Korte versie: ik ben op zoek naar een podcast-maker-journalist voor het helpen opzetten en maken van een narrow-podcast over ondernemen in Emmen (nadere afbakening bij de redactie bekend). En ja ja, Emmen. En ja, Emmen! Daar gebeuren interessantere dingen dan Emmen zelf en de rest van Nederland doorheeft. Echt. En ook daarom moet er een podcast komen.
Langere versie:
Grote groepsbijeenkomsten staan in de koelkast.
Vroeger, voor Corona, kon je zo lang, veel en dicht bij elkaar zijn met zo veel mensen als je wilde. Dat leverde als je een goed meeting design en dito moderatie had mooie, goede gesprekken op met vuur en flow en events waar je anders van thuis kwam. Toen kwam Corona en werd elkaar treffen een schaars goed. En natuurlijk gebeuren er mooie dingen in Zooms, op Miro en nog heel andere omgevingen, maar we moeten informatie-uitwisseling niet verwarren met verbinding. En natuurlijk kun je groepjes bij elkaar brengen voor ‘vergaderingen’ – max 30, mondkapjes, anderhalve meter, veel frisse lucht, zitten, niet door elkaar bewegen, et cetera – maar… er is veel afstand en weinig beweging. Met andere woorden: de brainstorms waar de vonken vanaf vliegen, de samenkomsten waar dingen op hun plek vallen en mass-collaboration events, staan even in de koelkast.
In tijden waarin ontmoetingen schaars zijn, zijn ze juist veel waard!
De laatste weken experimenteer ik daarom met series (of clusters) één-op-één en -twee gesprekken. In plaats van vijf, vijftien, vijftig mensen bij elkaar in één ruimte brengen, nodig ik ze één voor één of twee uit voor een kop koffie of wandeling of nodig ik mijn klanten of de ‘deelnemers’ uit met elkaar één-op-één te gaan. Dat levert prachtige ontmoetingen op, want in tijden waarin ontmoetingen schaars zijn, zijn ze veel waard, zo merk ik en hoor ik. In plaats van bij een vergadering aanwezig zijn, je dood vervelen en je mail checken, heb je een half uur (of vaak veel langer) aandacht voor elkaar, ontstaat er bijna elke keer al heel snel een gevoel van veiligheid, camaraderie, intimiteit, daardoor diepgang (en geen geroeptoeter van de extraverten zoals in slechte vergaderingen of debatten), komt aan bod wat echt besproken moet worden, ga je vaak geïnspireerd of zelfs ontroerd weer uit elkaar en… ontstaat er beweging. In tijden waarin ontmoetingen schaars zijn, zijn ze juist veel waard! Zo blijkt.
En toen dacht ik: podcast!
De afgelopen jaren was ik een paar keer te gast in een podcast: (goede) microfoons op een keukentafel of picknicktafel en – al dan niet met enige voorbereiding / redactie – gaan. Echt even samen met rust en aandacht de diepte in, de flow pakken en voor je het weet ben je de microfoons vergeten en heb je een prachtig gesprek, dat bovendien gedeeld kan worden en doorgaans beluisterd wordt in een intieme setting (in de auto, hoofdtelefoon). Diepgang, fik en intimiteit meets delen met een grotere groep.
En wel: narrow-podcast
En toen dacht ik: narrow-podcasting: een podcast voor een uitgekozen groep mensen. Ergens tussen radio, een lange wandeling en een voice-message die je naar een vriend stuurt in.
Dus: je maakt een podcast-aflevering met iemand die je wilt spreken en deelt die vervolgens alleen of tenminste met mensen die die specifieke aflevering écht moeten horen. Ze luisteren en de intimiteit in het gesprek geeft hen het gevoel dat ze er bijna bij zijn.
Je nodigt andere leden van de groep ook uit voor een bijdrage en ook die deel je weer met heel veel aandacht met de andere leden van de groep.
Zo ontstaat een asynchroon extreem traag groepsgesprek, waarin mensen hun inbreng met alle aandacht, zonder vervelende onderbrekingen, geven, mensen écht naar elkaar luisteren en brengen we zo in een jaar tijd misschien wel vijftig mensen met elkaar in gesprek en misschien wel belangrijker: luisteren ze echt naar elkaar.
Op zoek naar een podcast-maker-journalist
Hoe klinkt dat? En: wie moet ik vragen? Wie wil helpen pionieren en maken? Wie helpt dit ideetje tot iets waardevols te ontwikkelen? Podcast-ervaring is een must. Zelf goede gear een pre. Voor de klus in Emmen is geld. Als het in Emmen werkt, wil ik dit mogelijk ook in andere groepen gaan inzetten. Ook na Corona, want rust, aandacht en diepgang is überhaupt een mooi goed en narrow-podcasting klinkt als een mogelijk slim instrument.
Interesse? Mail me even.