De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20 maart begon ik een social lab ‘digitale fitheid scholen’ met docenten, digitale fitheids-experts, techneuten, verslavingsexperts, mindfulness-goeroes oh en niet te vergeten jongeren, leerlingen, studenten. Wil je meedoen? Meld je hier even aan en ik nodig je uit voor als er iets moet gebeuren. (Nee, ik spam niet). Ken je iemand die moét meedenken, meehelpen? Deel dit linkje even. Dank! Dank!
Het internet is, samen met al die slimme apparaten, het meest geniale wat de mensheid is overkomen. En het is de hel. Het brengt ons in een tweede renaissance en het leidt ons af van al wat écht belangrijk is. Hoe ga je daarmee om? Iedereen worstelt er mee van 70 plusser tot 7 minner en alles daartussen.
De afgelopen jaren worstelde ik met deze vraag, ontdekte het ge-wel-di-ge en ervoer het diep verslavende, afleidende, deprimerende, ziekmakende. In 2016 deed ik ‘fotografisch onderzoek’ naar onze relatie met smartphones, hield ik een TEDx-talk over smartphone-verslaving en verbinding en nodigde ik leerlingen van allerlei scholen uit mee te doen met mijn onderzoek. Samen leerden we een beetje gezonder met die wonderapparaatjes omgaan.
Inmiddels zijn we zeven jaar verder, roept Arjen Lubach op om smartphones te verbieden op scholen en heeft Erik Ex een petitie gestart om dat ook opvolging te geven. Want.. het zijn ‘aandachtsgeile verslavingsbommen, die ons hele onderwijs naar de tering helpen,’ zoals Arjen zegt.
Of we smartphones op scholen moeten verbieden, weet ik nog niet 100% zeker, maar hoe dan ook moeten we er serieus over in gesprek en zelf en samen écht slimme dingen verzinnen om onze relatie met smartphones, het internet (en met onszelf) gezonder te maken.
Martijn Aslander en Mark Meinema zijn recent begonnen met een beweging rondom het thema digitale fitheid. Ze brengen mensen samen om samen te leren, bijvoorbeeld elke derde maandag van de maand, bij Seats2Meet in Utrecht. Nou, dáár ga ik de komende maanden ook zijn om een social lab op te bouwen rondom digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren, leerlingen, studenten, docenten, experts, techneuten. Wie maar wil en kan bijdragen aan een gezondere relatie met smartphones, het internet (en onszelf) op school is welkom.
Wil je meehelpen? Hier kun je je aanmelden. Ken je iemand die móet meehelpen? Graag! We beginnen met kennismaken en ik schat in dat we binnen nu en een maand of twee een keer heel serieus samen aan de slag gaan.
En wat ga je doen dan? Digitale fitheid gaat over vijf pijlers:
- Digitaal bewustzijn
- Digitale hygiëne
- Digitale vaardigheden
- Persoonlijk kennismanagement
- Persoonlijke groei met behulp van technologie.
Met het social lab digitale fitheid scholen wil ik mensen bij elkaar brengen om samen slimme dingen te verzinnen om samen digitaal fitter te worden, dus op al die thema’s!
Concreet wil ik binnenkort een dieptedag organiseren, waarin we samen de diepte ingaan. Wat zijn de problemen? Waar hebben we in het onderwijs nou echt buikpuin, hoofdpijn, nekpijn van? Wat kunnen we er zelf en samen aan doen? En waar zetten we de schouders onder? Waar gaan we echt mee aan de slag om een verschil te maken? Door een groep mensen met nogal verschillende achtergronden bij elkaar te brengen, verwacht ik dat er goed diep begrip ontstaat, nieuwe, goede ideeën en dat er ook echt iets gaat gebeuren. Het is tijd.
Samen gezonder met smartphones, het internet. Samen digitaal fitter!
Iris in’t Hof maakte deze prachtige mini-docu over haar relatie met haar smartphone. Kijken!