Verslaafd aan je smartphone? Digital Detox December!

Ben jij verslaafd aan je smartphone? Ik ook! En daarom doe ik Digital Detox December! Doe je mee? Je kunt je hier aanmelden: https://goo.gl/forms/GNJjFGUxHLzyOz1H3.

Sliep jij vannacht met je mobiel naast je bed of zelfs onder je kussen? Check jij je telefoon een paar keer per uur of er nog dringende zaken zijn? Voel je je onrustig als je je lijntje met de wereld niet in je hand, broekzak of handtas hebt? Word je regelmatig door mensen in je omgeving gevraagd om je mobiel nou eens weg te leggen?

Dan ben je mogelijk misschien wel een beetje verslaafd aan je smartphone.

Smartphones: heroïne van onze tijd

En nee, je bent zeker niet de enige, want smartphones zijn de heroïne van onze tijd. Niet gek ook, want ze brengen veel goeds, waardevols en vermakelijk dansende panda’s. Het gebruik is nagenoeg gratis. En… de apps zijn bewust ontworpen om verslavend te zijn. De verslaving leidt tot ongelukken in het verkeer, roekeloos vergaderen, overgewicht, app-nekken, eenzaamheid, slapeloze nachten en depressie. En meer.​ Steeds meer mensen maken zich ernstig zorgen en zoeken naar een gezonde balans.

Ook ik ben verslaafd

Ik ben ook verslaafd. Ik geef’t toe. En daar wil ik van af, want slim, waardevol gebruik: ja! Verslaving: nee! Afgelopen jaar leerde ik veel over smartphone-verslaving en hoe je gezonder met je telefoon omgaat. Op basis van mijn leringen heb ik Digital Detox December ontwikkeld: een programma in en rondom Groningen om gezonder met je smartphone om te gaan. Samen met een groep mooie mensen.

Digital Detox December? Vier vrijdagen samen leren.

Ja! Vier vrijdagmiddagen samen aan de slag en daarna gezond het nieuwe jaar in. En ik kan me voorstellen dat we een zaterdagmiddag samen gaan fotograferen. Optioneel. Gewoon voor de leuk erbij (en te met anderen over smartphone-gebruik te spreken).

1 december: lunch, lezing en oplijnen. Het afgelopen jaar las ik veel artikelen en boeken over smartphone-verslaving en er gezond mee omgaan. Ik keek veel Youtube-filmpjes. En… ik sprak met honderden mensen – letterlijk. Alle inzichten heb ik gebundeld in een mooie lezing. We beginnen deze middag met lunch. Dan doe ik mijn lezing. We hebben het er eens goed over en lijnen dan samen op voor een maand samen leren over gezond en waardevol met je smartphone omgaan. Inloop 12 uur. 12.30 Exact begin met lunch. Uitloop (met eventueel borrel / thee) 17:30 uur.

8 december: het bos in. Sinds ik kan lopen, ben ik in het bos te vinden.  De laatste tijd wandel ik veel en herontdek ik de kracht van gewoon in het bos zijn. Op deze tweede vrijdagmiddag leer ik je (een beetje) spoorzoeken en nodig ik je uit om de middag in stilte door te brengen. Na afloop kijken we samen wat dat met ons deed. 12 uur vertrek van Station Groningen. Tussen 17.30 en 18.00 terug. Telefoons uiteraad uit-uit of thuis.

15 december: de stad in. Rust vinden in het bos is eenvoudig. Maar hoe gaat dat in de stad? Nou eigenlijk ongeveer net zo, ontdekten we afgelopen jaar. We blikken bij de lunch terug op de week en gaan dan de stad in. In stilte. Alleen. Doelloos. De verveling zijn werk laten doen. En ja, ik heb ook daar een formatje voor – uiteraard. Om 16.30 treffen we elkaar weer en kijken we samen wat de middag ons bracht. Rond 17.30 zijn we klaar voor het weekend en/of een borrel. Ook hier: telefoons uit-uit of thuis.

22 december: het nieuwe jaar gezond en gelukkig in. Op deze laatste middag kijken we terug op Digital Detox December en maakt iedereen voor zichzelf een manifest / reminder post-it voor op de koelkast. Daarbij is de basis: terug naar nada / nul / niets en vanuit daar voelen en bedenken wat je écht nodig hebt.

Optioneel: zaterdag 2 december of 9 december: straatfotografie-workshop #CaughtInTheApp. Veel inspiratie voor deze Digital Detox December haalde ik op straat door foto’s te maken van mensen verzonken zijn in hun smartphone. Die inspiratie deel ik graag met anderen. En daarom nodig ik alle deelnemers aan deze Decembermaand uit met mij de straat op te gaan. In Arnhem deden we de eerste workshop; dat was erg inspirerend. In Utrecht bij Permanent Beta doen we 28 november de tweede.

Wat is dat waard?

Wat de waarde van deze maand gaat zijn, wil ik samen met jullie gaan ervaren. En daarom werk ik – voor deze keer – met een waardering achteraf principe.

What healthy smartphone use leads to.

Even Googlen op termen als ‘Digital Detox’ of ‘Smartphone Verslaving’ cursus, programma, week of weekend, al dan niet gecombineerd met ‘Nederland’ leert dat je voor een programma van een dag al snel € 295,- betaalt en meer dan € 1.000,- voor een weekend of week.

Wat kost het?

We gaan samen wat kosten maken voor lunch, thee, koffie, dat soort dingen. Daarvoor vraag ik een vaste bijdrage van € 100,- per persoon. Mogelijk komen hier nog kleine kosten voor vervoer en wat extra drankjes en dergelijke overheen, maar dat is aan jezelf en ons samen. Deze vaste onkostenvergoeding maakt samen kosten maken simpelweg eenvoudiger.

Aanmelden, vragen, meer

Hier kun je je aanmelden ook om op de hoogte te worden gehouden. https://goo.gl/forms/GNJjFGUxHLzyOz1H3. Goed om te weten: er is maximaal plek voor 25.

Opmerkingen? Vragen? Moet’t anders? Laat maar horen. Ritzotencate@gmail.com.

Kun je niet, maar heb je wel interesse? Vul het aanmeldingsformulier in en laat weten dat je interesse hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *