Over mij

[Versie oktober 2017]

Ik ben Ritzo. Geboren in Assen, 1977. Opgegroeid in Ees, Drenthe. Opgeleid in Emmen en Groningen. Gymnasium, VWO, Informatica (RuG), Hogere Informatica (Hanze), Bedrijfskundige Informatica (Hanze), Bedrijfskunde (RUG), Economie (RUG). VWO, Bedrijfskundige Informatica en Bedrijfskunde maakte ik af. De rest niet.

Ritzo from Are You Now on Vimeo.

Van jongs af aan help ik mensen, want zo deden we dat in Drenthe. Sinds mijn zestiende doe ik dat als ondernemer. In mijn eentje of bij voorkeur samen. Maar altijd om de wereld een klein beetje leuker, blijer, mooier en beter te maken.

Na mijn studie bleef ik een tijdje plakken op de RUG. Ik hielp onderzoekers en het bedrijfsleven elkaar blij maken. Ik gaf college – overigens ook bij verschillende schools op de Hanzehogeschool. In 2003 ontwikkelde ik het vak Innovatief Ondernemerschap – om de studenten in Groningen nog net iets ondernemender te maken. We sloten het vak af met wat Groningen nog steeds kent als Business Match Groningen.

In 2005 reisde ik samen met Ronald Mulder naar Georgië om studenten van de State University iets ondernemender te maken. Bij terugkomst keken we elkaar nog’ns goed aan en richtten we De Ondernemers op. In 2007 voegde Lykle de Vries zich bij ons als derde compaan. In 2006 schreven we een boek over ondernemen voor het hoger onderwijs. Mark Rutte – toen nog staatssecretaris – schreef het voorwoord van de eerste editie. De tweede editie is nog steeds gewoon te koop. In 2007 lieten we 1000 kinderen in Noord-Nederland écht ondernemen. Premier Balkenende vond het prachtig. In 2009 verzon ik het Rabobank Stadspark Open – een charity golftoernooi op de grootste eendagsgolfbaan ter wereld in het stadspark van Groningen. Het werd vijf keer georganiseerd en leverde € 50.000 euro aan moois op voor het Stadspark. Voor de Rabobank ontwikkelden we Raboklup – voor jongeren die wat willen en kunnen. In Groningen organiseerden de jongeren bijvoorbeeld de Summerjamp3. Vanuit De Ondernemers hielpen we talloze prachtbedrijven met hun strategie, innovatie en social media. Waaronder Lentis, woningcorporatie NijesteeBilderberg HotelsThiemeMeulenhoffPorsche Centrum Groningen en verschillende Rabobanken. In 2011 verliet ik De Ondernemers.

  

Na mijn vertrek werkte ik onder andere voor het Noord Nederlands Toneel als radicaal innovator / social engineer. Het leidde onder andere tot de eerste prachtig-maar-nutteloze live lipdub ter wereldde eerste Maker Faire van Europa en een jaarlijks terugkerende jonge klassieker in Groningen. En ik werkte mee aan verschillende theatervoorstellingen, waaronder Pleinvrees / Agoraphobia bijvoorbeeld op De Dam in Amsterdam.Vaak bespeelde ik de ‘buitenzaal’.

Naast en na mijn werk bij het NNT hielp ik verschillende bedrijven spelen / zwoegen / nadenken over hun plek in de nieuwe tijd. Ik hielp onder andere de Drie Gezusters Groningen, de Rechtbank Noord-Nederland, de Hanze Sociëteit Groningen en GSC Vindicat atque Polit.

In 2012 deed ik uitgebreid onderzoek naar Project X Haren. Het resulteerde in een eervolle vermelding op de Groninger Persprijs 2013, een reeks lezingen over cyber-ellende op straat en ik mocht helpen Project X Haren achtige dingen te voorkomen bij onder andere Inhuldigingsdag in Amsterdam.

In 2013 begon ik Gewoon een kop koffie: een uitnodiging om gewoon een kop koffie te drinken met een dakloze. En om de drempel daartoe te verlagen hebben we onder andere stadswandelingen georganiseerd waarin een ex-dakloze zijn of haar verhaal deelt. Meer dan 2000 stadjers wandelden met ons door de stad. November 2015 sloot ik Gewoon een kop koffie af. Een aantal gidsen gids gewoon door.

In 2014 begon ik samen met een aantal mensen van MJD Groningen aan Social Labs Groningen: een virtueel sociaal laboratorium waar we in een sprintrun van een maand of twee nieuwe sociale initiatieven lieten ontstaan. Je zou het een social enterprise incubator kunnen noemen. In 2014 begonnen we op Noorderzon. Dat leidde tot prachtig veel moois zoals het Moi-shirt en Nationale zeg eens hoi-dag met Q-Music en meer. In 2015 stonden we opnieuw op Noorderzon nu met als thema ‘health hacking‘ en deze keer aangejaagd door vooral mensen van het UMCG. En ook deze keer: veel moois. De Gemeente Groningen gaf een eigen draai aan het social labs gedachtegoed en begon de Veranderlabs. Ik mocht – onder beschermheer burgemeester Peter den Oudsten – het Veranderlab Veiligheid / #Veilig050 draaien. Op het Alfa-college draaiden we de eerste run van Social Labs Alfa: een radicale leerinnovatie waarbij we samen met 70 leerlingen van één van de grote ROC’s van het Noorden groter-Groningen probeerden nog iets leuker, blijer, mooier, beter te maken. Gaandeweg werd Social Labs Groningen (dus) meer een beweging dan sec werk 🙂

Klinkt vaag, hoe ik werk? Dit filmpje gemaakt rondom het Veranderlab Veiligheid geeft een mooi doorkijkje.

Begin 2017 vroeg goede vriend Rutger van Zuidam me even mee te denken met zijn Dutch Blockchain Hackathon. Van even meedenken kwam vier weken lang fullswing meehelpen. Samen met hem en zijn team organiseerde ik ’s werelds grootste blockchain hackathon ever. En volgens ingewijden was het ook ’s wereld beste hackathon ever. Ik mocht het meeting design doen en voegde de appreciative approach toe: niet aan het eind mensen beoordelen op een slick keynote, maar mensen waarderen vanaf het begin op hun impact in de echte wereld. Zie onderstaand de teaser voor de after-movie. De Dutch Blockchain Hackathon trein raast voort en ik stap af en toe op en weer af als meeting designer.

In de zomer van 2016 was de halve wereld verslingerd aan Pokemon Go. De andere helft had er een oordeel over. Ik had een oordeel en begon met spelen om mijn oordeel te toetsen. Op de eerste avond raakte ik verdwaald in mijn eigen stad en voelde wat zo intensief gebruik van een smartphone met me deed. Mijn ziel was uit mijn lichaam getreden en was in Pokemon-land beland. Ik stopte met spelen en ging foto’s maken van mensen die verzonken waren in hun smartphone. In een jaar tijd schoot ik ongeveer honderd close-up portretten. Een serie – #CaughtintheApp – ontstond en werd gepubliceerd in Trouw. Eén foto haalde de voorpagina van de krant op zaterdag.

Sinds 2005 gebruik ik een weblog. Daarnaast schreef ik op het weblog van De Ondernemers, Dutch Cowboys en Fast Moving Targets.

Sinds 1999 geef ik les, college en lezingen. Ik spreek over wat de deelnemers en mij interesseert. Ondernemerschap, domheid, Project X Haren, de kracht van de massa, daklozen, rafelranden en zorg. Een deel van mijn slides vind je op Slideshare. De laatste tijd vind ik het ook leuk om in een u-vraagt-ik-antwoord setting op te treden. Verhalen vertellen aan de hand van wat de zaal wil horen.

Je kunt me inhuren als social engineermeeting designerfuturist, onderzoeker, strateeg, creatieveling, extra denkkracht, energiebrenger, verhalenmaker, columnist, spreker.

Ik ben te bereiken via:

telefoon: 06 519 10 598.

Twitter: @ritzotencate.

Mijn foto’s vind je op Flickr.
Tot slot: ’s ochtends werk ik achter mijn laptop. ’s Middags bel ik graag en tref ik mensen. Telefoontjes van afgeschermde telefoonnummers neem ik niet op. Serieuze dingen graag via email. Urgente dingen via SMS of iMessage. En inderdaad ik heb geen WhatsApp, LinkedIn en Facebook (meer).