Zeven jaar terug gaf ik een lezing over social media en de kracht van de massa die je daarmee kunt aanspreken. Ik stond op het podium en 300 paar ogen staarden me aan. Nooit eerder had ik de kracht van de massa zo gevoeld. 300 paar ogen. Daar konden geen 300.000 volgers op Twitter tegenop. Zij keken mij aan. 300 paar ogen, 300 bundelingen van wijsheid, 300 maal denkkracht. En ik bedacht dat ze samen elke vraag konden beantwoorden, die ik maar kon bedenken.

Ik nam de proef op de som en vroeg waarom karnemelk van die draadjes op een leeg glas geeft en melk niet. En inderdaad: iemand stak zijn hand op en gaf hét antwoord.Sinds dat moment ken ik de kracht van het stellen van vragen aan grote groepen mensen. En ik maakte er mijn werk van.

Ik ontdekte hoe je het collectief cognitief surplus van grote groepen mensen kunt aanspreken om antwoorden op te halen voor de lastigste vragen. En belangrijker: ik ontdekte dat het stellen van een vraag de krachtigste manier is om grote groepen mensen zelf in beweging te laten komen.

Ik denk aan de 250.000 passagiers die dagelijks Utrecht Centraal passeren en even niets doen tot hun trein komt. Ik denk aan de miljoenen mensen die dagelijks – verzonken in hun telefoon – op hun bus of tram wachten. Ik denk aan die miljoen Nederlanders die dagelijks in de file staan.

Wat nou als we ze allemaal één simpele, betekenisvolle vraag zouden stellen?

Ik denk aan een vraag als: wat kun jij nu doen om de plek waar je staat nog plezieriger te maken? Of: wat voor moois wens je de mensen toe die nu naast je staan? Gewoon één vraag die aanzet tot nadenken over je eigen wereld verbeteren.

Wat nou als één bedrijf zijn landelijke abri-campagne inzet om die ene vraag te stellen aan Nederland? Wat nou als Lowlands al haar LED-schermen tijdens het ombouwen gebruikt om alle bezoekers diezelfde vraag te stellen? Wat nou als de NS één pagina op alle schermen in alle treinen één week per jaar aan Nederland geeft? Of wat nou als dertig bedrijven inhaken?

We kunnen antwoorden verzamelen via social media of met post-its op te halen bij de supermarkt op de hoek. We kunnen zaadjes planten en een beweging op gang brengen! Samen kunnen we Nederland nóg mooier maken!

Dus nu mijn vraag aan u als luisteraars van Radio 1: Wat zou u aan Nederland willen vragen? En wie doneert zijn abri-campagne, haar LED-schermen of voorpagina-advertentie aan Nederland?

 
~
Deze column sprak ik uit op vrijdagmiddag 9 juni als Optimist, op NPO Radio 1. Heeft u vragen, aanvullingen, opmerkingen? Wilt u inhaken? Plaats een reactie onder deze blogpost of stuur me een e-mail op ritzotencate@gmail.com.

Reflectie Stilte Samen Zwerving op Oerol 2024

‘En, hoe was het op Oerol?’ willen mensen weten. Nou. Here we go. Het was heerlijk op de veerboot, het was heerlijk op het eiland, aan de westkant was het druk, ramdruk, veel ouderen, veel kunst-consumenten, veel mensen die op foodtrucks af komen, veel mensen die de...

Hoe krijgen we de stilte-coupé écht stil?

(foto: Wikimedia - Steven Lek)Gisteren reisde ik met de trein (tweede klas) terug van Amsterdam naar Groningen. Twee overstappen, drie treinen, drie keer koos ik voor de stilte-coupé, lekker lezen, heerlijk rustig. En drie keer was er simpelweg onduidelijkheid over...

Huppelen, de Haarlemmer Olie voor je gezondheid?

Wat gebeurt er als je het woord huppelen hoort of zelf uitspreekt? Waarschijnlijk moet je glimlachen, dwarrelt er iets vrolijks door je gedachten en denk je terug aan je kindertijd. En wat is dan de laatste keer dat je gehuppeld hebt? En wat is de laatste keer dat je...

16+ Ideeën om meer ruimte om te bewegen te maken (in de ouderenzorg)

ZINN, of voluit Zorgorganisatie In Noord-Nederland, is één van de grote ouderenzorgorganisaties van het noorden. Ze zijn gezond, gaan lekker, doen al volop slimme, innovatieve, mooie dingen voor ouderen, naasten en de wereld, en… er mag de komende jaren nog meer...

Elkaar langer aankijken

Geen mens is een slecht mens In 2009 werd ik gezakkenrold door een junk. Hij jatte een tientje uit mijn broekzak en dat raakte zoiets dieps in mij, dat ik voelde alsof ik hém wel van zijn leven wilde beroven. Later ging ik koffie drinken met mensen van de straat en...

Wat als we elke dag naar ons werk zouden wandelen?

Vorige week wandelde ik een etappe van het Groot Frieslandpad mee met wandelprofessor Zef Hemel. Zef is planoloog en heeft als denker, doener, hoogleraar, ambtenaar een grote invloed gehad op grootstedelijke ontwikkeling in Nederland. Sinds maart dit jaar is hij...

Zomerleestip, naar de koning en smartphone gezonde scholen

Zomerleestip: Donkerder 2.0 In 2020 verscheen mijn debuutroman Donkerder. Zo’n 1.000 exemplaren gingen over de toonbank, tientallen prachtige reacties verschenen op Bol.com, Hebban.nl en Goodreads en tientallen bibliotheken namen Donkerder op in hun collectie en mijn...

86 Tips voor gezond smartphone gebruik op school en in de klas.

(Foto: Martijn Aslander) Smartphones zijn wonderapparaatjes, daarom heten ze ook smartphones. Als je alles wat je met een smartphone kunt, in losse apparaten bij je zou willen dragen, dan zou je een flink backpack nodig hebben. Smartphones zijn ook de hel, dat is...

Hoe zet je een sociale beweging op? Mijn handleiding, in drie stappen.

Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Freya (bovenstaande foto is ook van haar).  ‘Ik volg je nu een tijdje op LinkedIn, omdat ik vind dat je erg inspirerende en interessante dingen doet en dan ook nog in het noorden! Erg leuk.    Ik hou me bezig met...

#VrijMiBos: op vrijdagmiddag naar het bos

#VrijMiBos, wat is dát nou weer? Nou, heel eenvoudig: op bijna elke vrijdagmiddag naar het bos. Inderdaad: geen borrel, maar bos. Je weekend niet beginnen met een kater, maar met een overdosis Vitamine Natuur. Mét een paar leuke mensen, zonder telefoons of andere...

Lunchen bij de Koning

Afgelopen woensdag (was het echt eergisteren?) waren honderd mensen te gast bij de Koning en Koningin. Ik was één van hen. ‘Hoe was dat?’ willen veel mensen weten. Bij deze deel ik mijn verhaal. Ik voelde me vereerd, gezien, gewaardeerd. Het contact met de Koning,...

Digitale Fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Doe je mee?

De komende weken, maanden wil ik aan de slag met digitale fitheid op scholen, in het onderwijs, met jongeren. Samen leren hoe we gezonder kunnen omgaan met smartphones en het internet. Hoe zorgen we ervoor dat we de digitale middelen weer de baas worden? Maandag 20...