder. Ter inspiratie en ter uitnodiging.

Dank. Mooi dat je’t tof vindt. Ik hoop met zo’n stukje – een beetje – de lezers te inspireren ook iets dergelijks te doen. Zo moeilijk is’t niet. En minder groots en gewichtig dan heulemaal naar Santiago de Compostella lopen. Ik zou zeggen: begin gewoon met een wandelingetje (vanuit Groningen) naar Sleen via het Pieterpad. Da’s prachtig en heel behapbaar. Juist ook in je eentje. Elke dag een etappe (of als je lekker gaat twee).

Je kunt eventueel eerst naar Zuidlaren lopen en dan met de bus terug. En eventueel dan naar Rolde (en met de bus terug). En bijvoorbeeld vanaf dat punt wel alvast spullen gaan meenemen voor blijven slapen in’t bos. Om te trainen met meer gewicht in je rugzak en om de mogelijkheid te hebben om niet terug te hoeven. En op enig moment bleef ik slapen en was ik hooked aan onder een boom of sterrenhemel slapen. Op Wandelnet vind je alle langeafstandswandelpaden (LAW‘s en meer). Die kun je zowel lopen als kant en klare route als ook in stukjes via hun handige tool te gebruiken als routeplanner. Als je bang bent om te verdwalen / graag route’s loopt kun je het beste de app van Topo-GPS gebruiken. Die is geniaal. Je kunt er ook route’s (bijvoorbeeld van Wandelnet) in laden.
En als je eerst een keer liever samen gaat… kan dat natuurlijk ook 🙂 En dan zonder kaart, telefoon, route en plan. En met mijn rugzak 🙂
Verdere tips:
  • Wandel langzaam. Ik loop vaak een uur of twee, drie, zonder haast en ga dan tenminste een kwartier rustig zitten eten en drinken. Soms veel langer. Daarna loop ik nog twee of drie uur en pauzeer ik opnieuw. Soms midden in het bos. Soms met appeltaart bij een bakker of met bier en een stevige maaltijd bij een dorpskroeg. Zo loop je al snel acht, negen, tien uur op een dag, zonder echt vermoeid te raken. En ook al loop je maar vijf kilometer per uur. Je bent al snel dertig kilometer verder. Echt.
  • Laat je telefoon thuis (of uit of vliegtuigmodus). Zo voelt twee dagen wandelen als een week de deur uit. Vorig jaar heb ik het Pieterpad (in delen van 3, 4, 5 dagen) uitgelopen. Vijf dagen offline / wandelen voelt als twee weken vakantie.
  • Drink veel. Ik gebruik een twee liter Camelbak drinkpack. Veel rugzakken hebben ruimte voor zo’n pack en een gaatje aan de zijkant voor het drinkslangetje. Ideaal. Drinken ook tijdens het wandelen.
  • Eet voldoende – in elke pauze. Favoriet voor mij: fruit, studentenhaver, gedroogde abrikozen, appeltaart 🙂
  • Buiten slapen en ook met regen droog blijven? Ik leg mijn slaapzak en matje in een bivakzak gekocht bij de legerdump. Het exemplaar met rits is handiger dan die met alleen klittenband. Een tentje is comfortabeler, maar is niet overal buiten campings te gebruiken (zonder dat je opvalt).
  • Geen zin in blaren? Aj / sorry. Maar goede schoenen doen een hoop. En de echt gouden tip (en de eerste tube) kreeg ik van Paul SmitGehWohl. Eén tube was exact genoeg voor het hele Pieterpad. Verder gebruik ik talk-poeder om mijn voeten en schoenen wat koel en droog te houden. Blaren prikken? Kan. Ik loop ze meestal stuk en plak het daarna af met LeukoPOR tape.
  • Bang voor teken? Terecht. Draag bedekkende kleding als je begroeid gebied in gaat, check tijdens en na het wandelen of je passagiers hebt en verwijder ze zo snel mogelijk. Een tekentang werkt beter dan een pincet. Mijn indruk is verder dat de sterkste dosering (50%) Deet-sprays ook helpen. En: benen scheren, zodat ze minder gemakkelijk blijven hangen.
  • Geniet. Van elke stap. Van elke boom. Van elke keer dat je oog in oog staat met een ree of een specht hoort hameren. En van elke punt appeltaart, die je verdiend hebt 🙂
Vragen? Vragen. Aanvullingen? Tips? Laat maar horen. Wandelen? Als ik tijd heb ga ik mogelijk op je uitnodiging in 🙂
Hoe dan ook: veel plezier!

Mee naar de toekomst en terug

We leven in een tijdperk van wereldwijde transitie. Van een geïndustrialiseerde wereld vol met uit de hand gelopen centralisatie, standaardisaties en controle, gaan we toe naar een wereld waarin steeds meer mensen, steeds meer gevoed door andere mensen, gaan denken en...

Samen door de Wadden met Oud en Nieuw

Met oud en nieuw was ik met Beau op Terschelling. We waren liever op een waddeneiland met regen, wind en leegte dan warm thuis tussen de mensen in de stad. Op Terschelling is het geweldig. Met de boot vanaf Harlingen, aankomen op West, langs de Waddenzee fietsen naar...

Op zoek naar een uitgever voor mijn coming of age roman ‘Gespoord’

De afgelopen twee jaar werkte ik aan een boek, een roman. Ik vind het af genoeg om nu op zoek te gaan naar een uitgever en het samen tot een mooi einde te brengen. Hieronder deel ik de brief die ik naar een aantal uitgevers wil sturen, de synopsis en een linkje naar...

Van Asostaat Groningen naar Vrijstaat Groningen!

Binnenstad Groningen. Zaterdagmiddag. Ik loop een rondje. Mensen genieten van een heerlijk herfstzonnetje. Ze pikken een terrasje. Ze keuvelen wat en shoppen wat. Heerlijk. Een aantal mensen is minder lekker bezig. Ze zijn zo verzonken in hun telefoon dat ze tegen...

Groningen. City of Millennials.

De afgelopen tijd vraag ik me steeds vaker af wat er met ons mooie Groningen aan de hand is. Waarom fietsen mensen over de stoep en gaan ze er daarbij van uit dat jij als voetganger wel even aan de kant gaat? Waarom dumpen stadjershun afval op straat, terwijl ze het...

Prikkels, prikkels en nog meer prikkelen

Door een continue multi-overprikkeling, leven we in een roes, hebben we steeds heftiger prikkels nodig en krijgen en maken we die. Daardoor hebben we steeds minder contact met onszelf en onze omgeving en doen maar wat. Onder andere fietsen op de stoep en bejaarden aan...

Een week weg uit de tijd

Begin deze week liep ik de Hondsrug op naar Emmen. Deur uit, Martinikerkhof over, Herestraat in, Hereweg af, centrum Haren rechts, links, zandpad, zandpad, appeltaart, zandpad, zandpad, 250 gram Black Angus burger, zandpad, zandpad, Emmermeer. Na 25 kilometer vond ik...

Die ene Vraag voor Nederland

Zeven jaar terug gaf ik een lezing over social media en de kracht van de massa die je daarmee kunt aanspreken. Ik stond op het podium en 300 paar ogen staarden me aan. Nooit eerder had ik de kracht van de massa zo gevoeld. 300 paar ogen. Daar konden geen 300.000...

Hoe Wilders zijn achterban vals voorlicht met van internet geplukte foto.

Vandaag houdt D66 haar congres. Kijkend naar tweets en livestream is dat een vrolijke bedoening. Geert Wilders heeft het congres opgemerkt en doet er een tweet over. Zie hieronder. Met de foto in deze tweet suggereert Wilders dat er nogal veel hoofddoekje dragende...

Hoe laten we nog meer dames ook ‘s avonds met een veilig gevoel door de tunneltjes tussen stad en Vinkhuizen fietsen?

[Status: permanent beta / nooit af] Op 17 november vroeg ik Groningers - vanuit mijn rol als aanjager van het Veranderlab Veiligheid - waar en wanneer ze zich onveilig voelden en waarom. Mijn intentie hierbij: die situaties samen onder de loep nemen, één of twee...

Wat is het nut van social media voor jou?

De eerste jaren nadat Twitter en Facebook op de wereld kwamen, was er tijdens een lezing altijd wel iemand met een vraag over het nut van social media. “Wat heb ik er nou aan dat andere mensen melden dat ze op het toilet zitten of worteltjes staan te schrappen?” Ik...

Oertijd, ijktijd. In beta.

Goed. Even lekker vaag doen. Ik deel wat dwarrelingen uit mijn hoofd. Schiet, vraag of vul gerust aan. Work in progress. Vorige week was ik met mijn vader in het Aviodrome in Lelystad (vader-zoon aanrader trouwens). Het museum vertelt onder meer het verhaal van de...