Begin deze week liep ik de Hondsrug op naar Emmen. Deur uit, Martinikerkhof over, Herestraat in, Hereweg af, centrum Haren rechts, links, zandpad, zandpad, appeltaart, zandpad, zandpad, 250 gram Black Angus burger, zandpad, zandpad, Emmermeer.

Na 25 kilometer vond ik mijn slaapzak. Onder een boom. Het bos was stil, op een enkele vogel na. En de N34. Die ronkte op de achtergrond. Ook ‘s nachts om 2 uur en om 3 en om 4 uur. Ook de Hondsrug is tegenwoordig blijkbaar 24/7 in beweging.

De volgende dag liep ik 45 kilometer. Ik zag geen mens. Alleen op campings, bij de appeltaart en bij de Black Angus burger. Volgens kroegbaas Johan kwam dat doordat de mensen vermaakt willen worden en ze gewoon naar het bos gaan te saai vinden. En waar de kinderen vroeger verstoppertje speelden en ouders of grootouders nog even een ommetje maakten, zaten ze nou allemaal op de iPad. Bos, heide, schapen en hunebedden hebben ook in Drenthe plaats gemaakt voor sensatie en altijd maar elders kunnen zijn.

Mijn telefoon liet ik weloverwogen thuis en ik was waar ik was. Ik praatte met mensen, keek naar bomen, speelde met zandkorrels, luisterde naar de wind en onderging de verveling. Twee dagen Hondsrug voelde als een week weg uit de tijd. Terug in de stad hoor en zie ik alles en iedereen nog harder gillen om aandacht. Ik laat’t maar. Volgende week trek ik er drie of vier dagen op uit.

— Update 1

Eerder dit jaar maakt ik een wandeling met filmmaker en goede vriend Ismael Lotz. Hij maakte onderstaande BosVlog van ons avontuur. Wil je ook wandelen? Laat maar horen. Ik ken de Drentse Hondsrug als mijn broekzak en weet eigenlijk overal wel – ook zonder kaart, GPS of telefoon – een weg te vinden.

— Update 2

Bovenstaand stukje leverde veel mooie reacties op. Een flink deel van die reacties komt er op neer dat de lezers het tof vinden dat ik zo maar ga wandelen. Zo maar zonder mijn telefoon. Zo maar zo ver. Zo maar zonder route, zonder plan. En dat ze dat eigenlijk ook wel willen. Eén van mijn reacties knip en plak ik hieronder. Ter inspiratie en ter uitnodiging.

Dank. Mooi dat je’t tof vindt. Ik hoop met zo’n stukje – een beetje – de lezers te inspireren ook iets dergelijks te doen. Zo moeilijk is’t niet. En minder groots en gewichtig dan heulemaal naar Santiago de Compostella lopen. Ik zou zeggen: begin gewoon met een wandelingetje (vanuit Groningen) naar Sleen via het Pieterpad. Da’s prachtig en heel behapbaar. Juist ook in je eentje. Elke dag een etappe (of als je lekker gaat twee).

Je kunt eventueel eerst naar Zuidlaren lopen en dan met de bus terug. En eventueel dan naar Rolde (en met de bus terug). En bijvoorbeeld vanaf dat punt wel alvast spullen gaan meenemen voor blijven slapen in’t bos. Om te trainen met meer gewicht in je rugzak en om de mogelijkheid te hebben om niet terug te hoeven. En op enig moment bleef ik slapen en was ik hooked aan onder een boom of sterrenhemel slapen. Op Wandelnet vind je alle langeafstandswandelpaden (LAW‘s en meer). Die kun je zowel lopen als kant en klare route als ook in stukjes via hun handige tool te gebruiken als routeplanner. Als je bang bent om te verdwalen / graag route’s loopt kun je het beste de app van Topo-GPS gebruiken. Die is geniaal. Je kunt er ook route’s (bijvoorbeeld van Wandelnet) in laden.
En als je eerst een keer liever samen gaat… kan dat natuurlijk ook 🙂 En dan zonder kaart, telefoon, route en plan. En met mijn rugzak 🙂
Verdere tips:
  • Wandel langzaam. Ik loop vaak een uur of twee, drie, zonder haast en ga dan tenminste een kwartier rustig zitten eten en drinken. Soms veel langer. Daarna loop ik nog twee of drie uur en pauzeer ik opnieuw. Soms midden in het bos. Soms met appeltaart bij een bakker of met bier en een stevige maaltijd bij een dorpskroeg. Zo loop je al snel acht, negen, tien uur op een dag, zonder echt vermoeid te raken. En ook al loop je maar vijf kilometer per uur. Je bent al snel dertig kilometer verder. Echt.
  • Laat je telefoon thuis (of uit of vliegtuigmodus). Zo voelt twee dagen wandelen als een week de deur uit. Vorig jaar heb ik het Pieterpad (in delen van 3, 4, 5 dagen) uitgelopen. Vijf dagen offline / wandelen voelt als twee weken vakantie.
  • Drink veel. Ik gebruik een twee liter Camelbak drinkpack. Veel rugzakken hebben ruimte voor zo’n pack en een gaatje aan de zijkant voor het drinkslangetje. Ideaal. Drinken ook tijdens het wandelen.
  • Eet voldoende – in elke pauze. Favoriet voor mij: fruit, studentenhaver, gedroogde abrikozen, appeltaart 🙂
  • Buiten slapen en ook met regen droog blijven? Ik leg mijn slaapzak en matje in een bivakzak gekocht bij de legerdump. Het exemplaar met rits is handiger dan die met alleen klittenband. Een tentje is comfortabeler, maar is niet overal buiten campings te gebruiken (zonder dat je opvalt).
  • Geen zin in blaren? Aj / sorry. Maar goede schoenen doen een hoop. En de echt gouden tip (en de eerste tube) kreeg ik van Paul SmitGehWohl. Eén tube was exact genoeg voor het hele Pieterpad. Verder gebruik ik talk-poeder om mijn voeten en schoenen wat koel en droog te houden. Blaren prikken? Kan. Ik loop ze meestal stuk en plak het daarna af met LeukoPOR tape.
  • Bang voor teken? Terecht. Draag bedekkende kleding als je begroeid gebied in gaat, check tijdens en na het wandelen of je passagiers hebt en verwijder ze zo snel mogelijk. Een tekentang werkt beter dan een pincet. Mijn indruk is verder dat de sterkste dosering (50%) Deet-sprays ook helpen. En: benen scheren, zodat ze minder gemakkelijk blijven hangen.
  • Geniet. Van elke stap. Van elke boom. Van elke keer dat je oog in oog staat met een ree of een specht hoort hameren. En van elke punt appeltaart, die je verdiend hebt 🙂
Vragen? Vragen. Aanvullingen? Tips? Laat maar horen. Wandelen? Als ik tijd heb ga ik mogelijk op je uitnodiging in 🙂
Hoe dan ook: veel plezier!

Reflectie Stilte Samen Zwerving op Oerol 2024

‘En, hoe was het op Oerol?’ willen mensen weten. Nou. Here we go. Het was heerlijk op de veerboot, het was heerlijk op het eiland, aan de westkant was het druk, ramdruk, veel ouderen, veel kunst-consumenten, veel mensen die op foodtrucks af komen, veel mensen die de...

Hoe krijgen we de stilte-coupé écht stil?

(foto: Wikimedia - Steven Lek)Gisteren reisde ik met de trein (tweede klas) terug van Amsterdam naar Groningen. Twee overstappen, drie treinen, drie keer koos ik voor de stilte-coupé, lekker lezen, heerlijk rustig. En drie keer was er simpelweg onduidelijkheid over...

Huppelen, de Haarlemmer Olie voor je gezondheid?

Wat gebeurt er als je het woord huppelen hoort of zelf uitspreekt? Waarschijnlijk moet je glimlachen, dwarrelt er iets vrolijks door je gedachten en denk je terug aan je kindertijd. En wat is dan de laatste keer dat je gehuppeld hebt? En wat is de laatste keer dat je...

16+ Ideeën om meer ruimte om te bewegen te maken (in de ouderenzorg)

ZINN, of voluit Zorgorganisatie In Noord-Nederland, is één van de grote ouderenzorgorganisaties van het noorden. Ze zijn gezond, gaan lekker, doen al volop slimme, innovatieve, mooie dingen voor ouderen, naasten en de wereld, en… er mag de komende jaren nog meer...

Elkaar langer aankijken

Geen mens is een slecht mens In 2009 werd ik gezakkenrold door een junk. Hij jatte een tientje uit mijn broekzak en dat raakte zoiets dieps in mij, dat ik voelde alsof ik hém wel van zijn leven wilde beroven. Later ging ik koffie drinken met mensen van de straat en...

Wat als we elke dag naar ons werk zouden wandelen?

Vorige week wandelde ik een etappe van het Groot Frieslandpad mee met wandelprofessor Zef Hemel. Zef is planoloog en heeft als denker, doener, hoogleraar, ambtenaar een grote invloed gehad op grootstedelijke ontwikkeling in Nederland. Sinds maart dit jaar is hij...

Zomerleestip, naar de koning en smartphone gezonde scholen

Zomerleestip: Donkerder 2.0 In 2020 verscheen mijn debuutroman Donkerder. Zo’n 1.000 exemplaren gingen over de toonbank, tientallen prachtige reacties verschenen op Bol.com, Hebban.nl en Goodreads en tientallen bibliotheken namen Donkerder op in hun collectie en mijn...

86 Tips voor gezond smartphone gebruik op school en in de klas.

(Foto: Martijn Aslander) Smartphones zijn wonderapparaatjes, daarom heten ze ook smartphones. Als je alles wat je met een smartphone kunt, in losse apparaten bij je zou willen dragen, dan zou je een flink backpack nodig hebben. Smartphones zijn ook de hel, dat is...

Hoe zet je een sociale beweging op? Mijn handleiding, in drie stappen.

Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Freya (bovenstaande foto is ook van haar).  ‘Ik volg je nu een tijdje op LinkedIn, omdat ik vind dat je erg inspirerende en interessante dingen doet en dan ook nog in het noorden! Erg leuk.    Ik hou me bezig met...

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Digitale Fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Doe je mee?

De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20...