Of: wat kun je zelf en samen doen om de stad te rewilden?
Dat het gezond, waardevol, onmisbaar is om groen, natuur, biodiversiteit om ons heen te hebben is ondertussen wel duidelijk, science based waar. Het helpt ons meer gelukkig en gezond zijn. Het helpt ons beter omgaan met klimaatveranderingen. En last but not least… wellicht helpt de natuur. Steeds meer mensen zien dat in en steeds meer steden, ook grote steden, zetten vol in op groen, natuur, biodiversiteit. Vincent Luyendijk schreef een heel boek over de fijne stad. Ook de Gemeente Groningen gaat bij het onderhoud van parken en het groen in straten veel meer inzetten op biodiversiteit; dat levert al prachtige dingen op, zag ik laatst toen ik langs het Pieterpad vanuit het centrum richting Winsum liep. En wist je dat we otters in de Diepenring hebben?
En… wat kunnen we zelf en samen nog meer doen?
- De natuur zijn gang laten gaan. Minder maaien, minder ‘onkruid’ wieden. Gewoon zelf niet meer doen en anderen aanmoedigen mee te doen.
- De natuur de ruimte geven. Tegels wippen, asfalt eruit. Gewoon zelf of samen doen en anderen aanmoedigen mee te doen. Exoten van het tuincentrum eruit. En graag dus ook invasieve exoten, zoals de reuzenberenklauw en de Japanse duizenknoop.
- De natuur een handje helpen. Bijvoorbeeld door zaad, stekjes en zaailingen van elders mee te nemen en vrolijk rond te strooien, uit te zetten, aan te planten. Denk aan wilde kruiden. Denk aan struiken. Denk aan bomen. Daarbij belangrijk: inheems, inheems, inheems, geen exoten, zeker niet uit Azië. Daar begrijpt onze lokale biodiversiteit niets van. Zaden verzamel je nu, stekjes ook (wel even water geven). Zaailingen en bomen bij voorkeur als ze in rust zijn en haal je in een bos of bij MeerBomenNu. Gewoon zelf doen en anderen aanmoedigen mee te doen. Ik schreef een blogpost over bomen poten.
- Zeker niet naar het tuincentrum gaan om daar nog meer exoten te kopen die ook nog eens vol gif zitten.
En als de plantjes lekker gaan, dan komen de schimmels, bacteriën, insecten, vogels, vleermuizen, kikkers, vissen en andere beesten ook wel.
En…. geveltuinen, plantenbakken, insectenhotels helpen ook! Doe het samen met je gezin, met buren en het wordt nóg leuker en het gaat nog sneller!
En nee, dat strookt helaas niet met wat de mannen van Avitec en Sight op dit moment – erg goed betaald – op allerlei plekken in de stad doen. Ze graven gezonde grond af met grote machines. Ze voegen bakken nieuwe ‘schone’ aarde toe. Ze planten exoten, met GPS, strak in lijn. Ze komen terug om te schoffelen en al dat ‘onkruid’ af te voeren. Allemaal heel lekker om geld te verdienen, maar het draagt niet bij aan een groene, natuurlijke, biodiverse stad. Sterker nog: het werkt averechts. Spreek ze gerust aan, ook als je in de Gemeenteraad of in het College van onze stad zit.
Heb je aanvullingen? Ideeën? Oproepjes? Deel hieronder in de comments. En hoe dan ook: zegt het voort!
Op naar een nog mooiere, gezondere, natuurlijker, biodiverse stad.
Fijne zomer! Aho! Hoi!