Zeven jaar terug gaf ik een lezing over social media en de kracht van de massa die je daarmee kunt aanspreken. Ik stond op het podium en 300 paar ogen staarden me aan. Nooit eerder had ik de kracht van de massa zo gevoeld. 300 paar ogen. Daar konden geen 300.000 volgers op Twitter tegenop. Zij keken mij aan. 300 paar ogen, 300 bundelingen van wijsheid, 300 maal denkkracht. En ik bedacht dat ze samen elke vraag konden beantwoorden, die ik maar kon bedenken.

Ik nam de proef op de som en vroeg waarom karnemelk van die draadjes op een leeg glas geeft en melk niet. En inderdaad: iemand stak zijn hand op en gaf hét antwoord.Sinds dat moment ken ik de kracht van het stellen van vragen aan grote groepen mensen. En ik maakte er mijn werk van.

Ik ontdekte hoe je het collectief cognitief surplus van grote groepen mensen kunt aanspreken om antwoorden op te halen voor de lastigste vragen. En belangrijker: ik ontdekte dat het stellen van een vraag de krachtigste manier is om grote groepen mensen zelf in beweging te laten komen.

Ik denk aan de 250.000 passagiers die dagelijks Utrecht Centraal passeren en even niets doen tot hun trein komt. Ik denk aan de miljoenen mensen die dagelijks – verzonken in hun telefoon – op hun bus of tram wachten. Ik denk aan die miljoen Nederlanders die dagelijks in de file staan.

Wat nou als we ze allemaal één simpele, betekenisvolle vraag zouden stellen?

Ik denk aan een vraag als: wat kun jij nu doen om de plek waar je staat nog plezieriger te maken? Of: wat voor moois wens je de mensen toe die nu naast je staan? Gewoon één vraag die aanzet tot nadenken over je eigen wereld verbeteren.

Wat nou als één bedrijf zijn landelijke abri-campagne inzet om die ene vraag te stellen aan Nederland? Wat nou als Lowlands al haar LED-schermen tijdens het ombouwen gebruikt om alle bezoekers diezelfde vraag te stellen? Wat nou als de NS één pagina op alle schermen in alle treinen één week per jaar aan Nederland geeft? Of wat nou als dertig bedrijven inhaken?

We kunnen antwoorden verzamelen via social media of met post-its op te halen bij de supermarkt op de hoek. We kunnen zaadjes planten en een beweging op gang brengen! Samen kunnen we Nederland nóg mooier maken!

Dus nu mijn vraag aan u als luisteraars van Radio 1: Wat zou u aan Nederland willen vragen? En wie doneert zijn abri-campagne, haar LED-schermen of voorpagina-advertentie aan Nederland?

~
Deze column sprak ik uit op vrijdagmiddag 9 juni als Optimist, op NPO Radio 1. Heeft u vragen, aanvullingen, opmerkingen? Wilt u inhaken? Plaats een reactie onder deze blogpost of stuur me een e-mail op ritzotencate@gmail.com.

STROOM Emmen zoekt jongeren die willen vlammen voor Emmen

Op dinsdag 12 oktober zijn de audities voor STROOM: een gloednieuw programma van de Bieb in Emmen voor creatieve, ondernemende jongeren om samen met een toegewijd team echt toffe events te organiseren. Wie laat zien goede plannen te kunnen verzinnen, dingen te kunnen...

Teamuitje: ‘never let a good Corona-crisis go to waste’

"Hoera! Het Corona-monster is getemd!" Vanaf half juni hebben praktisch alle volwassenen een eerste vaccinatieprik te pakken. Vanaf half juni voelen praktisch alle volwassenen zich bevrijd. Vanaf half juni kunnen we weer normaal doen, weer dichterbij elkaar komen,...

SLIK! Nederlandse automobilisten zetten per jaar 3000 olympische zwembaden vol brandstof in de fik.

Afgelopen zondag reden we vanuit Groningen op en neer naar het midden van het land voor een rondje langs familie. Op de A7 was het druk. De A6 was één en al auto. En zelfs op de acht banen van de A12 was het heen én terug alles behalve een auto-rustige zondag. ‘Waar...

Op zoek naar 100 Groningers, die aan staan

‘Andere regio’s laten keer op keer van zich horen, gaan mee op handelsreizen en staan met busladingen lobbyisten in Den Haag en Brussel. Groningers zie je bijna nooit en zeker niet met één duidelijk verhaal voor de toekomst. En ik denk dat jullie daar kansen laten...

Donkerder Avond bij EM2 – kom je ook?

Donderdag 30 juli. Een avond in EM2 Groningen rondom mijn roman Donkerder.  Op 30 april kwam Donkerder, mijn debuutroman, uit. Sindsdien is er - nog even los van Corona - veel gebeurd. De eerste paar honderd mensen kochten, leenden en lazen mijn boek. Ik kreeg diep...

Lokaal Lekkers – eten uit eigen buurt en regio

Hou je van lekker koken en eten met gezond, mooi - bio, kleinschalig, liefdevol - spul op fietsafstand? Dit is je kaartje met kaasboeren, melktaps, lokale bierbrouwerijen, meel van de molens, boerderij-ijs, heerlijke honing, vis, schelpdieren, vlees en alles wat je je...

RVS-advies structureel terugbrengen dakloosheid lang niet structureel genoeg: Dakloos word je niet op je 20e of 30e, omdat je geen huis meer hebt. Dakloos word je doorgaans al vlak na je geboorte.

Gisteren bracht de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) een gevraagd advies uit aan staatssecretaris Paul Blokhuis over een structureel andere aanpak voor het terugdringen van dakloosheid in Nederland. De Raad wil vooral inzetten op huisvesting en minder...

Daar komt de stille revolutie

Een paar maanden terug sprak ik op een school in Groningen met Tom. We hadden het over werk, mijn werk, zijn werk en ik vroeg hem wat hij wilde worden. “Beroemd,” was zijn antwoord. “Beroemd?” “Ja, maakt niet uit hoe en waarmee.” Typisch iets waar je mee bezig kunt...

Hoe maak je als ZZP-er je schip klaar voor de Corona-storm?

Vanochtend belde ik met Ella, de uitbaatster van De Pijp, waar ik een flexplek heb. Gewoon om even te bellen, zoals we normaal gesproken bijna elke dag wel even gewoon kletsen. We sparden wat en toen nodigde Ella me uit om even een mailtje te componeren voor de...

Wie wil verdriet delen?

Iedereen draagt verdriet en pijn bij zich. De één meer of heftiger, de ander minder of luchtiger. Onverwerkt verdriet of trauma’s staan lekker leven in de weg en leiden niet zelden tot meer ellende zoals algehele chagrijnigheid, naar gedrag, een burn-out of een...

Waar ellende vandaan komt (en wat ik ermee ga doen)

In voorbereiding op mijn Vision Quest, begin 2020, sprak ik met verschillende mensen die iets dergelijks hadden ondernomen. Een man deelde dat-ie na tien dagen bos, in stilte, op alleen water het licht had gezien en één en al vrijheid en verbinding had ervaren. Dat...

Op Vision Quest in Drenthe

Een week terug was ik op Vision Quest. Inmiddels ben ik weer - zo ongeveer - geland. Drie dagen en drie nachten was ik in mijn eentje, op alleen water, in totale stilte in het bos. Drie dagen en drie nachten was ik bezig met alles loslaten wat niet mijn essentie was...