Social Engineering

De samenleving socialer maken

Met regelmaat wandel ik over straat en kijk ik om me heen. Ik observeer en wind me op. Over mensen die op hun smartphone turen. Over mensen die op de stoep fietsen. Over mensen die een dakloze afsnauwen. Over ondernemende jongeren die hun vleugels willen uitslaan, maar er zelf nog net niet uitkomen. Als iets me raakt bijt ik me erin vast en zorg ik ervoor dat er meer, vaak veel meer, mensen in beweging komen om’t aan te pakken. Zo zijn succesvolle sociale bewegingen ontstaan zoals bijvoorbeeld Gewoon een Kop Koffie, Caught in the App en Nationale Zeg Eens Hoi dag.

Social engineering zie ik als de grote broer of zus van meeting design: de dynamiek in (een deel) van de samenleving aanpassen om’t leuker, blijer, mooier of beter te maken. Niet eenmalig met een bijeenkomst of twee, maar vaak met een lange adem om echt grote veranderingen teweeg te brengen. Op bijvoorbeeld de schaal van een stad of land. In bijvoorbeeld een aaneenschakeling van meetings.

Mensen laten bewegen

Hoe laat je mensen in beweging komen?

Voorbeeld resultaat

Mini-documentaire Veranderlab Veiligheid

Sociale bewegingen opzetten

Met mijn social engineering streef ik doorgaans naar het in gang zetten van bewegingen die niet persé eindigen. Ik spreek daarom vaak van initiatieven of social movements in plaats van projecten. Id est: bewegingen die geïnitieerd worden en niet persé worden begrensd of beëindigd zoals een project. Om mensen duurzaam in beweging te krijgen helpt het om ze uit te nodigen en ze niet persé naar één doel te sturen.

Proces

Mijn werk als social engineer begint altijd bij een opwinding. Positief of negatief. Nieuwsgierigheid, verwondering, blijheid, zorgen maken, teleurstelling of soms zelfs woede. Mijn eigen initiatieven beginnen bij mijn eigen opwinding. Social engineering in opdracht begint bij een opwinding bij de opdrachtgever en als die er niet is, dan moet die er eerst komen. Bijvoorbeeld door samen de straat op te gaan en opwinding op te zoeken.

Zodra de opwinding er is, is het hek van de dam en kan ik niet anders dan anderen enthousiast uitnodigen mee te gaan doen. Lukt dat niet linksom. Dan probeer ik het wel rechtsom. En by trial-and-error of eigenlijk by trial-and-succeed kom ik vaak tot een vorm die wél aanstekelijk genoeg is dat ze aansluiten.

Vervolgens gaan we dan samen de diepte in. De onderste steen boven. Door totdat het probleem is opgelost of iedereen er op zijn minst zo bewust van is dat je’t niet meer kan loslaten. Ik gebruik alles wat nodig is om dat te bereiken. Wandelingen, brainstorms, social media, flinke media-aandacht. Alles wat maar nodig is. Want wat moet gebeuren, moet gebeuren.

Gewoon een Kop Koffie

Een beweging die begon met één kop koffie en resulteerde in duizenden mensen in contact met daklozen.

Op eigen initiatief en in opdracht

Ik zette een aantal eigen initiatieven op en ik werkte als social engineer in opdracht. Zo hielp ik bijvoorbeeld MJD Groningen om de sociale problemen van de stad om te zetten in mooie, nieuwe sociale initiatieven. Ik hielp het Universitair Medisch Centrum Groningen om de stad nog gezonder te maken met health hacks. En samen met burgemeester Peter den Oudsten ging ik op zoek naar waar Groningers zich onveilig voelden en wat we daar samen aan konden doen.

Samen de samenleving
veranderen?

Wil je samen iets veranderen in je straat, wijk, stad, regio of een heel land? Mail of bel me even en met een uurtje vrijblijvend sparren weet je meer.

Updates ontvangen?

Af en toe organiseer ik (stilte)wandelingen, lezingen, gekke dingen en heb ik echt nieuws. Wees niet bang dat ik je verveel met nieuwsbrieven, ik houd niet van meer prikkels uitzenden dan nodig. En natuurlijk ga ik zorgvuldig om met je privacy.