‘Andere regio’s laten keer op keer van zich horen, gaan mee op handelsreizen en staan met busladingen lobbyisten in Den Haag en Brussel. Groningers zie je bijna nooit en zeker niet met één duidelijk verhaal voor de toekomst. En ik denk dat jullie daar kansen laten liggen.’ Zo herinner ik me de woorden van minister Sigrid Kaag, maandagavond tijdens een etentje georganiseerd door D66 Groningen, waar ik mocht aanschuiven.
Na afloop ontstond een mooi idee waar ik samen met een aantal andere aanwezigen graag een zwieper aan geef. Bij deze de eerste stap van die zwieper: een zoektocht naar – zeg – 100 Groningers die aan staan, een zoektocht naar 100 Groningers met een andere kijk op de wereld en de toekomst, een zoektocht naar 100 Groningers met een ander, fris geluid, een zoektocht naar 100 Groningers jong en oud, man, vrouw, stadjer, ommelander, veenkoloniaal, ondernemer, wetenschapper, bestuurder, leerling, oproerkraaier, voor de hand liggend én nog onbekend, voormalig Groninger (maar stiekem nog steeds). Samen met hen gaan we op zoek naar de essentie van Groningen. Samen met hen delen we de essentie van Groningen. Samen met hen maken we Groningen nog beter dan het nu al is…
Welke Groninger moeten we hebben? Wie mag volgens jou niet ontbreken?
Deel je suggesties voor wie we moeten spreken / uitnodigen in dit Google Form met ons of wijs ons er op een andere manier op. Ik beloof dat we zo netjes mogelijk met opgehaalde gegevens om gaan. We hebben liever één geweldige suggesties dan een lijst namen.
Van welke regio’s kunnen we leren?
Als voorbeelden waar ze het slimmer aanpakken noemde mevrouw Kaag bijvoorbeeld Brainport Eindhoven waar ze wél een duidelijk, goed verhaal hebben wat ze veel, vaak en keer op keer blijven herhalen (en wat ondertussen zijn vruchten afwerpt). Ze noemde Zeeland dat over landsgrenzen heen kijkt en naar Antwerpen trekt. En ze noemde Limburg dat de banden met de meer natuurlijke omgeving in Duitsland aanhaalt, dan dat ze naar de Randstad kijkt.
Wat kunnen wij Groningers daarvan leren?
Samen de essentie van Groningen boven halen én delen
Het idee dat ontstond: 100 Groningers samenbrengen en samen met hen de essentie van Groningen bovenhalen. 100 Groningers samenbrengen en ze samen waardevolle dingen voor elkaar en voor Groningen laten doen. 100 Groningers samenbrengen en hen met het verhaal hun werelden in laten gaan – als ambassadeur, als lobbyist, als trotse Groninger. En ja, dat gaat verder dan een brave, lichtelijk versplinterde exercitie vanuit de Provincie, een strakke campagne van Marketing Groningen of een site van een paar welwillende ondernemers. En ja, misschien kunnen we snoepen uit een poule van jonge topwetenschappers, of van een verzameling online ondernemers, of misschien kunnen we de mensen van Ommekracht weer aanzwengelen. Of wie uit deze lijst op wikipedia moeten we hebben? Misschien kunnen we met z’n allen samenkomen, maar misschien gaan we ze wel eerst één voor één bij langs om ze met aandacht interviewen, bijvoorbeeld om er een podcast van te maken. Het hoeft niet snel-snel-snel. Wel goed-goed-goed. Met rust, aandacht en liefde. Samen met hen maken we Groningen nog beter dan het nu al is…
Welk verhaal verbindt ons? Wat is onze unieke belofte naar de natuurlijke omgeving en naar de rest wereld? En wat kunnen we doen om dat verhaal te versterken en samen verder vorm te geven?
We beginnen met de Groningers. Daaruit volgt inhoud en beweging.
Wie mag volgens jou niet ontbreken? Welke Groninger móeten we spreken?
Deel je suggesties voor wie we moeten spreken / uitnodigen in dit Google Form met ons of wijs ons er op een andere manier op. Ik beloof dat ik zo netjes mogelijk met opgehaalde gegevens om ga.
Dank voor het meedenken.
D66 Groningen, Paula in het bijzonder, bedankt voor de uitnodiging. Mevrouw Kaag, bedankt voor het aanzwengelen. U hoort van ons.
Voor alle duidelijkheid: het wordt geen D66-ding. D66 Groningen bracht twaalf mensen bij elkaar. Een aantal daarvan gaat de komende tijd samen verder.
Lijkt mij goed om Harm Post uit te nodigen. Positieve man, Groninger en heeft de Eemshaven goed ontwikkeld. Iemand die in kansen denkt
Altijd een goed idee! Dank!
Fantastisch initiatief
Dank! Nog suggesties?
Ritzo,
Zullen we even contact hebben? Ben betrokken bij een grote groep AANstaanders (voor heel Noord Nederland overigens)
Joost van Keulen zakelijk en strijdlustig voor provincie Groningen.
En Nienke Homan echte ambasadeur van Groningen
Graag zou ik me persoonlijk aanmelden;
Als in Breda geboren en opgegroeide half Fries, half Zeeuw, die sinds 2008 in Groningen woont. Wil ik me graag aanmelden.
Ik heb veel ideeën en gedachtes over Groningen. Over werkgelegenheid/vestigingsklimaat over, over citymarketing, over duurzaamheid, saamhorigheid en zwerfafval en zo nog wel wat onderwerpen. Ik denk dat ik een kritische/scherpe, realistische, energieke en opbouwende inbreng kan hebben.
Groet Matthijs
Wat een mooie club mensen ontstaat hier. Hoe krijgen we ook de Stille Willies in beeld? Willen we echt leren van brainport? Fred Stol past ook prima in de lijst.
Laten we eens buiten de ‘usual suspects’ kijken.
Als het gaat om de sector toerisme, zou ik Thijs Huisman eens uitnodigen. Die is daar rond het Oldambtmeer, je weet wel, daar bij Blauwestad, mooie dingen aan het doen met watersport.
Watersport is imho een vorm van beleven waar Groningen al veel mooie dingen heeft te bieden én waar nog de nodige kans liggen.
Menno de Bree
De Groningse definitie van ‘aan’ is Martine Millet. Feilloos gevoel voor verhoudingen. ‘Verbinden’ is haar tweede naam. Weet de kleur sokken van elke relatie. Dienstbaar zonder serviel te zijn. Gastvrouwschap in een vaatje van marketing & PR. Doet alles, niemand ‘ziet’ het, maar ondertussen. Weet overal een haakje te vinden, waardoor een ander haakje past. Staat 25 uur per dag aan en ziet wat anderen nooit zouden zien.
Ik vind de vraag “hoe is dit waar voor haar” vooral een interessante om te beantwoorden. Want het verhaal staat al heel mooi op papier. Dat was een prachtige exercitie van Marketing Groningen. Daar hebben onwijs veel verschillende Groningers aan meegedacht en meegedaan. Ik zou vooral kijken hoe je daar invulling aan kunt geven in de context die zij schetst.
En een kritische: als busladingen lobbyisten nog steeds je politieke voeding zijn als politicus, dan mag je je echt wel eens achter de oren krabbel of je je taakomschrijving begrepen hebt.
Zo. Dat verhaal van Groningen heb ik eens even opnieuw bekeken. Fijn dat ook jij ons daar nog even opnieuw op wijst.
Mijn eerste reactie: “Daar wil je toch wonen, zijn, leven! Gelukkig ben ik in Groningen….” Het is mooi gedegen, mooi ingetogen en daarmee mooi typisch Gronings. Het verhaal is mooi geworteld in onze historie, mooi verbonden met het landschap. Daar zit een hoop rust, aandacht en liefde in.
Maar zo hier en daar is het ook een beetje geromantiseerd en rooskleurig en… eigenlijk is er geen oog voor de donkere kanten van Groningen. De armoede, de leegloop, dat wat er ook is. En natuurlijk snap ik dat in een verhaal vanuit Marketing Groningen maar toch…
En zouden we er niet verstandig aan doen om in het aspiratieverhaal van Groningen ook iets te noemen over welke sectoren goed gedijen in Groningen? Handig voor onszelf én voor anderen zodat ze weten waarvoor ze bij ons kunnen aankloppen. Healthy ageing, digital society, waterstof. Zo’n soort lijstje.
Verder vraag ik me af in welke mate Groningers dit verhaal al tussen de oren hebben, zich er aan houden en en ermee de boer op gaan.
Samen maken we het verhaal van Groningen. Samen punten we verder bij. Samen vertellen we het verhaal door…