Caught in the App

eigen initiatief / 2016 – 2019

WAT

Fotoserie over onze relatie met smartphones

TOEGEPAST

Social engineering, fotografie, lezing.

MEDIA

Huffington Post, Metro UK, Trouw, NPO Radio 1, Jeugdjournaal, NOS.nl NOS Mashup, Linda News, Een Vandaag, F-Stoppers.

Landen gefeatured

Nederland, Engeland, VS, China, Japan, Mexico, Duitsland, Australië.

Foto-serie smartphone-verslaving

Gedurende anderhalf jaar maakte ik meer dan 500 close-up straatportretten van mensen op het moment dat ik ze liet ontwaken uit hun smartphone. Ik ving hun blik op het moment dat hun aandacht was tussen hier en nu en daar of daar of daar of waar eigenlijk? Het maken van de serie was een spiegel voor mezelf, voor de mensen die ik voor mijn lens kreeg en voor de – wereldwijd – miljoenen mensen die mijn foto’s zagen of op een andere manier van mijn zorgen hoorden. Hoe verslaafd zijn we aan onze smartphone?

De fotoserie was het begin van een queeste naar gezond smartphone-gebruik. De centrale vragen: hoe gezond is onze relatie met onze smartphone? En: wat kunnen we doen om die relatie te verbeteren?

 

Een gezondere relatie met je smartphone

Om antwoord te krijgen op deze vragen sprak ik kort met de meeste geportretteerden, las ik tientallen artikelen en boeken en sparde ik met tientallen experts zoals MIT-professor Sherry Turkle. Mijn vroege conclusie: onze relatie met onze smartphone is nogal ongezond. Het merendeel van de mensen geeft aan zich verslaafd te voelen en daar hinder van te ondervinden. Ik persoonlijk – en de experts met mij – maak me vooral zorgen over de lange termijn sociale gevolgen: we desocialiseren en de eerste gevolgen daarvan worden duidelijk: je ongelukkig voelen, je eenzaam voelen en depressie. De oplossing? Die is er nog niet, want het is een te groot, complex, met opzet ontworpen probleem. Stap één: met elkaar in gesprek en het probleem onder ogen zien.

 

Leerlingen onderzoeken relatie met smartphone

Jongeren zijn de grootgebruikers van smartphones. Om hun gebruik beter te begrijpen en bewustzijn te vergroten nodigde ik veertig HAVO en VWO 4 leerlingen van het Montessori Lyceum Groningen uit om onze relatie met smartphones onder de loep te nemen. Als primair onderzoeksinstrument gebruikten ze een fotocamera. Het leverde goede gesprekken, inzicht, verandering in gebruik op en… tientallen indrukwekkende foto’s. Docenten die ook stiekem in de les zitten te appen. Ouders die hun zelf gemaakte smartphone-verbod aan tafel overtreden omdat ze even moeten reageren op dat appje. Dieren die ook Netflixen. Dagblad van het NoordenRTV Noord en OOG TV maakten mooie reportages. Samen bewuster en gezonder gebruik laten maken van onze smartphone!

 

Fiets-app-parcours ‘appen op de fiets’

Van vier klassen op het Montessori Lyceum gingen we door met andere scholen. Samen met docenten van CSG Selion verzon ik een fiets-app-parcours om leerlingen aan den lijve te laten ervaren dat fietsen en appen niet samen gaat. Het Jeugdjournaal maakte er een mooi item over.

TED-talk, lezingen, mini-college’s, workshops, meetups

Wil je smartphone-gebruik bespreekbaar maken op jouw congres of festival? Wil je het eens serieus met je collega’s hebben over jullie smartphone-gebruik? Vind je dat jouw school beter om kan gaan met smartphones? Ik neem je graag mee op mijn zoektocht naar gezond smartphone-gebruik. Ik gaf een TEDx-talk en geef die graag nog eens. Ik ging de diepte in met een mini-college van iets meer dan een uur en dat graag vaker. Ik gaf straatfotografie-workshops en wil daar graag mee door. Ik begeleidde digital-detox middagen. En ik wil graag offline happenings organiseren op festivals.

Vragen? Vragen!

Heb je een vraag of wil je ook samen mooie dingen maken? Mail of bel me even. Wil je mijn pionierswerk financieel ondersteunen? Graag! Fijn! Doneer hier: bunq.me/glimlach. Elk bedrag is welkom! ♥️